Kablosuz ağınızın çalınıp çalınmadığını öğrenin!
Kablosuz ağınızı başkalarının kullandığından mı şüpheleniyorsunuz? İşte bunu keşfetmenin yolları!
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Hızınız aniden yavaşlıyor ve başkasının WiFi ağınızı kullandığından şüpheleniyorsunuz. Bu makalemizi kullanarak sorunun kaynağını ortaya çıkarabilirsiniz
Bir WiFi hırsızı bağlantınızı yavaşlatabileceği gibi, ağınıza bağlı olan kullanıcılar, güvenlik ayarlarınıza göre paylaşımlı klasörlerinize erişim sağlıyor da olabilir. Eğer bağlantınızı yasadışı işler yapmakta kullanıyorlarsa bu kapınıza polisi dahi getirebilir.
Ancak endişelenmeyin, WiFi'ınızın çalınıp çalınmadığını ortaya çıkarmanıza ve eğer başkası tarafından kullanılıyorsa bunu sonlandırmanıza yardımcı olacağız. Ve bunu yapmak oldukça kolay, makalemizdeki basit adımları takip etmeniz yeterli.
Kablosuz ağınızın hızını etkileyen diğer faktörleri incelemiştik. Eğer WiFi bağlantınızın farklı nedenlerle yavaşladığını düşünüyorsanız bu yazımızı okuyun.
- Alıntı :
- Ev ağınızı bu 5 ipucuyla hızlandırın!
Evinizdeki kablosuz internet bağlantısı yerlerde mi sürünüyor? İşte onu hızlandırmanın 5 kolay yolu.
Eğer kablosuz interneti verimli olarak kullanmak istiyorsanız, hızlı bir ağa sahip olmanız şart. Ağınızdan en yüksek performansı alabilmek 'optimizasyon' olarak adlandırılıyor ve yapması hiç de zor bir iş değil.
Bu yazımızda ev ağınızı tam potansiyeline ulaştıracak beş ipucunu sizlerle paylaşıyoruz.
1. Router'ınızı taşıyın
Bu kulağa akıllıca bir çözüm gibi gelmeyebilir, ancak router'ınızı merkez bir yere veya kalın duvarları olmayan bir odaya taşıyarak sinyal dağılımını çok daha iyi hale getirebilirsiniz.
2. Kablosuz telefonlara dikkat
Kablosuz telefonlardan bazıları, router'lar ile aynı kanaldan veri alış verişi yaptıklarından çakışmaya neden olabilirler. Bundan şüphe duyuyorsanız telefonunuzun veya router'ınızın kanalını değiştirmeyi deneyin ve bağlantınızı tekrar sınayın.
3. Bir genişletici satın alın
Sizin için en önemli sorun ağınızın alanını genişletmekse ve router'ınızın konumunu değiştirmek işe yaramıyorsa çözümlerden biri alan genişletici satın almak. Bu tür cihazlar piyasada 100 doların altında satılıyor. Ancak bu tür cihazlar performansta bir miktar kayba yol açtıklarından çevrimiçi oyunlar gibi hızın önemli olduğu kullanımlarda önerilmez.
4. Elektrik hattını kullanın
Evinizdeki elektrik hattını da kullanabilirsiniz. Powerline adlı cihazı kullanarak Wi-Fi sinyali yayınlamak yerine verileri evinizde veya iş yerinizde elektrik hattını kullanarak taşıyabilirsiniz.
5. Ağ donanımınızı değiştirin
Router'ınızı taşımayı denemenize rağmen önemli bir performans artışı elde edemediyseniz, ağ donanımınızı yükseltmenin zamanı gelmiş olabilir.
Aklınızda bulundurmanız gereken bir kaç nokta:
Wi-Fi standartları yıllar içerisinde değişti ve giderek hızlandı. 802.11b ve 802.11g artık çok eski. En son standart ise 802.11n.
Laptop'unuz yeniyse muhtemelen 802.11n standardını destekliyordur. Bu durumda routerınızın da bu standartları destekleyip desteklemediğini kontrol edin. Router'ınızı yenilemek, laptop'unuzun içerisindeki ağ donanımını yenilemekten daha kolay ve ekonomiktir.
