Pentagon alarma geçti, siber-general iş başında!
Siber güvenliği 'askeri' bir mesele olarak kabul eden Washington, Pentagon bünyesinde kurduğu Cyber Command biriminin başına ilk generali atadı.
Washington, siber savaş halinde savunma ve saldırı operasyonlarını yürütecek ekibi yönetmek üzere bir general atadı. Böylece siber savaşa “askeri” derece veren ilk ülke ABD oldu.
Yeni oluşturulan ve halen tartışılan Cyber Command biriminin başına Keith Alexander isimli ve dört yıldızlı bir general getirildi. Cyber Command, dünyadaki internet ağları kullanılarak girişilecek siber saldırılara karşı mücadele etmek ve önlemler almaktan sorumlu.
Amerikan Hava Kuvvetleri geçen hafta ‘teknik destek’ kadrosunda bulunan 30 bin görevliyi ‘siber savaş cephesi’ne atadığını açıklamıştı. Pentagon, son aylarda ABD ordu birimlerinin elektronik ve bilgisayar şebekelerine yönelik artan siber saldırlar karşısında kısmi ‘siber-seferberlik’ ilan etmişti.
Pentagon savunma politikaları dairesi sözcüsü James Miller, siber savaş biriminin temelde siber alemde faaliyet göstereceğini, ancak bazı durumlarda siber saldırı merkezlerine karşı konvansiyonel askeri operasyonları da kapsayabileceğini belirtti. General Keith Alexander , her gün ABD’nin yönetim birimlerine karşı onlarca saldırı yapıldığını ifade etti. Alexander, ülke sınırları dışında da ABD üslerine veya müttefiklerinin şebekelerine saldıırların aralıksız sürdüğünü ifade etti. Bu saldırılar genellikle şebekeyi çökerterek çalışmasını engellemek veya devlet ağlarına kaynak yaparak gizli bilgileri ele geçirmeye çalışmak şeklinde gerçekleşebiliyor.
Guardian gazetesinin haberine göre Cyber Command birimi bu saldırılara karşı mücadele ederken orduya mensup hemen herkesin internet trafiğini de kontrol edecek. Sivil toplum kuruluşları bunun kişi hak ve özgürlüklerine aykırı olduğunu savunuyor. Öte yandan siber güvenlik birimlerinin Pentagon çatısı altında yapılandırılmasının interneti ‘militarize etmek’ anlamına geldiğini söyleyerek şiddetle karşı çıkan kesimler de bulunuyor.