Kaddafi kaçtı mı?
Libya'daki olaylarda 300-400 kişinin öldüğü, askerlerin çekilmesiyle Bingazi ve Sirte dahil bir çok kentte kontrolün göstericilere geçtiği iddia edildi. 42 yıllık lider Muammer Kaddafi'nin ülkeyi terk ettiği öne sürülürken, göstericilerin başkentteki Halk Sarayı'nın yanı sıra birçok kamu binasını yakarak yağmaladığı belirtiliyor.
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (UİHF), Libya'da göstericilerin birçok kentin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Federasyon başkanı Süheyra Belhasan, ordunun çekilmesinden sonra, aralarında Bingazi ve Sirte de olmak üzere birçok kentin göstericilerin eline geçtiğini belirtti.
Merkezi Paris'te bulunan federasyonun başkanı Belhasan, Libya insan hakları birliğinden alınan verilere dayanarak, Libya'da ayaklanmanın başlamasından bu yana 300-400 kişinin öldüğünü de ifade etti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü ölü sayısını 233 olarak açıklamıştı.
Libya Adalet Bakanı şiddet kullanılmasını protesto için istifa etti.
"GÖSTERİCİLERE ATEŞ AÇILIYOR"
Libya'da savaş uçaklarının, başkent Trablus'taki çeşitli yerleri bombaladığı belirtildi.
Trablus'ta yaşayan Adil Muhammed Salih, El Cezire televizyonuna canlı yayında yaptığı açıklamada , "Bugün burada şahit olduklarımız tahayyül edilemez. Savaş uçakları ve helikopterler rastgele bölgeleri birbiri ardına bombalıyor. Birçok ölü var" dedi.
Kendisini bir siyasi aktivist olarak tanımlayan Salih, bombardımanın önce bir cenaze törenini hedef alarak başladığını belirterek, "Halkımız ölüyor. Her 20 dakikada bir bombardıman yapılıyor" diye konuştu.
İsviçre'deki Libya Hakikat ve Adalet Komitesi Başkanı Fethi El Verfali de "Trablus'ta askeri uçaklar sivillere, protestoculara saldırıyor. Siviller dehşet içinde. BM nerede, Uluslararası Af Örgütü nerede" dedi.
Bu arada, El Arabiye televizyonu, görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, Trablus'taki çatışmalarda 160 kişinin öldüğünü duyurdu.
BAN Kİ-MUN, KADDAFİ İLE GÖRÜŞTÜ
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kaddafi ile görüştü. Ban Ki-mun, Kaddafi'ye "Şiddet bir an önce durmalı" çağrısı yaptı.
KADDAFİ KAÇTI MI?
Binali, Mübarek... Sıra Kaddafi'de...
Bu arada, teyit edilemeyen bazı bilgilere göre, olayların başlamasından bu yana hiçbir açıklama yapmayan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ülkeyi terkettiği iddia ediliyor. Libya Hava kuvvetlerine ait 2 savaş üçağının Malta'ya inmesi de iddiaları güçlendirdi.
Malta'ya inen iki Libya savaş uçağının pilotunun, kendilerinden protestocuları bombalamalarının istendiğini söyledikleri bildirildi.
Maltalı yetkililer, her ikisi de albay olan pilotların, Trablus yakınındaki üsten havalanarak Malta'ya kaçtığını ifade ettiler.
Pilotların, sivilleri bombalamaları talimatı verildiği için kaçtıklarını söylediğini belirten Maltalı yetkililer, pilotlardan birinin siyasi sığınma istediğini kaydettiler.
"VENEZUELA'DA" İDDİASI
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ''Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Güney Amerika ülkelerinden Venezuella'ya gitmekte olduğunun'' iddia edildiğini söyledi.
Bu yönde bilgileri gördüğünü söyleyen Hague, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Bana daha önce, Albay Kaddafi'nin Venezuella'da olup olmadığını sormuştunuz'' diyerek, Libya Liderinin bu ülkede olduğuna dair bir bilgi olmadığını kaydederek, ''ancak oraya doğru gitmekte olduğunun öne sürüldüğü bazı bilgiler gördüm'' dedi.
Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez yönetiminden adı açıklanmayan üst düzey bir yetkili, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin bu ülkeye gelmekte olduğu iddiasını yalanladı.
