Tunus'ta 30 yıl önce kurulan İslamcı Ennahda (Yeniden Doğuş) hareketinin faaliyetlerine yeniden izin verildi.
Yaşanan halk ayaklanmasından sonra eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin iktidarını kaybetmesinden sonra Tunus’ta siyaset yeniden biçimleniyor. Ülkede yıl sonuna doğru yeni seçimlerin yapılması öngörülürken, yasaklı saiyasal hareketler de kendisine yasal zemen bulmaya başlıyor.
Son olarak 1989'dan beri yasaklı olan İslamcı Ennahda (Yeniden Doğuş) hareketinin faaliyetlerine yeniden izin verildi. Ennahda, 1989'daki seçimlerde yüzde 17 oyla ikinci sırada yer almış, bu seçimin hemen ardından hareketin faaliyetleri yasaklanmıştı.
30 yıl önce kurulan Ennahda hareketi, siyasi bir partiye dönüşüp, seçimlere katılabilecek.
22 yıl Londra'da sürgünde yaşayan Ennahda lideri Raşid el Gannuş, Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin gösteriler sonrası istifa edip Suudi Arabistan'a kaçmasının ardından, ülkesine dönmüştü.
Gözlamciler, Arap ülkelerinde görülen demokrasi yanlısı gösterilerde İslamcıların da rolü olduğunu kabul ediyor. Ancak genelde İslamcıların öncü bir rolü olmadığı şeklinde yorumlar yapılıyor.
İKİ BAKAN DAHA İSTİFA ETTİ
Öte yandan Tunus'ta geçici hükümetin iki bakanı daha istifa etti. İstifa eden son siyasetçiler, Yerel ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Necip Çebbi ile Ekonomik Reform Bakanı Elyes Cuini.
Muhalif Demokratik İlerleme Partisi'nin de lideri olan Necip Çebbi ve Elyes Cuini, ülkelerine hükümet dışında daha iyi hizmet edebileceklerini söylediler.
Çebbi ve Cuini’nin istifasıyla Tunus'ta bu hafta geçici hükümetin beş üyesi istifa etmiş oldu.
ÖLÜMLERİ SORUŞTURUN’ ÇAĞRISI
Bu arada insan hakları kuruluşu Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü), Tunus yönetimine Bin Ali rejiminin son bulmasıyla sonuçlanan protesto gösterileri sırasındaki ölümlerin soruşturulması çağrısı yaptı.
İsyan sırasında 200'den fazla kişinin öldüğü düşünülüyor.Uluslararası Af Örgütü, geçici hükümetin, bu kişilerin ölmelerinin sorumlularının hesap vermesini sağlaması gerektiğini vurguluyor.