Yeni bulunan bakteri arıtma sistemlerini değiştirebilir
Bu yeni teknoloji öyle bir yerden enerji üretiyor ki! Buna temiz enerji demek için bin şahit ister!
Günümüzde kullanılan atık arıtma sistemlerinin efektif bir şekilde çalışması için çok fazla enerji gerekiyor. Organik atıkları metana çeviren arıtma tesislerinin ürettiği sıvılar amonyak ve fosfat içeriyor bu yüzden de su kaynaklarına boşaltılamıyor.
Amonyağın sıvıdan ayrıştırılabilmesi için bakteriler aracılığıyla nitrata çevrilmesi gerekiyor. Bu işlem için gereken oksijen oksijen pompaları tarafından sağlanıyor. Fakat bu da yeterli olmuyor. Daha sonra bu nitrat yine bakteriler tarafından nitrojen gazına çevriliyor.
Atık sistemini kullanan bireyin günlük maliyeti 44 watt/saat. Büyük şehirler düşünüldüğünde bu maliyet megawattlara ulaşabiliyor.
İşte yeni bakterinin özelliği
Hollanda'daki Delft University of Technology'de bulunan Gijs Kuenen adlı bir bilim adamı ise keşfettiği yeni bakteri türüyle bu döngüyü kısaltmayı hedefliyor. Yeni bakteri oksijene ihtiyaç duymadan amonyağı nitrojene çevirebiliyor.
Hollanda'da bu ay içerisinde prototip olarak kurulacak olan ve yeni keşfedilen bu bakteriyi kullanacak sistemle kişi başı günlük 24watt/saat enerji üretilmesi bekleniyor. Ayrıca ortaya çıkan metan gazının da yakıt olarak kullanılması planlanıyor.
Kuenen, amaçlarının arıtma tesisi kavramını değiştirmek olduğunu ve bu tesislerin artık tüketen değil üreten yerler haline geleceğini söylüyor.