TELEVİZYON VE RADYO YAĞMALANDI
AFP'ye telefonla bilgi veren görgü tanıkları, Trablus'ta bazı karakol ve binaların ateşe verildiğini, bir televizyon ve devlet radyosu binasının yağmalandığını söylediler.
HALK SARAYI YANIYOR
Trablus'ta hükümete ait bir binanın yandığı bildirildi.
Reuters muhabiri, meclis oturumlarının yapıldığı "Halk Sarayı"nın yanmakta olduğunu söyledi. Muhabir, itfaiyecilerin yangına müdahale ettiğini de belirtti.
LİBYA'DA PROTESTOLAR RAFİNERİ BÖLGESİ RAS LANUF'A SIÇRADI
Libya'da petrol rafinerisi ve petrokimya tesislerinin bulunduğu Ras Lanuf bölgesinde de hükümet karşıtı protestoların başladığı bildirildi. Libya'nın Kurina gazetesi, rafineri çalışanlarına dayanarak verdiği haberde, tesise zarar verilmesini önlemek için bölge sakinleri ve işçilerden özel gruplar oluşturulmakta olduğunu söyledi.
EL CEZİRE: TRABLUS'TA 61 KİŞİ ÖLDÜ
Libya'nın başkenti Trablus'ta bugün düzenlenen gösterilerde çıkan çatışmalarda 61 kişinin öldüğü bildirildi. El Cezire televizyonu, Trablus'ta göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar olduğunu bildirdi. Bu çatışmalarda 61 kişinin hayatını kaybettiğini duyuran televizyon, kentin doğusunda göstericilerin çok sayıda polis karakolunu ateşe verdiğini belirtti.
POLİS ZAVİYE KENTİNDEN ÇEKİLDİ
Bu arada, Libya'da polisin Zaviye kentinden çekildiği, bu kentte lider Muammer Kaddafi yanlıları ile karşıtları arasında çatışmaların çıktığı bildirildi. Libya'dan Tunus'a dönen bazı görgü tanıkları, polisin dün öğlen kentten çekildiğini, iki gündür Kaddafi yanlıları ile karşıtları arasındaki çatışmaların devam ettiğini belirtti. Tanıklar, kentteki mağazaların kapalı olduğunu, Kaddafi'nin bir evinin ateşe verildiğini, polis araçlarının çalındığını ve kamu binalarına saldırıldığını anlattılar.
SİRTE İÇİN YALANLAMA
Öte yandan, görgü tanıkları, Sirte kentinin göstericiler tarafından ele geçirildiği haberlerini yalanladı. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (UİHF), Libya'da göstericilerin birçok kentin kontrolünü ele geçirdiğini duyurmuştu. Ordunun çekilmesinden sonra, aralarında Bingazi ve Sirte de olmak üzere birçok kentin göstericilerin eline geçtiği açıklanmıştı.
DİNİ LİDERLER HALKI İSYANA ÇAĞIRDI
Hükümet karşıtı protestolara sahne olan Libya'da dini liderlerden oluşan bir grup, liderliğe karşı ayaklanmanın her Müslüman'ın ilahi görevi olduğunu belirterek, halkı isyana çağırdı. Libya'nın Özgür Ulema Ağı adlı grup, yayımladığı bildiride, "İnsanlığa karşı kanlı suçlarını sürdürdüler ve hatta bunları şiddetlendirdiler. Dolayısıyla Allah'ın ve onun sevgili peygamberinin yol göstericiliğine tamamen hiyanet ettiler" ifadesini kullandı. Reuters tarafından ele geçirilen bildiride grup, "Bu, onları her türlü bağlılıktan yoksun kılar ve onlara karşı mümkün olan her yolla ayaklanmayı ilahi görev yapar" değerlendirmesinde bulundu.
KADDAFİ'NİN OĞLUNDAN İÇSAVAŞ UYARISI
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, ülkesinin dış güçlerin komplosunun hedefi olduğunu ve içsavaşın eşiğine geldiğini söyledi.
