Birçok insan için vazgeçilmez hale gelen internette acaba kullanıcılar en çok hangi siteleri ziyaret ediyor. İşte Microsoft'un ilginç araştırması...
Günümüzde reklamcılığın gücü giderek yazılı ve görsel medyadan, internette kaymaya başladı. Artık firmalar, reklam kampanyalarına web sitelerini de ekliyor. Bu durumun ülkemizdeki etkilerini araştıran Microsoft Türkiye ofis, Avrupa Interaktif Reklamcılık Birliği (European Interactive Advertising Association / EIAA) toplantısına ev sahipliği yaptı.
Dün yapılan toplantıya EIAA Başkanı Alison Fennah ile Microsoft Türkiye Tüketici & İnternet Servisleri Genel Müdürü Ebru Çapa katıldı.
Toplantıda, telefonla görüşme ve online anket yöntemleri kullanılarak Avrupa çapında 23.500 katılımcı ile gerçekleştirilen Mediascope Europe 2010 araştırmasının Türkiye sonuçları açıklandı.
Araştırma genişbant kullanımında ve kablosuz internet erişiminde Avrupa'dan daha iyi konumda olduğumuzu gösterirken, internete erişim açısından da Türkler Avrupalılara oranla daha aktif bir tüketici topluluğu oluşturuyor.
Araştırma sonuçlarını açıklayan EIAA Başkanı Alison Fennah toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Dijital cihazlarla bağlantı olanaklarının gelişmesiyle birlikte tüketici motivasyonundaki artış 2009 yılında online deneyimin dünya çapında yaygınlaşmasını ve zenginleşmesini sağladı.
Günümüzde PC, dizüstü, mobil cihazlar ve oyun konsolları üzerinden erişilen internet, bireylere 7 gün 24 saat eğlenceye ve bilgiye ulaşma olanağı sunuyor. İnternet bu haliyle markaların keşfetmesini ve sayısı artan çok sayıda etkileşimli platformun pazarlama hedefleri doğrultusunda birleştirilmesini gerektiren zorlayıcı bir vaka olarak karşımızda duruyor.
Günümüzde medya tüketiminin tarzı, pazarlamacıların, tüketici ile daha etkin ve verimli iletişim kurabilecekleri çoklu platform stratejilerini geliştirmeleri ve böylece yatırımların geri dönüş oranlarını (ROI) artırabileceklerini gösteriyor.
Aslına bakarsanız, medya tüketimi alışkanlıklarının bu yeni çağı, pazarlama uzmanlarının tüketicilere ulaşmak, onlarla bağ kurabilmek ve böylece karlılığı yükseltebilmek için, çoklu platform stratejileri geliştirmeleri gerektiğini gösteriyor. Bu da şu anlama geliyor; toplumun tüm kesimlerine ulaşılmak isteniyorsa, medya kullanımı konusunda karar verirken sadece konvensiyonel değil dijital mecralar da dikkate alınmalıdır.
Araştırmanın soıuçları;
İlk kez Avrupa genelinde 10 ülkede 2004 yılında düzenlenen Mediascope Europe araştırması, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Belçika, Hollanda, Danimarka, Norveç, İsveç, Polonya, Portekiz, Rusya, İsviçre ve Türkiye'de Internet'in yanı sıra, Radyo, TV, Mobil, Dergi ve Gazete gibi mecraların tüketimini ve tüketim alışkanlıklarındaki değişim trendlerini gözler önüne seriyor. Kasım 2009 tarihli araştırma, Türkiye'de İnternet kullanımına yönelik çarpıcı bilgiler içeriyor.
Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçların kendileri için bir sürpriz olmadığını ifade eden Microsoft Türkiye Tüketici & İnternet Servisleri Genel Müdürü Ebru Çapa şunları söyledi:
"2010 yılı itibarıyla yeni ve alternatif iletişim kanallarının reklamverenler açısından önemli bir fırsat yarattığını görüyoruz. Kuşkusuz bu yönelimde internet kullanımındaki muazzam artışın ve mobil iletişimin büyük etkisi var. Tüketiciler artık tek bir ekranda vakit geçirmiyorlar. Aynı anda iki veya üç ekranı birden takip ediyorlar ve birçok farklı cihazdan internete ulaşabiliyorlar.
Özellikle 3G kullanımının artması ile mobil telefonlardan erişimin artacağını görmeye başlayacağız. e-marketer'a göre dünyada 3G kullanımı 2009'da yüzde 11 iken bu oran 2013'de yüzde 28'e yükselecek. Bu nedenle reklamverenlerin, ölçülebilirlik, esneklik ve daha odaklı mesaj iletebilme gibi avantajları nedeniyle hızla online mecralara kaydığını gözlemliyoruz.
Ekonominin yeni döneminde online hizmetler, online reklamcılık ve dijital pazarlama açısından Türkiye için büyük bir oyun alanı açıldığına inanıyor ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz".
