Oyun oynamak keyifli bir aktivite, değil mi? Geçersiniz bilgisayarınızın veya televizyonunuzun karşısına, alırsınız elinize kontrol aparatını, dünya yıkılsa umurunuzda olmaz artık. Peki hiç düşündünüz mü bu oyunlar yapılırken ne zahmetlere girişiliyor, ne paralar dökülüyor? Mesela orta kalitedeki bir oyunun yapım maliyeti sizce ne kadardır? Hayal etmesi zor oldu birden, değil mi?
Durum o kadar ciddi boyutlarda ki sinema piyasasıyla yarışır hale geldi artık oyun dünyası. Aslında bundan 10 yıl öncesinde bile yüksekti bir oyun yapmanın bedeli. Mesela 1993 yılında piyasaya çıkan Doom’un maliyetinin 200.000$ civarında olduğunu biliyor muydunuz? Çok yüksek bir rakam olarak görünmeyebilir bu ama birazdan oldukça yüksek rakamlarla karşılaşacağınıza emin olabilirsiniz. Sayfaları takip edin ve sonuçları kendi gözlerinizle görün. Bakalım tahmin ettiğiniz rakamlar, gerçek rakamlara ne kadar yaklaşabilmiş...
10. Killzone 2 / 45.000.000$
Böyle bir oyunu listenin son sırasında görmek şaşırtıcı olsa gerek. PlayStation 3’ün önemli kozlarından bir tanesi olan ve Guerilla Games’in fırınında pişen Killzone 2’nin ilk etapta öngörülen maliyeti 20.000.000$ olarak belirlenmiş ama daha sonra bu miktar 30.000.000$'a çıkmış. Oyunun yapım aşamasının tahmin edilen sürenin üzerine çıkmasından sonraysa hesaba 10.000.000$ daha eklemek zorunda kalmışlar. Projenin bitiminde de toplam maliyet 45.000.000$'ı bulmuş. Gördüğünüz gibi oyun piyasası, kaz gelecek yerden tavuğu esirgemiyor.
9. Final Fantasy XII / 48.000.000$
Square Enix’in efsanevi serisinin önemli kozlarından olan Final Fantasy XII’nin böyle bir bütçeyle ortaya çıkmış olması inanın beni bile çok şaşırttı. (Sanki az bir miktarmış gibi...) Yalnız bu dev bütçenin, oyunun sadece yapım aşaması için harcandığının, yani satış ve pazarlama maliyetinin olaya dahil olmadığının altını çizmekte yarar var. Bu bütçeyle Final Fantasy XII, gelmiş geçmiş en yüksek bütçeli oyunların arasında yerini almaktan geri kalmıyor. Peki ortaya bu kadar masrafa değecek bir oyun çıkıyor mu acaba?
8. L.A. Noire / 50.000.000$
L.A. Noire şu an piyasada yok ama 2010’un üçüncü çeyreğinde PlayStation 3 ve Xbox 360 platformları için piyasada olacak. Peki henüz piyasaya çıkmamış bir oyunun bu listede ne işi var? Bu sorunun cevabı çok ağır; çünkü Rockstar Games bu oyun için şimdiden 50.000.000$'lık bir bütçe ayırmış durumda. Tom Crago’nun açıklamalarına göre de günümüzün en pahalı yapımlarından birisi olacak. Şimdilik L.A. Noire’ı sekizinci sırada ağırlıyoruz ama muhtemelen piyasaya çıktığında ilk sıraları zorlayacaktır.
7. All Points Bulletin (APB) / 50.000.000$
Ve işte henüz piyasada yer almayan pahalı bir yapım daha... APB, beş yıldır üzerinde çalışılan bir MMO projesi ve 2010’un ikinci çeyreğinde piyasada olması bekleniyor. Electronic Arts ve Realtime Worlds, şu an için net olarak 50.000.000$'ı bu projeye akıtmış durumda ve proje devam ettikçe de hesap kabarmaya devam ediyor. Aslında bu yüksek meblağ, ilerleyen zamanlardaki öngörülen masrafları da içinde bulunduruyor. (Ne de olsa bir MMO olacak bu oyun.) Bu arada oyunun gangsterle özel güvenlik birimleri arasındaki şiddetli çatışmalardan oluşan bir içeriğe sahip olacağını da belirtelim.