Seyfülislam Kaddafi, televizyondan yayınlanan konuşmasında, isyancıların silah ele geçirdiklerini ve onbinlerce kişinin Trablus'a gelmekte olduğunu belirterek, "Şu anda Bingazi'de sivillerin kullandığı tanklar dolaşıyor. El Bayda'da insanların tüfekleri var ve birçok silah deposu yağmalandı. Bizim silahlarımız var, ordunun silahları var, Libya'yı yıkmak isteyenlerin silahları var" dedi.
Libya ordusunun şimdi asayişi sağlamak için temel bir rolü bulunduğunu, çünkü sözkonusu olanın Libya'nın birliği ve istikrarı olduğunu söyleyen Kaddafi, "Libya bir yol ayrımında. İster bugün reformlar konusunda anlaşalım, ister binlere değil, ölen 84 kişiye ağlamayalım, tüm Libya kan gölüne döner. Libya, Mısır veya Tunus değil. Libya ordusu büyük rol oynayacak, Tunus veya Mısır ordusu değil. Muammer Kaddafi, Zeynelabidin Bin Ali değil, Mübarek değil. Libya'dan bir parmak yer vermeyiz. Libya'da yaşayacak, Libya'da öleceğiz" diye konuştu.
Yeni bir anayasa ve liberal kanunları çıkarılacağı sözü veren Kaddafi, halkın "yeni bir Libya" ile içsavaş arasında seçim yapması gerektiğini söyledi.
Seyfülislam Kaddafi, ''babası Muammer Kaddafi'nin Trablus'taki savaşı yönettiğini ve kazanacaklarını, ayrılıkçı unsurları yok edeceklerini" belirterek, onbinlerce kişinin Trablus'a doğru geldiğini ve tüm Libyalıların silahlı olduğunu ifade etti.
ARAP BİRLİĞİ TEMSİLCİSİ "DEVRİM"E KATILDI
Libya'nın Arap Birliği temsilcisinin, ülkesindeki "protestoculara yapılan zulmü" protesto için istifasını sunduğu bildirildi. El Cezire'nin haberinde, temsilcinin istifa ederek "devrime katıldığı" belirtildi.
ARAP BİRLİĞİ'NDEN ÇAĞRI
Arap Birliği, Libya'da şiddete son verilmesi çağrısında bulundu. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Arap halkının değişim taleplerinin meşru olduğunu ifade ederek, kargaşanın başkent Trablus'a sıçradığı Libya'daki şiddetin durması gerektiğini söyledi. Musa, "Arap halklarının reform, kalkınma ve değişim talepleri meşrudur ve tüm (Arap) ülkelerinin duyguları, tarihteki bu dönüm noktasında kaynaşmıştır" diye konuştu.
ESKİ HÜKÜMET SÖZCÜSÜ BAAYU'DAN YÖNETİME ELEŞTİRİ
Libya'nın eski hükümet sözcüsü Muhammed Baayu, liderliğin muhaliflerle diyalog başlatması ve ülkede bir anayasanın kaleme alınması konusunu görüşmesi gerektiğini söyledi. Bir ay öncesine kadar hükümet sözcülüğü görevini yürütün Baayu, Libya'yı yöneten elit kesim içinde itilaf olduğunu ortaya koyan açıklamasında, yönetimin, muhaliflere şiddetle gözdağı vermesinin yanlış olduğunu belirtti.
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'yi muhaliflerle müzakere sürecini başlatmaya çağıran Baayu, "Umarım konuşmasını, yurt içinde bir halk muhalefetinin var olduğunu kabul edecek ve onlarla Libya sistemindeki değişiklikler konusunda diyaloğa girecek şekilde değiştirir" dedi.
G.KORE'NİN İŞLETTİĞİ İNŞAAT SAHASINA SALDIRI
Libya'da bazıları silahlı yüzlerce göstericinin, Güney Kore'nin işlettiği bir inşaat sahasına saldırdığı bildirildi. Güney Kore Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, göstericilerin, birkaç saat arayla iki kez geldikleri Trablus'taki inşaat sahasında çalışanlarla çatıştığını, olayda 4 yabancının yaralandığını söyledi. Yetkili, göstericilerin sahadan ayrıldığını, yaralanan 4 yabancıdan 3'ünün Güney Koreli, diğerinin de Bangladeşli olduğunu kaydetti. Güney Kore Yonhap ajansına göre, söz konusu inşaat sahasında binden fazla Bangladeşli, 40-50 civarında da Güney Koreli çalışan bulunuyor.
