Teknolojinin gelişmesi ile hızla büyüyen dünyamız bu büyümeyle beraberin bir çok kullanıcının, kişinin de önünü açmaktadır. Bundan 10 sene önce ki imkanlarımız ile şimdiki imkanlarımız arasında ki farklar açıkca kendini beyan etmektedir. İşte teknolojinin bu nimetleri içinde çeşitli sıfatlandırmalar yer almakta ve günümüz piyasasında bu sıfatların asıl anlamları tamamen kaybolmaktadır. Buna istinaden uzun zamandır anlamaya çalıştığım ama bir türlü anlayamadığım Webmaster kelimesinin kendime göre açıklamasını burada sizlerle paylaşmak istedim.
Bir web sitesini yöneten kişi mi?, web sitesini dizayn eden kişi mi? yoksa web sitesini kodlayan kişi mi? İnternette bugün 100 milyonu aşkın web sitesi olduğu tahmin ediliyor. Peki bu sitelerin sahipleri Webmaster mı oluyor? Bence hayır! Web’ in anlamı bildiğimiz web demek. Master ingilizce kökenli usta, efendi, yönetici, üstad, duayen v.b anlama geliyor. İşte bu arada ikisi birleştiği zaman Web Efendisi, Web üstadı, Web duayeni gibi anlamlar ortaya çıkıyor. Peki bir webmaster olmak için neler gerekli? Yine kendimce bir cevap vermem gerekirse, tasarım alanında ciddi anlamda bilgi birikimine sahip, yerleşmeyi, kullanılacak yazı tiplerini, renkleri ve renklerin anlamlarını, müşterinin isteklerini karşılayan ve hızlı cevap verebilen kişi olmalı. Tasarım bittikten sonra sitenin türüne göre yani stabil mi yoksa dinamik mi olacağına karar verilir işte tam bu sırada duayen olarak nitelendirdiğimiz programcı veya yazılımcı insanlar devreye girer. Onlarında bu işte sistemin hangi platformada olacağına proje aşamasında yön vereceklerini görüyoruz. Platform olarak web anlamında neler kullanılabilir? PHP, ASP, .NET, Java v.b platformlar…
İşte bana göre her iki sektörde adını duyurabilmiş, referanslarına bakıldığında ciddi projelere imza atmış hem görsel hem de yazılımsal alanda bilgi birikimine sahip kişiler bana göre Web Masterdır.