3D görüntede işin sırrı, göz yanılsamasını sağlayan gözlükte gizli
LG, Samsung, Panasonic ve Sony başta olmak üzere teknoloji devleri bir biri ardına üç boyutlu (3D) görüntü teknojilerini Türkiye pazarına sunarken, tüketicilerin evde hayal kırıklığına uğratmayan 3D deneyimi yaşayabilmesi için, TV’nin yanında gözlük teknolojisi belirleyici olacak. Aslında bir göz yanılmasından ibaret olan 3D’de işin sırrı bu yanılmayı sağlayan gözlükte saklı.
Gözde 3D görüntü yanılsamasına ulaşabilmek için iki çeşit 3D gözlük kullanılıyor. Bunlardan 3D film gösteren sinema salonlarında yaygın olarak kullanılan passive shutter (pasif kapaklı) gözlüklerin fiyatı, 1 dolar gibi düşük seviyelerde olmasına karşın, kullanıcıların beklentilerini karşılamaktan biraz uzak. 3D’de asıl 3D tatmini yaşayabilmek için gerekli olan gözlük çeşidi ise active shutter (aktif kapaklı) gözlükler. Bir çeşit LCD maddesinden üretilen bu tarz elektronik gözlükler, TV’den gelen görüntü sinyali ile her camı sıra ile saniyede 60 kez açıp kapatıyor. Bir göz açık iken görüntüye o göz için çekilmiş resim ve diğer göz açıkken isediğer resim konularak yaratılan yanılsama ile bu iki ayrı resim üç boyutlu olarak beyin tarafından algılanıyor. Ancak active shutter’larda fiyat tek bir gözlük için 100 doları buluyor.
GÜÇ TÜKETİMİ DÜŞÜK ÖZELLİĞİ ÇOK OLSUN
- Öncelikle toplam maliyeti hesaplayın. 3D TV sistemi için sadece 3D TV’nin olması yeterli değil. Çünkü 3D yayın yapan TV kanalı henüz yok. Evinizde 3D film seyretmek için 3D TV’nin yanı sıra 3D Bluray oynatıcı ve 3D gözlük de gerekli. TV’nin yanı sıra bu cihazların maliyeti de tüketici için önemli. Ortama bir 3D ev sinema sisteminini fiyatı 5 bin doları geçiyor.
- Hazır değil tam teknoloji olmalı. HD ready teknolojisine sahip olan tüm TV’lerin full HD’ye uyumlu olmadığı gibi 3D ready TV’ler de 3D yayıncılık yapacak olan TV kanallarını seyretmek için size ekstra masraf çıkarabilir.
- 3D görüntü elde edebilmek için yüksek çözünürlük şart. Bunun için de TV’nin yanısıra 3D sinyallerini taşıyabilecek 1.4 ‘lük HDMI kablosuna ihtiyaç var. Piyasada standart haline gelen HDMI kabloları (1.3) işinize yaramayacaktır.
- 3D dışındaki diğer özellikler satınalma kararında belirleyici olabilir. TV’lerin en az birkaç yıl daha 3D dışındaki özelliklerinin daha çok kullanılacağı unutulmamalı. Full HD,Full LED, internete bağlanma, 2D görüntüleri 3D’ye yakın görüntü teknolojilerine
çevirebilme...gibi özellikler en azından bir süre daha 3D TV’lerde daha çok kullanacak.
- TV’lerin özellikleri arttıkça güç tüketimi de artar. 3D TV seyredeceğim derken yüklü elektrik faturasıyla karşılaşmamak için güç tüketimi düşük olan modelleri tercih etmekte yarar var.