Emniyet yetkililerinin verdiği bilgiye göre sanal sohbet mağdurlarının sayısı her geçen gün artıyor. Hacker’lar, chat yaparken kendi görüntüsü yerine daha önce kaydedilmiş güzel bir kadına ait kamera görüntüsünü kullanıyor. Ve internette kadın arayışına çıkan erkekleri kolayca ağına düşürüyor.
Gelişen teknoloji ve yaygınlaşan internet kullanımı arkadaşlık edinme ve sohbetlerini farklı bir alana, sanal ortama taşıdı. Ancak bu durum yeni bir mağdur türü ortaya çıkardı: “sanal sohbet mağdurları”. Hacker’lar, Facebook, MySpace, Twitter, Skype, MSN Mirc, Yahoo Messenger gibi sohbet ortamlarında şifreleri ele geçiriyor. Daha sonra şifre sahibi gibi yazışarak arkadaşlarından sanal âlemde borç kontör ya da para istiyor.
Polis kayıtlarına göre özellikle MSN şifrelerinin çalınmasıyla birlikte sanal sohbet mağduru vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Resmi verilere göre 2009 yılı içinde sadece İstanbul’da 319 kişi e-mail adresi hack’lendiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. 359 kişi hakkında ise internette başkalarına ait fotoğraf ve kimlik bilgileri ile profil oluşturdukları gerekçesiyle yasal işlem yapıldı. 2010’un ilk üç ayında 134 kişi hakkında aynı gerekçeyle yasal işlem uygulandı.
Şifre nasıl çalınıyor?
MSN şifresi genelde bir yazılım aracılığıyla çalınıyor. Kullanıcı hataları şifrelerin hacker’ların eline geçmesi için yeterli olabiliyor. Gönderilen masum gibi gözüken dosyaların (CV, resim vs.) açılması veya trojan – keylogger gibi zararlı yazılımlar şifreleri en kolay ele geçirme yöntemleri. Özellikle trojan – keylogger gibi zararlı yazılımlar şifrenin ele geçirilmesi ile sınırlı kalmıyor bilgisayarınızın tüm tuş hareketleri hacker’lar tarafından kayıt altına alınıyor. Böylece banka ve kredi kartı bilgileri bile ele geçirilebiliyor.