[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Öncelikle bu işe nasıl başladığımı anlatayım. Annem yazılı yapmak için internetteki çeşitli sitelerden sorular indiriyordu. Özellikle bazı siteler günde 5000 ziyaretçi alıyordu. Reklamlardan kazandığı paraları hesap bile edemiyordum. Bende böyle bir site kurmak için işe koyuldum. Hemen google'dan site nasıl yapılır adlı videoları izledim:
* Site kurarken dedelerinizin kullandığı gibi not defteri kullanmayın. Adobe Dreamweaver, Frontpage gibi programlar bu iş için kurulmuş profesyoneller programlar. Zaten bu programlar size belki 10-20 kat daha hızlı ve kaliteli site yapmanızı sağlarlar.
* İnternet milyonlarca güzel ve sorunsuz temalar var. Sizin kesinlikle böyle yeni temalar hazırlayıp zaman kaybetmenize gerek yok. İsterseniz benim sitemden bile indirebilirsiniz(3000 tane var) Ama yine de kodlamayı biraz öğrenmenizde fayda var.
* Eğer blog veya forum gibi bir site kurmak istiyorsanız php hazır sistemler emrinizde. Bildiğim kaliteli tüm blog sistemleri bedava. Ayrıca Google tarfından seviliyorlar ve tema ve eklenti açısından zenginler. Yeni başladığnız için bence Wordpress Kurun.
* Forum sitesi kuracaksanız ister parayla yaptırabilirsiniz ister satın alabilir ya da bedavaları kullanabilirsiniz. Benim tercihim bedava olanlardan yana. Çünkü herkes kullanabildiği için oldukça geliştiriyorlar. Buna rağmen hala Vbulletin lider.(Phbb3 en güzeli Seoca)
* Asp siteler henüz usta seviyesinde. Bence buna başlamayın. Çünkü çok fazla kaynak yok ayrıca seo kurmasıda zor olur. Üstelik kendiside zorken seo hiç çekilmez.
* Bu Kısımdan Sonuç olarak hazır sistemlerin tercih edilmesi gerektiği çıkıyor. "Ne de olsa siteyi site yapan SEO'dur."
* Sitenizi kurmadan önce birkaç terimi daha bilmeniz gerekiyor. Bunlar da Host, Domain, gibi kavramlar. Host: Sitenizi kuracağınız alan.-Örn. 500 mb Host- Domain: Siteyi kuracağınız alanın adı -Örn. usfullgamer.com- Ftp: Dosya Transfer Aracı. Bir nevi uploader. Subdomain: Sitenin asıl alan adının yanına krulan ikincil alan adı – Örn. forum.usfullgamer.com Bandwidth(Trafik): Sitenizi ziyaret edenlerin harcadığı dosya miktarı. Bu genellikle yeni başlayanlar için aylık 5Gb'dır. -Örn. Usfullgamer. com'dan 500 mb'lik bir dosya indirirseniz 500 Mb trafiğimi harcamış olursunuz.- Bunu aştığınız taktirde siteniz trafik artana kadar kapanır. MySQL: Forum ve blog gibi sistemleri bu database üzerine kurarsınız. Ki benim sitemde onun üzerine kurulu.
* Sitenizi alacağınız hostun Linux olmasına özen gösterin. Ve host şifrenizi karmaşık sayılarla kurun. Bilgisayarınıza kaliteli bir güvenlik programı kurun. Ben bir an boş bulundum host şifrem halk malı oldu. Arama Sağdaki linke tıklarsanız görürsünüz. Sitemi boşaltmışlardı. Ayrıca teknik destek göstermeleri çok önemli.
* Satın aldıktan sonra Filezilla gibi bir programla dosyalarınızı alanınıza atın. Public html'nin içine yani.
* Öncelikle söyleyeyim öyle hemen para kazanacam hayallerine düşmeyin. Ben ilk 4 ay tek kuruş kazanamadım. Tabi kazanmak için bazı yollar var. Örneğin Adsense, Adhood, Backlink Yayınlama, Banner yayınlama gibi. İlk ikisi tıklama başına verirken, diğerleri başka insanlarla yapacağınız iletişim sonrası kazanacağınız paradır.
* Siteyi kurdunuz sıra Google'a tanıtmada-Google siteler kurulduğu gibi indexlemez!!- Google Add Url'den linkinizi ekleyin. Sonrada Sitemapınızı hazırlayıp Google'a kaydedin. – Hazır sistemlerde basit bir eklenti bu işi görür-
* İlk 1 ay sitenize abartılı backlink almayın. Backlink: Sitelerin başka siteleri eklediği bağlantılardır. -Örneğin sitemin en altına bakarsanız Forum siteme backlink vermişim.- Daha sonrada düzenli bir şekilde dofollow sitelere ekleyin. Dofollow: Nofollow'un tersi yani takip edilebilir.
* Sitenize orjinal konular açın. Böylece Google ve diğer insanların gözünde değeriniz artar. Mesela ben Google'a Sevda papağanı yazdım 100 tane site birbirinden çalmış. yeni şeyler arkaya gitmiş. Bende orjinal bir ingilizce makaleyyi tercüme ettim ve siteme ekledim. En üsttede çıktı gerçekten.
* Dmoz sitesinine sitenizi kaydettirmeye çalışın. Gerçi çok zor ama eğer siteniz onların istediği tarzdaysa ve uygun kategoriye eklemişseniz Pr9 backlink alıyorsunuz. Üstüne Google sizi en üstlere çıkarıyor. Onun dışında sitenizi dizinlere kaydedin. Etkisi oluyor.
* Başta söylemeyi unuttum domain adınızı site içeriğinize göre seçin.-Ben aynı hataya düştüm sizde düşmeyin- Çünkü alttaki urlyle başlığın alakalı olması gerekir. YAnlış yaparsanız değiştirme şansınız düşük.
* Seo'da meta açıklmasını ve etiketleri iyi belirleyin. İçeriğe en uygun olanları yani! Robots.txt mutlaka hazırlayın.- Hazır sistemlerde var-
* Sitenize kötü sitlerden backlink almayın. Her şey para değil ne de olsa. Mesela siz ne kadar iyi biride olsanız yanınızdakiler kötü kişilerse sizde kötü algılanırsınız. Bu da saygınlığınızı düşürür.
* Sitenizin ortlama sayfa boyutunun küçük olmasına önem verin. Html hatalarından kaçının. Böylece Google robotları sitenizi daha hızlı tarar.
* Sitenizi halka açık yapın ve onların içerik paylaşmalarına izin verin böylece gelen ziayretçilerin bağlılığı(bağımlılığı) artar. Bedava işçi gibi bir şey!
* Sitenizin hitini sayaçlarla düzenli olarak kontrol edin. (rel nofollow eklemeyi unutmayın)Herhangi bir ani düşme ya da artma durumunda sebebini öğrenin. Sitem 4 ay önce Günlük hit 200 tekil hitten 40'a düştü. Büyük ihtimalle Sandboxa girmiştim. Bu durum 3 Ay sürdü. Sonunda tekrar 250'ye çıktı.
* Konularınızın çoğuna resim ekleyin. Sitenizin cazibesini artırırsınız. Bunun yanında sitenize bir arama motoruda ekleyin.
* Bu arada şu ana kadar yaptığınız çoğu şey hit içindi. Fakat sakın kolayına kaçıp bedava hit sitelerine girmeyin. Boşuna trafiğinizi ve zamanınızı yersiniz.
* PageRank: Google'ın sayfa sıralama sisteminde kullandığı bir teknolojidir. Bu mantığa göre '' Bir webmaster bir siteye link verdi ise o site muhakkak güzeldir.Güzel olmayan bir siteye niye insanlar link versin ki '' Bu mantığa göre Google'ın sitelere verdiği değere PageRank denir.
Page Rank Güncellemesi: Google her 3 ayda bir sitelerin PageRank değerini günceller,buna PageRank güncellemesi denir. Bu gerçekten çok önemli! Artırmak için gerekli olan iki şey backlink ve özgün içerik. Örn. Usfullgamer.com Google PageRank: 2
* Alexa Rank alexa sitesinin size verdiği değer. Bence bu pek sağlıklı değil. Çünkü alexa toolbar kullananlara ve sitesine bu logoyu ekleyenlere daha çok değer veriyor.
* Sitenize eklediğiniz resimler her ne kadar cazibeyi artırsada Robotlar bunu ookuyamadığı için onlar açısından değersizdir. Örn. Siz bir makalenin fotoğrafını çekip siteye eklediniz. İnsanlar bunu okuyabilir ama robotlar beceremez. Aynısı flash içerik içinde geçerli.
* Sitenizi pingletmeyi sakın unutmayın. Bu sistemle hem backlink kazanabilir hem de indexlenmenizi hızlandırabilirsiniz.
* Warez paylaşımlardan kaçınmanız iyi olur. Çünkü şimdi hit kazandırsa bile ilerde teknolojinin gelişmesi ile bu siteler çökebilir.
* Açtığınız konularda etiketleri abartmayın. Önce üstlerde çıkabilirsiniz ama sonra bir bakmışsınız Sandbox'tasınız.
* Sitenizin hitap ettiği kitleyi iyi belirleyin. Konular türkçe site ingilizce çok saçma olur.
* Ziyarteçilerin kaybolmamaları için geldikleri yere dönmelerini sağlayan bağlantılar oluşturun.
* Sitenizden spam sitelere sakın link vermeyin. Değeriniz düşer. – Sizde spam yapmayın.-