Türk kullanıcılar internete ilgili
EIAA'nın en son Mediascope Europe araştırması, Türkiye'de 16 yaş üstündeki 18.2 milyon kişinin her hafta düzenli olarak internet kullandığını ortaya koyuyor. İnternet'in Türk tüketiciler üzerindeki etkisinin hızla arttığına dikkat çeken araştırma Türk halkının üçte birini kapsayan haftalık internet kullanımına ilişkin bulguları ile ajanslara ve reklamverenlere çarpıcı veriler sunuyor.
* Türkiye'de internet kullanıcıları her hafta 10 saatini online yaşıyor ve yaklaşık her dört kullanıcıdan biri için internet başında geçen süre 16 saati buluyor. Türkiye'de insanların büyük bir bölümü gazeteleri internet ortamından izliyor. Online gazete okumaya haftada 4,4 saat ayıran kullanıcılar internette ortalama 4,2 saat de dergi okuyor.
* Her Türk internet kullanıcısından 6'sı haftanın her günü internete erişirken, bu ortalamanın Avrupa genelinin de üstünde olduğu anlaşılıyor. Avrupa'da bireylerin internete erişim ortalaması % 53 seviyesinde kalırken Türkiye'deki internet kullanıcılarının yüzde 35'i internet olmadan yaşayamayacaklarını ifade ediyor.
* Türk internet kullanıcıları açısından en çok kullanılan web uygulamaları sıralamasına baktığımızda e-posta kullanımı yüzde 57 ile ilk sırada yer alırken, film, TV ve video izlemek yüzde 39 ile ikinci sırada geliyor. Sanal topluluk siteleri üzerinden iletişim kurmak yüzde 38, ürün ve hizmet karşılaştırma veya inceleme sitelerini izlemek yüzde 34 oranları ile kullanıcıların sevdiği etkinlikler olarak öne çıkıyor. Bu durum internetin Türk kullanıcısı için ne kadar popüler bir eğlence aracı olduğunu ve iletişimde nasıl bir rol oynadığını da kanıtlıyor.
* Türk internet kullanıcılarının yüzde 80'i bu uygulamalardan en az birini kullanmamayı hayal edemeyeceğini söylerken yüzde 54'ü ise e-postasız bir yaşamın mümkün olamayacağını ifade ediyor.
İnterneti arkadaş için kullanıyoruz
* Genişbant internet kullanıcılarının toplam kullanıcı içindeki payı yüzde 64'ü bulurken, bu kesimin yüzde 57'si iletişimini kablosuz ağlar üzerinden sağlıyor. Türkler bu oran ile de Avrupa ortalamasının üzerinde bir performans sergiliyorlar. Avrupa'daki genişbant kullanımında kablosuz internet kullanımının oranı yüzde 52 düzeyinde seyrediyor.
* Kullanıcıların yarısından fazlası yüzde 53 interneti arkadaşları ve yakınlarıyla temasta kalmak için kullandıklarını açıklarken, % 44'ü finansal ihtiyaçlarını internetle daha iyi yönetebileceklerini, yüzde 41'i ürün ve hizmet seçiminde interneti kullandıklarını ve yüzde 38'i de çevre ile ilgili konuları web üzerinden takip ettiklerini söylüyor.
* Türk internet kullanıcılarının yüzde 49'u haber, yüzde 37'si emlak, yüzde 34'ü banka ve finans, yüzde 32'si fiyat karşılaştırması, yüzde 32'si kişisel bakım ve yüzde 31'i ise giyim ve moda sitelerini daha çok takip ettiklerini açıkladı.
Ürün incelerken birinci tercih internet
* Ürün ve hizmetleri incelemek için internete başvuranların yüzde 47'si fiyat karşılaştırma sitelerinin önemli bir bilgi kaynağı olduğu kanısında. Bu kullanıcıların yüzde 39'u internetteki ortamdaki müşteri görüşlerini dikkate alırken, yüzde 38'i uzmanlık içeren online araştırmaları ve web sitelerini izliyor, yüzde 25'i ise iyi bilinen perakendecilerin web sitelerinden bilgi alıyor. Dolayısıyla Türk kullanıcısının satın alma kararlarında internetin ağırlığı giderek artıyor.
* Türk internet kullanıcılarının üçte ikisi yüzde 66 internette araştırma yaptıktan sonra satın alma kararını değiştirebiliyor. Bu davranış biçiminin Avrupa ortalaması yüzde 55 düzeyinde kalıyor.
* Türkiye'deki internet kullanıcılarının yüzde 91'i online alış veriş yapıyor. Altı ayda ortalama 15 ürüne para harcayan tüketiciler bu ürünler için toplam 623 Euro harcıyor.
* Mediascope araştırması Türk internet kullanıcıları online ortamdaki satın alma kararlarını yüzde 52 ile online seyahat bileti, yüzde 49 ile elektrikli cihazlar, yüzde 43 ile giyim eşyası, yüzde 36 ile müzik indirmek ve yine yüzde 36 ile kitap satın almak için kullandığını gösteriyor.