Karşılıklı sesli görüşme olanağı sağlanacak, proje 1 milyon TL'ye mal olacak...
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve TÜRKSAT, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusunu hayata geçirecek. 1 milyon TL'yi bulacak olan proje, 2011'in sonunda tamamlanacak ve "3 USAT" uydusu yörüngeye fırlatılacak. Yaklaşık 4 kilogram ağırlığında olan uydu ile karşılıklı sesli görüşme olanağı sunulacak. Haberleşme uydusundan radyo amatörleri de yararlanabilecek. Uydu üzerine yeri Birleşmiş Milletler kurallarına uyum kapsamında ömrünün bitmesinin ardından yörüngeden ayrılmasını sağlayacak bir düşürme sistemi de planlandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İTÜ ARI Teknokent ve TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. tarafından 'yörüngede görev yapacak haberleşme uydusu "3 USAT" anlaşma imzalandı. Türkiye'nin ilk haberleşme uydusu olma özelliği taşıyan 3 USAT için İTÜ Rektörlük Binası Senato Odası'nda anlaşma gerçekleşti. Anlaşmaya İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay imza attı.
10X10X30 santimetre boyutunda olacak 3 USAT haberleşme uydusu, ilk kez karşılıklı sesli görüşme olanağı sunacak. Uydu, veri toplama ve yönlendirmeye yönelik birçok sensörü içinde bulundurma özelliğine sahip olacak. Yaklaşık 4 kilogram olan uydudan radyo amatörleri de yararlanabilecek. Uydu üzerine yeri Birleşmiş Milletler kurallarına uyum kapsamında ömrünün bitmesinin ardından yörüngeden ayrılmasını sağlayacak bir yörüngeden düşürme sistemi de planlandı.
Geçen yıl Türkiye'nin ilk küp uydusu İTÜpSATI'ı uzaya fırlattıklarını söyleyen İTÜ Rektörü Muhammed Şahin, "Uydu 6 aylık bir ömrü olmasına rağmen hala çalışıyor. Bizler bu alanda kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Uzaylarla ilgili İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi geniş araştırmalar yapıyor. Bu alanda ileri teknolojiye sahip bir ülke olan Japonya'yı ziyaret ettik. Bu teknolojiler hakkında bilgi aldık. Türkiye'de ilk haberleşme uydusu için anlaştık. Tabi ki bunun da devamı gelecektir" diye konuştu.
Yapmış oldukları bu faaliyeti ilk gören ve değerlendiren kurumun TÜRKSAT olduğunu belirten Şahin, "Türkiye'de bu kapsamdaki faaliyetleri değerlendirecek olanlar pek zor ortaya çıkıyor. Kendi bilim adamına güvenemiyorlar. Bize güvenin arkasında da geçen sene fırlattığımız uydu var. Bundan sonra daha kapsamlı uydular geliştirmek için Türkiye adına adayız. Şu anda uygu tasarlayan ve fırlatan tek merkez İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'dir. Buranın özel bir şemsiye altına alınmasını bekliyoruz" dedi.
1 MİLYON TL'YE MAL OLACAK
Projenin yaklaşık 1 milyon TL'ye mal olacağını ifade eden TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay, "Uzay çalışmaları son yıllarda büyük hız ve ivme kazandı. Televizyon yayınlarından navigasyon sistemlerine kadar birçok alanda önemli bir yere sahip. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde de bu alanı daha çok kullanacağız. Bu çalışmalar geniş kapsamlı olduğu için bir kuruluşun tek başına yapması mümkün olmuyor. Bu çalışmalara üniversitelerin katkısı çok büyük. İTÜ ve TÜRKSAT işbirliğinde yapılan bir anlaşma ile ilk yerli haberleşme uydusu olma özelliği olan projeye imza attık" diye konuştu.
İTÜ Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan ise konuyla ilgili şöyle konuştu: "Uydu Türkiye üzerinden geçerken tren istasyonları ve el telsizleri ile karşılıklı sesli görüşme yapacak. Bu da belirli bir frekansla gerçekleşecek. Aynı anda birçok kişi haberleşecek. Proje şimdilik mekanik testlerden geçti. Bir otomobil satın aldığınız zaman değer biçiyorsunuz. Aynı şey uydu için de geçerli karbon fiber, silisyum gibi şeyler var. Metaller birkaç milyon dolar ediyor. Ama bu projede Now How ücreti yok. İTÜ karşılıyor."
İTÜ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Öz ise, proje için İTÜ'den 60 uzman mühendisin görev yapacağını, fırlatma işini de Türksat'ın yapacağını söyledi.