Cep telefonlarının insan sağlığına zararlı olup olmadığını belirlemek için şimdiye kadar yapılmış en büyük araştırma başlıyor. COSMOS adı verilen araştırma daha öncekilere hiç benzemiyor.
Cep telefonlarının insan sağlığına zararlı olup olmadığı uzun süredir tartışılan bir konu. Bu konuda yapılan çok geniş çaplı araştırmalar ve deneyler olmadığı için, her kafadan farklı bir ses çıkıyor.
Cep telefonları ve baz istasyonlarının yaydığı radyasyonun uzun vadede zararlı olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor
Artık hemen herkeste bulunan cep telefonlarının sağlığa zararlı olup olmadığını belirlemek için şimdiye kadar yapılan en büyük araştırma başlayacak. Avrupa'da beş ülkede toplam 250 bin kişi üzerinde yapılacak olan araştırma tam 30 yıl sürecek.
COSMOS (Cohort Study on Mobile Communications) adı verilen araştırma, önceden yapılmış çalışmalardan farklılık gösteriyor.
Önceki araştırmalardan çok farklı
Dünya Sağlık Örgütü ve benzeri sağlık kuruluşlarının yaptığı daha önce yaptığı araştırmalarda kanser ve nörolojik rahatsızlıkları bulunan hastaların cep telefonu kullanma alışkanlıklarına bakılarak sonuç elde edilmişti. Ayrıca bu araştırmalar kısa bir zaman dönemini kapsıyordu.
Bu örgütlerin yaptıkları araştırmalarda, cep telefonları ile kanser ve nörolojik hastalıkların doğrudan bir bağlantısı olmadığı sonucuna ulaşılmıştı.
Sağ taraftaki resimde 15 dakika boyunca cep telefonu ile konuşmuş birinin termal kamera ile çekilmiş görüntüsünü görebilirsiniz
COSMOS projesinde görev alan Prof. Lawrie Challis, birçok kanser türünün belirtilerinin ortaya çıkması için 10, 15 sene geçmesi gerektiğini, cep telefonlarının böyle rahatsızlıklara sebep olup olmadığını belirlemek için uzun vadeli bir araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.