ÜLKE ÇAPINDA BİR AYAKLANMA MI?
Öte yandan, bazı uzmanlar Libya'da Mısır tarzı bir ulusal çapta ayaklanmanın olası gözükmediğini çünkü ülkenin büyük kesiminde hala saygı gören Kaddafi'nin, sosyal sorunları hafifletebilecek petrol geliri olduğu değerlendirmesini yapıyor.
Gösterilerin düzenlendiği Bingazi ve çevresindeki doğu bölgesinde zaten geleneksel olarak Kaddafi'nin ülkenin diğer kesimine göre daha az desteğinin bulunduğuna işaret ediliyor.
Bu arada, Reuters ajansı, bazı sosyal paylaşım sitelerinde, henüz doğrulanamayan, Trablus'ta ufak çaplı çatışmalar olduğu, batıdaki Nalut'da gece silahlar patladığı yolunda bilgiler olduğunu bildirdi.
Libya'daki olayları bağımsız kaynaklarca doğrulama olanağı bulunmuyor çünkü yetkililer, protestoların patlak vermesinden bu yana yabancı gazetecilerin ülkeye girişine izin vermiyor ve yerel gazetecilerin de Bingazi'ye gidişi yasaklandı.
REHİN EYLEMLERİ ARTIYOR
Adını vermek istemeyen Libyalı üst düzey bir yetkili, "kendilerine 'Barka İslam emirliği' adını veren bir grubun sivilleri ve güvenlik gücü elemanlarını rehin tuttuğunu" belirtti. Yetkili, rehin alma eyleminin son günlerdeki olaylar sırasında başladığını, grubun, "güvenlik güçlerinin uyguladığı kuşatmanın kaldırılması talebinde bulunduğunu, aksi halde rehineleri öldürmekle tehdit ettiğini" kaydetti. Yetkiliye göre, El Bayda'da önceki gün 2 polis memurunun asılmasından da bu grup sorumlu.
ABD, LİBYA'DA GÖSTERİCİLERE YÖNELİK ŞİDDETTEN SONRA "TÜM UYGUN EYLEMLERİ" TARTIYOR
Bu arada ABD'nin, Libya'da polisin göstericilere şiddet uygulamasından sonra "tüm uygun eylemleri" tarttığı ve Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlunun televizyonda halka yaptığı açıklamayı analiz ettiği bildirildi.
Amerikalı bir yetkili, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Libya'daki hızlı gelişmeler hakkında düzenli olarak bilgilendirildiğini, Obama yönetiminin, barışçıl göstericilere şiddete sonra vermesi yönünde baskı yaparken Libyalı üst düzey yetkililerden söz konusu şiddet konusunda "izahat" bekleyeceğini söyledi.
AB, LİBYA'DA GÖSTERİCİLERE ATEŞ AÇILMASINI KINADI
Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki gelişmeleri tartışmak üzere toplanan AB dışişleri bakanları, Libya'da göstericilere ateş açılmasını kınadı.
AB dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, Libya'da çok sayıda göstericinin katledilmesinin son derece endişe verici olduğu belirtilerek yönetime, teenniyle hareket edilmesi ve barışçıl göstericilere karşı güç kullanımının derhal durdurulması çağrısı yapıldı.
Libya yönetiminden ifade ve toplanma özgürlüğüne saygı isteyen AB, internet ve mobil telefon ağının halkın erişimine açılmasını talep etti.
AB dışişleri bakanları Libya yönetimine, basının ülke genelinde özgürce çalışabilmesine müsade edilmesi çağrısında da bulundu.
AB ortak açıklamasında, "Halkın reformler konusundaki meşru talep ve özlemleri Libya önderliğinde açık ve anlamlı diyalogla karşılanmalıdır" denildi.
Açıklamada, AB vatandaşlarının can güvenliği konusunda Libya makamlarından tam işbirliği talep edildi.
İnsan hakları örgütleri ve doktorlara göre Libya'da son 3 günde devam eden gösterilerde, kiralanan yabancı askerler ve Kaddafi'ye bağlı özel birliklerin açtığı ateşte 200 civarında protestocu hayatını kaybetti.