Hükümet, Körfez Savaşı sırasında kötü muameleye maruz kaldığını söyleyen Amerikalılara, tazminat ödemeyi kabul etti
Irak'ın, 1991'deki Körfez Savaşı sırasında dönemin Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in askerlerinin kötü muamelesine maruz kaldığını söyleyen Amerikalılara, tazminat ödemeyi kabul ettiği bildirildi.
Resmi kaynaklar, bu konudaki anlaşmanın 2 Eylülde, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile ABD'nın Irak Büyükelçisi Jim Jeffrey tarafından imzalandığını belirtirken, Irak'ın ne kadar tazminat ödeyeceği ise açıklanmadı.
ABD Büyükelçiliği sözcülerinden David Ranz da, ''Anlaşma 2 Eylülde imzalandı'' demekle yetindi.
Amerikan Christian Science Monitor gazetesi, kısa bir süre önce yayımladığı haberde, Bağdat yönetiminin toplam 400 milyon dolar ödeyeceği ileri sürmüştü.
Irak Dışişleri Bakanlığı'nın internetteki sayfasında da, ''İki ülke arasında, Amerikalıların eski rejime yönelik birçok şikayetini çözmek amacıyla bir anlaşma imzalanmıştır'' denildi ve anlaşmanın Irak'ı ''BM şartının 7. maddesinin kapsamından çıkarma çabaları çerçevesinde yapıldığı'' ifade edildi.
Irak askerleri Ağustos 1990'da Kuveyt'i işgal ettikten sonra ABD önderliğinde oluşturulan uluslararası koalisyon Şubat 1991'de Kuveyt'i kurtarmıştı. Bu savaş sırasında birçok Amerikan askeri Iraklı askerler tarafından esir edilmiş, kimi zaman da canlı kalkan olarak kullanılmışlardı. Bunlardan bazıları da kötü muamele gördüklerini ve işkenceye maruz kaldıklarını beyan etmişti.
Irak, Kuveyt'i işgalinden 20 yıl sonra bile BM Güvenlik Konseyi'nin çok sert yaptırımları altında bulunuyor. Buna 7 yıllık son savaşın sonuçları da eklenince, geriye harabeye dönmüş bir Irak ekonomisi kalıyor. Bunun dışında bir de Irak hala ''Körfez Savaşı'nın zararlarını telafi etmek'' adıyla, BM'nin özel fonlarına petrol gelirlerinin yüzde 5'ini aktarmayı sürdürüyor ki, bu da toplam olarak 50 milyar dolardan fazla para anlamına geliyor.