XHTML’ in amacı sitelerin yazılımında bir sorun olmadan yapılmasıdır. XHTML sitelerin daha hızlı ve sorunsuz açılması için yapılmıştır.
XHTML, Firefox’un yaygınlaşmasıyla ortaya çıktı. Firefox’dan önce Microsoft İnternet Explorer sitelerdeki çoğu hatayı görmezden gelmekteydi. XHTML’ i bir nevi Firefox için yapılmış diyebiliriz.
Şimdi artık tüm siteler XHTML’ e geçme çabasında. Çünkü XHTML göz rahatlığı, sitenin rahat kullanılması ve arama motoru botları hata olmayan siteyi daha çok sevmektedir.
Bir sitenin tamamlanmasında XHTML’ in rolü büyüktür. Freshbot ( siteye günlük giren Google botu ) gibi botlar kodlamasında sorun olmayan siteleri daha rahat okuyor ve dizinlerine kayıt ediyor.
Aynı zamanda arama motoru botu dizininde en iyi siteleri göstermek ister.
Peki, XHTML sayesinde Google beni neden öne çıkartsın?
Tabiî ki tek başına XHTML ile seo olayı bitmiyor. Ama XHTML’in katkısı çok büyük. Kendinizi Google’ın yerine koyun. Arama motorunuzda en iyi, en kaliteli, kodlamada hatasız ve sorunsuz siteleri göstermek istemezmisiniz? Sitenin kaliteli olup olmadığınıda botlar XHTML sayesinde anlıyor.
XHTML’ e uymayan siteleri botlar yanlış okuyabilir.
XHTML’ e en büyük örnek Wordpress scriptidir. Wordpress scripti XHTML’ e uygun olduğu için seo açısından da başarılı bir scriptdir. Web tasarımcılar seo ve kullanım açısından Wordpress’i iyi gördükleri için artık bu scripte rağbet gösteriyorlar.
Wordpress bazı sitelerde de tema yüzünden XHTML problemleri çıkabiliyor. XHTML’ e uymadığı oluyor. Bir tema seçerken veya şuan hali hazırda olan bir sitenizin XHTML’e uyumuna bakmak için The W3C Markup Validation Service adresinden sorgulayabilirsiniz. Bu adresten sitenizdeki kod hatalarını görebilirsiniz. Seo’da başarılı olan siteleri bu adresten sorguladığınızda da hata olmadığını veya çok az olduğunu göreceksiniz.
alıntıdır