“Sosyal Ağ” ve Facebook
Hepimizin bildiği gibi facebook’un popülerleşip, hayatımıza girmesinden itibaren günlük alışkanlıklarım
ızın belki de büyük bir çoğunluğu değişti. “Sosyal Ağ” denilen bir kavramla karşı karşıya kaldık. Her zaman görmeye fırsat bulamadığımız veya görsek de hayatlarında neler olup bittiği ile ilgili detaylıca konuşma fırsatı bulamadığımız arkadaşlarımızın neler yaptıklarını facebook sayesinde öğrenmeye başladık (eklenen fotoğraflar, katılınan etkinlikler, yazılan duvar yazıları vb.) ve ben
ce bu hoşumuza da gitti. Yani herkes kendine bir sosyal ağ yaratmaya ve bu ağı kullanmaya başladı.
Peki sadece facebook yeterli mi? Facebook’dan önce buna ihtiyaç duyduğumuzu düşünmüyorduk, en azından ben böyle bir ihtiyacım
olduğunu ve dolayısıyla sos
yal ağların bu kadar işime yarayabileceğinden habersizdim. Sosyal ağlar, hayatımızı bu kadar kolaylaştırabilecekken neden bir adım ileri gitmeyelim? Şimdi gelin sizlerle twitter nedir, buna bir göz atalım.
Twitter Nedir?
Yapığımız telefon konuşmalarına dikkat edecek olursak, genellikle sorduğumuz ilk sorulardan biri “ne yapıyorsun?” oluyor, en azından benim ve çevremdekilerin yaptığı telefon görüşmelerine baktığımda bunun böyle olduğunu gördüm. Alacağımız cevap her zaman çok büyük bir önem teşkil etmese de, hatta çoğu zaman cevabın ne olduğunu tahmin etsek bile bu soruyu yine de merak ediyor ve soruyoruz. Aldığımız cevaplar, konuştuğumuz insanla aramızda özel bir bağ oluşmasına olanak sağlıyor.
Hayatımızda yer alan tüm arkadaş veya aile bireyleriyle, telefon ve e-mail gibi birçok iletişim aracımız olmasına rağmen, her an irtibat halinde olabilmemiz ne yazık ki mümkün değil. Aslında her zaman buna gerek de duymuyoruz. Örneğin bir arkadaşımızın bizi arayıp “ben şu an Taksim’deyim, birazdan kahve içmeye gideceğim” demesi, eğer o gün beraber birşeyler yapacağımıza dair bir plan yapmadıysak, aklımıza ilk olarak “ee?” sorusunu getirebilir. Peki ya o an ne yaptığımızı bilmek isteyenler veya bizim o an ne yaptıklarını bilmek istediğimiz insanlar? İşte twitter tam bu noktada devreye giriyor.
Twitter, insanların o anda ne yaptıklarını veya ne düşündüklerini paylaşabilecekleri “140 karakter”den oluşan büyük bir sosyal ağ, dersek yanlış olmaz sanırım.
Neden Twitter Kullanmalıyım?
Twitter‘da hesap oluşturdukatn sonra malesef bomboş bir sayfayla karşılaşıyoruz ve bu en başta biraz sinirimizi bozabilir, ancak twitter farkını birilerini takip etmeye başladığımızda ortaya koyuyor. Birini “follow” yani takip edebiliriz, bir markayı, bir gazeteyi. O an ne hakkında bilgi almak istiyorsak. Birilerini “follow” etmeye başladıktan sonra anasayfamızda onlar tarafından girilen maksimum 140 karakter uzunluğunda yazılar belirmeye başlayacak. Peki bu nasıl bizim işimize yarayacak?
Girilen bu “tweet“ler sayesinde (bu 140 karakterlik kısa metinlere tweet adı veriliyor.) arkadaşlarımızın veya ünlülerin nelerle ilgilendiklerini ve o an ne yaptıklarını öğrenebileceğiz. Örneğin arkadaşlarımızdan birinin “yorucu bir günün ardından evde dizi keyfi…” yazdığını düşünelim , artık arkadaşımızın bugün yorulduğunu, evde olduğunu ve dizi izlemekten keyif aldığını biliyoruz. Arkadaşlarımızı veya takip ettiğimiz kişi veya markaları tanımak için çok kolay ve güzel bir yol değil mi bu?
Twitter Kullanmaya Başlamak…
Peki “en başta bizi takip eden kimse yok iken bizim tweet girmemizin ne anlamı var?” diye sorabilirsiniz. Twitter kullanımı ilk başlarda birilerini takip etme süreciyle başlıyor, bizi kimse takip etmediği için yazdıklarımızı da kimse göremiyor malesef. Biz birilerini takip etmeye başladıkça o insanlar da bizi takip etmeye başlıyor ve neler yaptığımızın veya düşündüğümüzün farkına varıyorlar. En baştaki bu “ölü süreç” için ben şöyle bir çözüm buldum: twitter hesabımızı facebook hesabımıza entegre etmek. Twitter‘da bizi kimse takip etmese bile twitter’a girdiğimiz her şey, maksimum 5 saniyelik bir gecikme ile facebook profilimize yazdığımız bir yazı olarak da görülebiliyor. Bu işlemi facebook’da twitter diye arattığımızda karşımıza gelen twitter uygulamasına twitter ismimizi girerek kolayca yapabiliyoruz. En başta sadece facebook’a bir profil yazısı giriyoruz gibi düşünebiliriz ama sonrasında insanlar bizi twitter‘dan takip etmeye başladıkça twitter‘ın eğlenceli dünyasına tam olarak adım atmış oluyoruz.