Ağınızdaki en yavaş nokta, geri kalanının hızını belirleyecektir.
Kablosuz ağınızı bir başkası kullanıyor mu?
Kablosuz router ışıklarını kontrol edin
Basit yöntem: Kablosuz router ışıklarını kontrol edin
Kablosuz router'ınızın üzerinde internet bağlanıtısını, kablolu bağlantıları ve kablosuz etkiliği gösteren bir takım ışıklar bulunur. Tüm kablosuz bağlantıları kapattığınızda kablosuz bağlantı ışığı hala yanıp sönüyorsa başkaları bağlantınızı kullanıyor olabilir.
Router aygıt listenizi kontrol edin
Router'ınızın yönetim konsolu, kablosuz ağ etkinliği hakkında daha çok bilgi verebilir. Konsola oturum açmak için router'ınızın IP adresine gidin. Bu adresi Win+R klavye kısayolunu kullanıp, cmd yazarak, ardından ipconfig yazarak, bunun ardından 'Varsayılan ağ geçidi' IP adresine bakarak öğrenmeniz mümkün. Mac'lerde ise Network Preference bölmesini açın ve 'Router:' karşısında yazan IP adresini not edin.
Router konsolunu kullanma
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Bu IP adresini tarayıcı pencerenizde açın. Router'ınıza oturum açmanız istenecektir. Varsayılan ayarları değiştirmediyseniz, parola ve şifreyi router kılavuzunuzda bulabilirsiniz. Kullanıcı adı ve parola bir çok router'da varsayılan olarak admin'dir. Güvenliğiniz için bunu farklı bir şifreyle değiştirmelisiniz.
Her router farklı bir ara yüze sahiptir. Bağlı cihazları gösteren bölümü bulmalısınız. Bu bölümün adı 'Attached Devices', 'Device List' olabilir. Bu listede bağlı olan cihazlara ait bir takım IP adresleri, MAC adresleri ve cihaz adları (algılanabildiyse) gösterilecektir. Listeyi gözden geçirerek istenmeyen bağlantıları bulabilirsiniz.
İzinsiz cihazlar ve ağ izleme yazılımı
İzinsiz bir cihazın bağlantığını fark ederseniz ne yapmalısınız?
Güvenliğinizi WPA2-AES olarak değiştirmeniz veya yeni bir parola ayarlamanız WiFi ağınıza istenmeyen girişleri engelleyecek, varolan izinsiz bağlantıları kapatacaktır. WiFi hırsızları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, aşağıda önerdiğimiz yazılımı kullanabilirsiniz.
Ağ izleme yazılımı kullanın
Ağ ayarlarınızı router'ınızın yönetim panelinden değiştirmeniz, günlükleri incelemeniz mümkün ancak daha gelişmiş bir izleme için MoocherHunter'ı kullanabilirsiniz. MoocherHunter, Asya'da hukuki yaptırım organları tarafından kullanılıyor. Yazılımın açıklamasına göre MoocherHunter, kablosuz ağ hacker'ının konumunu ağda gönderdiği verilere bakarak 2 metre doğruluğunda bulabiliyor.
Ağ izleme yazılım (devamı) ve WiFi güvenliği
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Windows'da çalışmıyor, bunun yerine bir CD'ye yazmanız ve bilgisayarı bu CD'den başlatmanız gerekiyor. Buradaki fikir laptop'unuzla (ve wireless kartınızdaki anten ile) dolaşarak WiFi hırsızının konumunu bulmak.
Bu aracın sonuçlarına göre bir davranışta bulunmanızı önermiyoruz, ancak aracı kullanarak WiFi ağınıza giren biri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
WiFi güvenliğinizi güçlendirin
WPA ve diğerlerine göre daha güvenli olan WPA2'yi kullanıyorsanız oldukça güvendesiniz. Kırılması çok kolay olan WEP şifrelemesi kullanıyorsanız veya bir şifreleme kullanmıyorsanız WiFi bağlantınız bedava bağlantı arayan herkese açık demektir.