Bedava Canadian Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Bedava Canadian Forum


 
AnasayfaAnasayfa  PortalPortal  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 'Uzaktan lazer kaynağı teknolojisi'

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ZaLiM
ForumdiziniAdmin
ForumdiziniAdmin
ZaLiM


Mesaj Sayısı : 4800
Puan : 11322
Kayıt Tarihi : 22/03/10
Cinsiyet : Erkek

'Uzaktan lazer kaynağı teknolojisi' Empty
MesajKonu: 'Uzaktan lazer kaynağı teknolojisi'   'Uzaktan lazer kaynağı teknolojisi' Icon_minitimeC.tesi Tem. 17, 2010 7:06 pm

'Uzaktan lazer kaynağı teknolojisi' 20100715010203_technology

Ford Otosan mühendislerinin bir filmdeki sahneden esinlenerek başlattığı Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirilen ''Uzaktan Lazer Kaynağı Teknolojisi'', Türk otomotiv sanayisinde ilk kez Ford Otosan Kocaeli Fabrikasında kullanılmaya başlandı.

Ford Otosan Kocaeli Fabrika Müdürü Haydar Yenigün, düzenlediği basın toplantısında, Ford Otosan mühendislerinin, ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından çekilen, Tom Cruise ve Colin Farrell'in baş rolünü paylaştığı ''Minority Report'' (Azınlık Raporu) adlı filmdeki bir sahneden esinlenerek, 2005 yılında uzaktan lazer kullanımına ilişkin Ar-Ge çalışmalarına başladığını bildirdi.

Toplam 1,4 milyon avro'ya mal olan projenin şubat ayında tamamlandığını ifade eden Yenigün, senaryosu 2054 yılında geçen filmde görünen teknolojinin Ford Otosan'da kullanılmaya başlandığını ifade etti.

Yenigün, şimdiye kadar Ford üretim fabrikalarında konvansiyonel kaynak yöntemiyle (yüksek akım, düşük voltaj prensibiyle) iki sacın bakır elektrotlarla birbirine birleştirmesinin sağlandığını, lazer teknolojisinin ölçme, kesme ve yakın mesafeden kaynak işlemlerinde kullanıldığını dile getirdi.
Yenigün, şöyle devam etti:

''Gelişen teknolojiyle birlikte kaynağın şekli de değişti. Son yıllarda lazer kaynağı kullanımı arttı. Bu yöntem pahalı ve her yerde uygulanamayan bir yöntem ancak bizim gibi büyük üreticiler mümkün olan her alanda bu kaynakları kullanmaya başladı. Fabrikamızda transit aracımızda robotla uygulanan punta kaynağı kullanılıyor. Mühendislerimizin geliştirdiği teknolojiyle 1,4 metre mesafeden ışın göndererek, istenilen proseste kesme ya da kaynatma işlemi yapılabiliyor.

Bu fabrika kurulurken, 1995 yılında İstanbul fabrikasında burada kullanılacak teknolojiyle ilgili çalışmalar yapıldı. Fabrikamızın faaliyete girdiği 2001 yılında tamamen teknoloji konusunda üstün, Türkiye'nin en fazla robot kullanan, en yüksek otomasyona sahip fabrikasıydı. Uzaktan lazer yöntemi ise Ford Otosan'ın bundan sonraki dönemde de yüksek teknolojiyi Türkiye'ye ilk getiren ve ilk uygulayan fabrika olmasını sağlayacaktır.''

Uzaktan Lazer Teknolojisi çalışmalarının yurt dışından bir firmayla geliştirildiğini, çalışmaları akademik destekle de yapmak istediklerini ve projeye Kocaeli Üniversitesi ve TÜBİTAK ile birlikte başladıklarını, ancak çeşitli nedenlerle Ford Otosan'ın projeye tek başına devam etmek zorunda kaldığına değinen Yenigün, projenin, maddi olarak yüzde 100 Ford Otosan tarafından desteklendiğini yeni teknolojiyle otomobil üretimi için işletme maliyeti, kaynak dayanıklılığı, yüzeylerin korunması, ağırlıktan kazanç gibi avantajlar sağlanacağını kaydetti.

''Biz, yüzde 50 Ford, yüzde 50 Koç grubuyuz. Teknolojiyi genellikle Ford'dan alırız. Bu projeyle ilk defa Ford'a 'know-how' vereceğiz'' diyen Yenigün, şöyle konuştu:

''Ford dünyasında, Ford kütüphanesinde artık Ford Otosan'daki mühendislerin yazdığı Uzaktan Lazer Uygulamaları konusunda çeşitli dokümanlar yer alacak. Bundan sonra daha hafif araçlar üreteceğiz, daha çevreci olacağız. Diğer kaynaklarda elektrot sarfiyatı söz konusuydu. Lazer, çeşitli metallerden elde edilen elektrotların kullanımını ortadan kaldıracak. Bu da bize maliyet ve çevrenin korunması açısından büyük bir fayda getirecek. Bu lazerle kaynak yapılması için gerekli olan sac yüzeyi düşürüyoruz. Bu da bize hem ağırlığı azaltma, hem de daha ferah, rahat otomobiller imkanı sağlıyor. Mevcut üretim sistemine göre yüzde 5 daha fazla yatırım gerektiren teknoloji, uygulama hızında 7 ile 10 kat artış, işletme maliyetinde yüzde 30'a varan düşüş ile ekipman ve alan kullanımında da yüzde 40 kazanç sağlayacak.''

Yenigün, Ford Otosan mühendislerinin Kocaeli Fabrikası'nda uygulamaya aldığı ''Uzaktan Lazer Kaynağı Teknolojisi''nin, 5 kıtaya ihraç edilen Transit'lerin üretiminde kullanılmaya başlandığını sözlerine ekledi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://bedava.canadian-forum.com
 
'Uzaktan lazer kaynağı teknolojisi'
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Augen teknolojisi
» 'Ses imza' teknolojisi
» Uzaktan kumandaya gerek yok
» Açık kaynağı sömürenler!
» Telefonunuzu Uzaktan Kilitlemenin Yolu

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bedava Canadian Forum :: Arşiv :: Eski Konular :: Haberler :: Teknoloji-
Buraya geçin: