Siber özgürlükler platformu cyber-rights.org.tr, Opera internet tarayıcısının Turbo özelliği sayesinde yasaklı tüm sitelere girilebildiğini, bu nedenle tarayıcıyı desteklediklerini açıkladı.
Türkiye’de engellenen web sitelerine erişim için DNS adresi değiştirmek veya vekil sunucu üzerinden bağlanmak gibi yöntemlere bir yenisi eklendi. Siber özgürlükler platformu Cyber-Rights.Org.TR, Opera internet tarayıcısının Turbo özelliği kullanılarak yasaklı sitelere erişim sağlanabildiğini, bu nedenle Opera kullanımını desteklediklerini açıkladı.
Dünya tarayıcı pazarında beşinci sırada bulunan Opera’nın Turbo özelliği kullanıldığında, engellenen web siteleri sorunsuz görüntülenebiliyor. Opera’nın Turbo özelliği web dolaşımını hızlandırıyor ve tarayıcı bu hızlandırmayı yaparken sıkıştırılmış web sayfalarını ülke dışında yer alan bir sunucu üzerinden indirme imkanı sağlıyor.
Dünya Basın Özgürlüğünü kutlama amacı ile bir mesaj yayımlayan siber özgürlükler platformu Cyber-Rights.Org.TR, bu özelliği nedeniyle Türkiye’deki bütün internet kullanıcılarını Opera web tarayıcısını kullanmaya davet etti.
Cyber-Rights.Org.TR adına Doç. Dr. Yaman Akdeniz, ntvmsnbc’ye yaptığı açıklamada Opera’nın bu özelliğini geçtiğimiz hafta Kazakistan’da, ardından da Türkiye’de denediğini ve yüzlerce erişime engellenmiş siteye kolaylıkla ulaştığını belirtti.
Reuters haber ajansı, 13 Nisan’da geçtiği haberde Opera’nın bu özelliğinin Kazakistan’da Internet sansürünü delme amaçlı kullanıldığı bildirilmişti.
Akdeniz, yaptığı testlerde YouTube’a Opera üzerinden giremediğini fakat erişime engellenmiş yüzlerce siteye Internet Explorer, Firefox veya diğer tarayıcılar üzerinden ulaşamazken Opera’nın Turbo modunda aynı sitelere rahatlıkla girebildiğini söyledi. Aynı zamanda yapılan testlerde Opera’nın mobile tabanlı web tarayıcıları ile de Türkiye’den sansürün delindiği tespit edildi .
LAST.FM’E ERİŞİM ENGELİ AİHM’DE
Akdeniz, “erişim engelleme kararları Türk kullanıcılarının erişim, bilgi edinme, ve bilgi paylaşma haklarını ihlâl etmektedir” dedi ve sansürü sadece teknoloji ile delmenin yeterli olmayacağını, yargı yolu kullanılılarak erişim engelleme ve sansürle mücadele etmeye devam edeceğini açıkladı. Bu kapsamda Last.fm sitesine uygulanan erişim engelleme kararını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10.
Madde’sinin ihlali iddiası ile iç hukuk yolları tüketildikten sonra Avrupa Insan Hakları Mahkemesi’ne taşıdığını açıkladı.
Strasbourg Mahkemesi’ne yapılan başvuruda “Web 2.0 tabanlı topluluklar ve bu toplulukları barındıran web sitelerine ‘süresiz olarak’ erişim yasağının getirilmesi 10. Maddeye bir müdahale niteliğindedir” ifadeleri kullanıldı.