“Ekonominin kalbi KOBİ, KOBİ’nin ilacı teknoloji”
Intel tarafından düzenlenen Uluslararası KOBİ Bilişim Forumu 2010’a katılan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’dan uzman ve yöneticiler, ülkelerin ekonomik gelişimi için KOBİ’lerin teknolojik açıdan gelişmelerinin şart olduğu konusunda hemfikir. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen uzmanlar, KOBİ’lerde teknoloji kullanımının daha yaygın ve etkin hale getirilmesi için yapılması gerekenleri tartıştı ve dünyadaki başarılı örnekleri paylaştı.
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nden devlet yöneticileri, kamu ve sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileri Intel tarafından 24 Haziran’da İstanbul’da düzenlenen “Uluslararası KOBİ Bilişim Forumu 2010”da KOBİ odaklı bilişim stratejilerini tartışmak, KOBİ’lere ilişkin ortak sorunlara çözüm bulmak için bir araya geldi. ‘Kamu Özel Sektör İşbirliği: Ekonomik Büyümeyi Teknolojiyle Güçlendirmek’ başlığıyla düzenlenen forumda çeşitli ülkelerden uzmanlar bölgedeki KOBİ’lerin gelişimi için teknolojinin etkin kullanılması konusunda yapılması gerekenler hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.
Uluslararası KOBİ Bilişim Forumu 2010’un açılış konuşmasını yapan Intel Corp. Başkan Yardımcısı ve Avrupa Orta Doğu Afrika Bölgesi Satış ve Pazarlama Genel Müdürü Christian Morales, KOBİ’lerin tüm dünyada ekonomik büyüme ve istihdam açısından önemli bir yere sahip olduklarını belirtti. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin üretkenlik, rekabetçilik, büyüme ve yenilikçilik için kilit faktör olduğunun kanıtlanmış olduğunu kaydeden Morales, yine de KOBİ’lerin halen teknolojinin faydalarından yararlanmakta çeşitli zorluklar çektiklerine dikkat çekti. Morales, bilişim yatırımlarının diğer tüm yatırımların üç ya da beş katı oranında olması gerektiğini ve bu yolla aynı oranlarda katma değer kazanılabildiğini belirtti.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da bilişim sektörünün ekonomiyi en fazla etkileyen sektör olduğuna dikkat çekti. Yalçıntaş, eskiden ekonomiyi çarpan etkisiyle en fazla etkileyen sektör inşaatken, günümüzde bilişimin sektörlerin önüne geçtiğini belirtti. Türkiye’de tüm işletmelerin yüzde 96’sını oluşturan KOBİ’lerin büyük işletmelerin tamamlayıcısı olduğuna vurgu yapan Yalçıntaş bu nedenle KOBİ’lerin gelişiminin şart olduğunu belirtti. Intel’in düzenlediği Uluslararası KOBİ Bilişim Forumu’nu bir sosyal sorumluluk çalışması olarak gördüğünü belirten Yalçıntaş, bu yaklaşımın Türkiye’de tüm kurumlara örnek olması gerektiğini söyledi.
Bilişim sektörünün KOBİ’lerin amaçlarını temsil etmeye odaklı Avrupa Birliği kuruluşu olan ve Avrupa Birliği çapında 50 binin üzerinde bilişim KOBİ’sini temsil eden PIN-SME’nin Genel Sekreteri ve Avrupa KOBİ Standardizasyon Derneği NORMAPME’nin Başkanı Sebastiano Tofaletti de konuşmasında Avrupa Birliği’nde verimlilik artışının yarısının bilişim sektöründen geldiğine dikkat çekti ve teknoloji geliştiren KOBİ’lerin teknolojinin gelişimi, yenilikçilik ve rekabet açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Tofaletti Avrupa’da KOBİ’lerin tüm şirketlerin yüzde 98’ini oluşturduğunu, yüzde 60 oranında istihdam sağladığını ve Gayrisafi Milli Hasıla’nın da yüzde 56’sını oluşturduğunu kaydetti. “KOBİ’ler ekonominin ve gelişimin kalbidir” diyen Tofaletti, KOBİ’lerin global ve ağa bağlı ekonomiye dahil olabilmeleri için politika, program ve standartlar getirilmesi gerektiğini vurguladı. (Türkiye’de istihdamın yüzde 79’unu oluşturan KOBİ’ler, Gayrisafi Milli Hasıla’ya yüzde 29 oranında katkı sağlıyor.)
