Geçen hafta bir kısım Android kullanıcıları tarafından paylaşılan raporlara göre cihazlarının ekranında çıkan bir uyarının ardından Google uygulamalarının kullanımının yasaklandığı görülmeye başlamıştı. Konuyla ilgili yorum yapan Google, bazı üreticilerin kullanıcı deneyimini düşürebilen sertifikasız cihazları satmaya çalıştıklarını, bu sebeple bu cihazlarda artık Google hizmetlerinin tamamen yasaklandığını açıkladı.
Cihazlarında bu uyarıyı gören ve Google uygulamalarını kullanamayan kullanıcıların hepsi bu tür sertifikasız cihazlar kullanmıyor. Büyük firmaların sertifikalı cihazlarını kullanan ancak yazılımlarında düzenleme yapmış kullanıcılar da Google’dan aynı muameleyi görüyor. Bu yazılım düzenlemelerinin arasında cihazın ön yükleyici kilidinin açılması ve ROM yüklenmesi de bulunuyor.
Google’ın bu uygulamayla birlikte hedef aldığı kitlenin içerisinde kullanıcılarını hiç önemsemeyip Google’dan sertifika alma yoluna gitmeyen üreticiler var. Google’ın donanım sertifikalama işleminin tamamen ücretsiz olduğu dikkate alındığında kararın altında ekonomik bir neden yatmıyor, aksine Google kullanıcıların deneyimini düşünüyor. Bu kararın negatif yönü ise çok sayıda insanın üretici yazılımlarından kurtulmak adına girdiği özel ROM yükleme işlemleri, artık maalesef geçersiz olacak. Özel ROM yükleyen kişiler akıllı telefonlarında Google Servisler’in bulunmamasıyla birlikte çok büyük bir fonksiyonellik kaybı yaşayacaklar zira uygulama marketi Google Play ya da cihazların temel fonksiyonlarından konum alma da aynı şekilde Google’a bağlı olmadan çalışamıyor.
Google’ın bu özel yazılım kullanan ancak fabrikadan sertifikalı çıkan cihazları kullanılabilir yapmak için bir prosedür başlatması işin önünü açsa da biraz problem oluşturuyor. Kullanıcıların kendi cihazlarını IMEI numaralarını Google’ın sisteminde kayıt yaptırmalarıyla Google Servisler’in kullanımını açan firma, her bir Google hesabı için bu tür kaydı 100 adet ile sınırlıyor. Kötü haber ise, Özel ROM’larda çok sık gerçekleşen fabrika resetlemesi ya da versiyon yükseltmesi, bu 100 haktan bir tanesini kullanacak, yani her seferinde yeniden kayıt yaptırılması gerekecek.
Google’ın bu hamlesiyle birlikte Android markasını taşıyan cihazları biraz daha derin kontrolü altına almak istemesi bir kullanıcı perspektifinden son derece anlaşılabilir bir durum. Bu hareketin ardından Android’in Google destekli sürümlerinde daha iyi uyumluluk ve güvenlik görmeyi bekleyebiliriz.