6. Halo 3 / 55.000.000$
Olay bütçe olunca, Microsoft’un bu listede yer almaması beklenemezdi tabii ki. Bungie’nin dev projesi Halo 3, 55.000.000$'lık bütçesiyle listemizde altıncı sırada yer alıyor. Microsoft, özellikle bu oyun için Bungie’ye açık çek sunmuş ve sonuç olarak böyle bir miktar ortaya çıkmış. Üstelik oyunun reklamlarına ve diğer satış stratejilerine harcanan miktarla birlikte maliyet 200.000.000$'a kadar yükselmiş. Tabii ki bizi şu anda ilgilendiren, oyunun yapım aşamasında harcanan para. Xbox 360 platformunun bu güzide eserini, bütçesiyle birlikte gelen başarısından dolayı alkışlıyoruz.
5. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots / 60.000.000$
Snake amcamızın bu listede yer almaması da ayıp olurdu, değil mi? Dört yıl gibi bir sürede tamamlanmış olan Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots'ın bütçesi, Sony ve Kojima Productions tarafından beraber karşılanan 60.000.000$'lık ciddi bir miktara denk geliyor. Zamanının en iyi grafiklerine sahip olan, uzun ve birer film havasındaki videolarıyla insanı ekranın karşısına yapıştıran bir oyun söz konusu olduğu için bu miktarı oldukça makul görmekte fayda var. Zaten kim olsa böyle bir markaya bu kadar para akıtmaktan çekinmezdi herhalde.
4. Too Human / 60.000.000$
Şimdiye kadar bahsi geçen bütün projeler, aşağı yukarı hesaplanan bir bütçeyle tamamlanmış olsalar da oyun piyasasında işler bazen hiç de hesaplandığı gibi gitmiyor anlaşılan. Epic Games imzalı Too Human, yapım aşaması sancılı geçen ve böylece bütçesi kabaran oyunlardan bir tanesi. Oyunun grafik motoru olarak ilk etapta Unreal 3 düşünülmüş ama ortaya çıkan anlaşmazlıklar sonucunda bütün proje çöpe gitmiş ve Epic Games, yeni bir grafik motoru inşa etmek zorunda kalmış. Böylece oyunun bütçesine de 10.000.000$'lık küçük (!) bir miktar ilave edilmiş.
3. Shenmue / 70.000.000$
Sega'nın Dreamcast platformu için özel olarak piyasaya sürülen Shenmue, bütçesiyle elde ettiği rekoru uzun süre omzunda taşıdı; fakat bu bütçeye layık bir oyun olamadı ne yazık ki. İçeriğindeki geniş oyun alanı ve bu alanı süsleyen detaylarla zamanının şartlarını zorlamaya niyetliydi Shenmue lakin vaat ettiklerini gerçekleştirmek konusunda pek de başarılı değildi. Böylece oyunun satış rakamları da tahmin edilen miktarı yakalayamadı ve Shenmue, sadece yüksek bütçesiyle tarihteki yerini aldı. “Fiyasko” denen şey bu olsa gerek...
2. Gran Turismo 5 / 80.000.000$
Gran Turismo 5’in 2008 yılında 60.000.000$ olan net bütçesi, şu anda tam olarak 80.000.000$'a fırlamış durumda. PlayStation 3 kulvarının şaheserlerinden sadece bir tanesi olan bu oyun, 2010 yılı içinde raflarda olacak ki o zamana kadar bu yüksek meblağ nerelere taşınır, bilinmez. Eh, 1000’in üzerinde otomobil modelinin tasarlanması, seslendirilmesi ve lisanslanması hesaba katılınca gayet normal görünüyor bu rakamlar. Öyle görünüyor ki Sony ve Polyphony Digital, oyun piyasasının en iyi yarış oyununu yapmak için kesenin ağzını fazlasıyla açmış.
1. Grand Theft Auto IV / 100.000.000$
Ve işte şampiyon karşınızda! Yaklaşık 1000 kişinin dört yıl boyunca çalışması, bu süreç içerisinde New York City’nin tamamının kameralarla haritasının çıkarılması, trafik seslerinin kaydedilmesi, 2000’in üzerinde kişiyle sadece oyunda yer alacak şarkıların lisansları için iletişime geçilmesi ve ortaya çıkan sonuç... Grand Theft Auto IV, detay akan her yönüyle Rockstar Games’e oldukça tuzluya mal olmuş olsa da sonuç olarak muhteşem bir oyun çıktı ortaya. Böyle bir projenin de ucuz olması beklenemezdi tabii ki. Böylece Grand Theft Auto IV, şimdiye kadar yapılmış en pahalı oyun olarak tarihe geçmiş oldu.