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da KOSGEB olarak işletmelerin gelişmesinde ve rekabetçiliklerinin artmasında en önemli unsur olarak bilgi teknolojilerini gördüklerini ifade etti.
Alman Bilgi Teknolojileri, Telekomünikasyon ve Yeni Medya Federal Derneği BITKOM Başkan Yardımcısı Heinz-Paul Bonn da KOBİ’ler nezdinde ana sorunlar ve zorluklar olan regülasyonlar, vergiler, beceri ve finans gibi konulara dikkat çekerek bu sıkıntıları ortadan kaldırabilmek için uygulanabilecek metotlardan bahsetti ve tavsiyelerde bulundu. Bonn 2011’de bulut bilişimin KOBİ’lerin teknoloji kullanımına geçişi için önemli bir fırsat olacağını ifade etti.
Toplantıda Intel Dünya Sayısal Erişim ve Dönüşüm Programları Direktörü Frank Martinez de KOBİ’lerde teknoloji kullanımının yaygınlaşmasında dağınık pazar, yetersiz altyapı, KOBİ’lerdeki bilinç eksikliği, sınırlı bilişim departmanları, bilişimin KOBİ’lerin ana iş kolu olmaması, sınırlı finansman gücü ve teknik destekte yaşanan sorunlar gibi belli başlı sorunların olduğunu anlattı. Intel’in dünya çapında uygulanan World Ahead Programı hakkında bilgi veren Martinez, bu program kapsamında kullanıcıların teknolojiye erişimini artırmak, internet bağlantılarını yaygınlaştırmak ve geliştirmek, teknoloji eğitimleri vererek teknoloji okur yazarlığını artırmak ve içerik sağlayarak teknolojiden daha verimli yararlanmalarını sağlamak için çalıştıklarını anlattı.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy’un da ülkemizde KOBİ’lerin teknoloji kullanımıyla ilgili bilgiler paylaştığı etkinlikte daha sonra Fransız KOBİ Eğitimlerinden Sorumlu Kamu Kuruluşu CEFAC Genel Direktörü David Barthe, İtalya Kamu İhale Kurumu Consip Uluslararası İlişkiler Direktörü Angela Russo, Mısır Bilişim Fonu Yardımcı Direktörü Hoda Dahroug, Polonya ‘GO IT’ Programı’ndan Robert Kaminski gibi isimler de etkinlikte kendi ülkelerinde hayata geçirdikleri başarılı projeleri ve başarı hikayelerini katılımcılara aktardılar.
Paydaşların sorunları 3 farklı panelde masaya yatırıldı
Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde de KOBİ’lere, kamu kurumlarına ve ekosisteme yönelik 3 farklı panel gerçekleştirildi. Bloomberg HT Ekonomi Müdürü Kerem Alkin moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Müşterinin Sesi” adlı ilk panelde AMI Partners Danışmanlık’tan Andy Bose, Türkiye Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter, Fas Bilgi ve İletişim Teknolojileri Merkezi (CETIC) Başkanı Soufiane Idrissi Kaitouni, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ve Mısır Bilgi ve İletişim Sektörü Yatırım Fonu Yardımcı Direktörü Hoda Dahroug KOBİ’ler arasında teknoloji uyarlamalarında dikkat çeken trendleri masaya yatırdılar. Sebastiano Tofaletti moderatörlüğündeki kamu panelinde, CEFAC Fransa David Barthe, İŞKUR Başkanı Mustafa Kemal Biçerli, Fas Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan Sidi Ali Maelainin ve CONSIP İtalya’dan Angela Russo, rekabetçi avantaj elde etmek için devletlerin KOBİ’lerin teknoloji yatırımlarını teşvik etmeye yönelik gerçekleştirmeleri gereken ekonomik politikaları ve mali teşvikleri tartıştılar. Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz’in moderatörlüğünde düzenlenen ekosistem paneli ile etkinlik sona erdi. Bu son panelde IDC Orta Doğu, Afrika, & Türkiye’den Jyoti Lalchandani, MÜSİAD Bilisim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Nazım Özdemir, Sony Eurasia Genel Müdürü Mohsen Noohi ve Lübnan Triple C Bilgisayar Genel Müdürü Bernard Rizk KOBİ’lerin teknolojiye erişiminin sağlanması için bilişim sektörünün üzerine düşen görevler ve zorlukların nasıl aşılacağına dair görüşlerini paylaştılar.