İlk paragramta kendi sözlerime yer vereceğim.Son 2 yılda Webmaster sayısının artışı ile beraber yükselişe geçen web sitesi sayısının doğurduğu kaçınılmaz hit alma yarışı , spam ve PageRank yükseltmek için yapılan sahte yöntemler vs. Google TrustRank Fikrinin ortaya atılmasında etkili olmuştur.Artık web siteleri bu fikre göre sadece Pagerank değerleri ile değil aynı zamanda yanıltılamaz yeni algoritma TrustRank ile de ölçülecek.İşte detaylı makalemiz ;
Öncelikle trustrank’e niye ihtiyaç olduğunu ve neden böyle bir faktör kullanıldıgını anlamaya çalışalım. Arama motorlarını yanıltmak ve üst sıralara kendi sayfalarını sokmak için her gün binlerce SPAM sayfası yaratılmaktadır. Bu sayfalar bir arama kelimesi için başlık, kelime yerleşimi, kelimelerin sayfa toplamına, kodlama ve sayfa düzeni gibi bir arama motorunun aradığı her türlü özellige sahip olabilirler. Hatta spamcilerin bir çok sayfaya sahip olmasından dolayı kısa sürede bir çok farklı sayfadan bir çok linkede sahip olabilirler. Arama motorları ise kullanıcılarına daha iyi sonuçlar listeyebilmek için bu tip sayfaları ayırt etmek için yöntemler geliştirmektedirler. Trustrank yani bir sayfanın algoritmik olarak güven payı bu yöntemlerden şu anda en önemli olanıdır.
Google’ın kullandığı ve sıralamalarda geçtiğimiz yıllarda önemli farklar yaratan Pagerank faktörü bir siteye diğer sitelerden gelen linklere çok önem veriyordu. Her bir linke bir oy gibi bakılıyor ve bu sayede öenmli siteler diğerlerinden ayrılıyordu. Fakat, Pagerank’in SEOlar tarafından anlaşılması ve karşılıklı linkler gibi sistemlerin sayfaların pagerank’ini yükseltmek için kullanılmasından sonra trustrank konsepti ortaya çıkmış ve sıralamalara en fazla etkiyi yapan faktör haline gelmiştir. Pagerank sıralamalrda ki etkisini bu sırada kaybetmiştir.
Arama motorlarıda bir sayfanın güvenilir olup olmadığını anlamak için farklı yerlerden bilgiler toplamakta ve bu şekilde sayfalara bir not vermektedir.
Trustrank’i etkileyen ve normal sayfalar ile spam sitelerinin birbirinden ayrılmasını sağlıyan faktörler ise şöyle sıralanabilinir:
Sayfa’nın yaşı : Eski siteler daha güvenilir kabul edilmektedirler. Büyük bir projeniz varsa bir sayfa satın alıp onun üzerinde yeni site kurmayı bir alternatif olrak kabul edebilirsiniz. Bu siteye göre trafik açısından farklılıklar sağlayacaktır.
Kullanıcı sözleşmesi ve iletişim bilgileri : Bir site’nin fiziksel adresi olan bir şirkete bağlı olması güvenilirliğini arttıracaktır. Google bunları özellikle ingilizce sitelerde ayırt edebilmektedir.
Sayfa’ya gelen linkler : .edu, .gov gibi uzatmalı sitelerden sitenize gelen linkler varsa bu hem pagerankinizi yükseltmekde hemde trustrank oluşumuna katkı saglıyacaktır. Konunuzla ile ilgili diğer sitelerden gelen linkler sizi otorite sayfa yapıcak ve güvenilirliğinizi arttırıcaktır.
Sayfa’ya gelen linklerin yaşı : Sayfanıza gelen linkler zaman içinde daha değerli olmaktadırlar. Bu yüzden link kampanyalarınızda kalıcı linkler yaratmaya bakın.
Sayfanızdan giden linklerin hedefleri : Spam sitelerine kesinlikle link verilmemeli ve konunuzla ile ilgili alakalı ve otorite olan sitelere verilen linklerin siteye değer kattıgı düşünülmektedir.
Kopya olmayan içerik : Diğer sayfalardan kopyalanmış içerik ne sıklıkta kullanıldığına güre sitenize zarar verebilir.
SSL Certificate : (Güvenlik sertifikası) E-ticaret ile uğraşan siteler için SSL sertifikası gerekmektedir. Sitenizden satış yapmıyor olsanız bile sadece formlarınız için bu sertifikadan alabilirsiniz.
Alanadı’nın ne kadar süre için kayıtlı olduğu: Sitenizin alanadı ücretini 10 sene için ödeyebilirsiniz. Bir spam sitesi bu kadar süre için ödeme yapmayacaktır.
Hosting : Hosting servisinizin iyi olması ve çoğunlukla sayfanın hızlı yüklenir olması önemlidir. 404 Bulunamadı hatasını sıklıkla veren sayfalara arama motorları trafik yönlendirmek istemeyecktir.
- Bazı kesin olmayan faktörler:
Com.tr uzantılı domainlerin alınma şekli yüzünden normalde trustrank sahibi olması gerektiğini düşünüyorum fakar üzerinde islem yaptığımız com.tr uzantılı domainlerde bunu kanıtlayacak bir şonuç görmedim. Com.tr uzantılı domainleri almak için ya şirket isminizi ya da patentinizi kullanmamız ve belgeleri sunmanız gerekiyor. Bir com.tr uzantılı birde .com uzantılı bir domain alıp aynı oranda seo yapılarak bunun karşılaştırılması yapılabilinir.
Dedicated ip : Sitenize özel bir IP adresinizin olması yine bu faktörlerden biri olduğu söylenmekte fakat bundanda emin diilim. Dedicated IP’ye geçipde sıralamalarda bu yüzden bir fark olmayan siteler gördük. Dedicated IP’ye geçerseniz ortak kullanılan hostinglere göre bir diğer fayfasıda spam siteleri ile aynı server’da olmanız durumunda cezalandırlmayacak olmanızdır. Arama motorları spam sitelerini bulduklarında o sitenin bulundugu butun IP blogunu cezalandırabilirler.
Google Webmaster Tools : Google Webmaster’da sitenizin kayıtlı olması site ile ilgilenen bir ya da daha çok kişi olduğunu göstericektir. Bunun dışında webmaster’da ki araçlar SEO ile ilgilenen kişiler için faydalıdır.
Trustrank ve Pagerank Google tarafından devamlı olarak hesaplanmakta ve değişmektedir. Google toolbar’da gözüken pagerank’in bir önemi yoktur ve bir süre önce değişmiş olabilir. Trustrank’in ne olduğunu görmek için bir araç yoktur. Aklınıza gelen başka faktörler varsa yazabilirsiniz. Trustrank diğer Google algoritmaları gibi bir çok faktörü barındıran bir algoritmadır ve burada yazılandan daha fazla değişkenler içerebilir.Her faktörde sıralamalrda kısa sürede gözle görülen farklar vermeyecektir. Trustrank normalde Yahoo tarafından patentlı bir terimdir. Büyük arama motorlarının hepsi benzer algoritmalar kullanmakda ve bunlara farklı isimler vermektedirler.