BM'de yeni yaptırım oylaması yapıldı, İran'a yaptırım çıktı.
BM Güvenlik Konseyi, İran'a nükleer programı nedeniyle yeni ve sıkı yaptırımlar getiren karar tasarısını kabul etti.
Karar tasarısıyla ilgili oylamada 12 ülke "Evet", 2 ülke "Hayır" ve bir ülke çekimser oy kullandı.
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin İran karar tasarısına "Hayır" oyu vereceğini açıkladı.
Brezilya temsilcisi de oylama öncesinde yaptığı konuşmada yeni yaptırımlara "Hayır" diyeceklerini bildirdi.
Türkiye ve Brezilya, İran'ın uranyum takasına ilişkin olarak İran ile bir mutabakat imzalamışlardı.
TÜRKİYE KARARININ ARKASINDA
Başbakanlık kaynakları, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyindeki İran'a yaptırım kararıyla ilgili oylamada ''Hayır'' oyu kullanmasına ilişkin, ''Türkiye, Tahran Anlaşmasında attığı imzanın arkasında durmuştur. Zira Türkiye başından beri diplomasi yolunun açık tutulmasını ve sorunun diplomasi yoluyla çözülmesini savunmuştur'' açıklamasını yaptı.
YAPTIRIM NELER İÇERİYOR?
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in üzerinde uzlaştığı tasarı, İran'a yönelik mali kısıtlamaların daha da sıkılaştırılmasını, seyahat yasaklarının ve denetimlerin artırılmasını öngörüyor.
Karara göre İran'a halihazırda uygulanan BM silah ambargosu oldukça genişletiliyor, İran'ın nükleer programıyla ilgili olan İran bankalarına yönelik sıkı denetim ve yaptırım getiriliyor. Ayrıca kararda, uluslararası alanda tüm İran bankalarıyla olan alım-satım işlemlerinin sıkı denetimi ve İran'a giden ve İran'dan gelen gemilerin yasaklanan kargo taşımaları yönüne ciddi şüphe duyulması durumunda açık sularda sıkı kontrolü de öngörülüyor.
RUSYA: BM YAPTIRIMLARI GEREKLİ
Rusya'nın BM'deki temsilcisi Vladimir Çurkin, BM Güvenlik Konseyinin İran'a karşı yaptırımlarının "tamamen gerekli" olduğunu söyledi.
Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre Çurkin, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada, Rusya'nın İran'ın Buşehr kentinde nükleer santral inşa ettiğini ve bunun da Moskova'nın İran'ın barışçıl nükleer enerji hakkına desteğinin kanıtını oluşturduğunu belirtti.
Çurkin, İran'a yönelik BM yaptırımlarının kaçınılmaz hale geldiğini savundu.
Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanlığından İtar-Tass ajansına yapılan açıklamada da, İran'a yönelik yaptırımlar kararının büyük bir ittifakla alındığı belirtilerek, "Böyle bir karar İran'a nükleer programının mutlaka açığa kavuşturulması gerektiği sinyali olarak değerlendirilebilir. Eğer İran kararı kabul ederse, o zaman İran ile 6 ülkenin (BM Güvenlik Konseyi'nin daimi 5 üyesi ve Almanya) görüşmeleri yeniden başlayabilir" denildi.
FRANSA: "İRAN'A DİYALOG KAPISI HALA AÇIK"
Fransa, BM Güvenlik Konseyinin İran'a nükleer programı nedeniyle yeni ve sıkı yaptırımlar getiren karar tasarısını kabulünden sonra İran'a diyalog kapısının hala açık olduğunu açıkladı.
Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Diyalog kapısı açık kalmaya devam ediyor" denildi.
Açıklamada, "İran'ın nihayet işbirliği yapmayı tercih edeceği umudu" dile getirildi.