Bir zamanlar hayal ettiklerimiz, çok yakında cüzdanlarımızı tırmalayacak! İşte o 8 teknoloji...
Teknolojinin çok hızlı geliştiğini hepimiz biliyoruz. Bizden öncekilerin onbin yılda keşfettiğinden çok daha fazlasını son bir asıra sığdırdık. Daha da güzeli, teknolojik gelişimin hızlanarak ve katlanarak artıyor oluşudur. Yani yakın zamanda patent bürolarının ve biliminsanlarının işsiz kalması ihtimali pek yok.
Tabii gelişen teknolojinin halka, yani biz son kullanıcılara yansıması ayrı bir hikaye. Yeni teknolojiler kullanan bir ürün az çok güvenli, kullanımı biraz olsun kolay ve fiyatıda devlet bütçesi gerektirmeyecek cinsten olmalı.
Tüm bu özellikleri bünyesinde barındıran modern teknolojileri anlatmaya tabii ki sayfa yetmez, zaten biz anlatana kadar da yenileri çıkmış olur! O yüzden içlerinden bir kısmını seçip, şu anki durumlarına kısaca bir göz attık. Bakalım cüzdanlarımıza tırpan atacak olgunluğa erişmişler mi?
Oyun teknolojileri
3D Oyunlar
Yeni nesil 3D destekli televizyon ve monitörler piyasaya çıkmaya başladılar. Ancak bu TV'lerin fiyatları pek ucuz değil ve şimdiki konsolların da 3D kapasitesi pek yok. Öte yandan PC'ler 3D teknolojisini daha az parayla, çok daha kolayca kullanmaya daha yatkınlar. Artık çoğu oyun zaten 3D tasarlandığı için, yeni nesil bir monitör ve gözlük kitiyle, rahatlıkla herhangi bir oyunu 3D oynamak mümkün oluyor. Tabii kaç kullanıcı buna yönelecek, orası henüz belli değil.
Bulut Oyunlar
Microsoft'un ciddi yatırım yaptığı "bulut oyun" kavramı aslında uzun zamandır var. Prensip olarak MMORPG'lerden çok farklı değiller, ancak tüm iş sunucuda yapılıyor ve kullanıcının bilgisayarında en küçük veri bile depolanmıyor. Haliyle başta korsanlık olmak üzere bazı problemler çözülmüş oluyor. Ancak henüz kullanıcı ve sunucu arasındaki gecikme problemi çözülmüş değil. Çoğu uzman bu işin şimdilik pek mümkün olmadığını savunuyor, ancak Microsoft yılmıyor.
İşlemciler ve internet
6 Çekirdekli İşlemciler
Yazılım geliştiricileri ve özellikle de oyun yapımcıları yavaş yavaş da olsa çok çekirdekli işlemcilerle çalışmaya alışıyorlar. Intel bundan faydalanmak için çok yakında 6 çekirdekli yeni Core i7 işlemcisini piyasaya sürecek. Nehalem mimarisini kullanan işlemci, 32 nm boyutlarında kalıba sahip olacak. Ancak Intel'in tüm iddialarına rağmen, önceki çekirdek artışlarının özellikle oyun hızında beklenen performansı sağlamamış olması, kullanıcıların bu yeni işlemciye de şüpheyle yaklaşmasına sebep olacaktır.
4G - LTE
Birkaç sene evvel büyük şatafatla tanıtılan WiMAX kablosuz internet erişim teknolojisi, pek çok farklı faktör yüzünden dünyanın pek çok yerinde rafa kalktı. En önemli unsurlardan biri de yapılması gereken altyapı değişiklikleriydi şüphesiz. Öte yandan çoğu ülke halen kullandıkları 3G teknolojisinin kısa sürede sınırlarına dayandığını gördü. Bu da bir sonra ki nesil teknoloji olan ve halk arasında 4G olarak bilinen LTE'nin gündeme gelmesine sebep oldu. Bazı ülkelerde şimdiden kullanıma giren bu teknolojinin en iyi yanı, olan altyapıdan faydalanabilmesi.
Ekranlar monitörler
OLED Ekranlar
Google'ın Nexus telefonu ile piyasada boy gösteren OLED ekranlar, görüntü kalitesi, hafiflik ve enerji tüketimi gibi konularda diğer tüm seçenekleri geride bırakıyorlar. Peki neden hâlâ standart teknoloji değiller? Çünkü henüz üretilmeleri biraz pahalı da ondan. Ancak üreticilerin bant kapasitesini artıracakları ve yıl sonuna kadar masaüstü monitörlerden dizüstülere kadar her üründe OLED seçeneklere yer verecekleri biliniyor. OLED'lerin en büyük avantajları ise güneş altında bilepırıl pırıl görüntü verebilmeleri!
Kablosuz Monitörler
Kablosuz elektriğin yanına bir de kablosuz görüntü aktarımını ekleyin! İstediğiniz ekrana, istediğiniz cihazdan görüntü verebilmek, ekranlarınızı çalışırken alıp başka yere götürebilmek ve tüm o kablolardan kurtulmak müthiş olacaktır! Philips'in başını çektiği üreticiler yakında HDMI'nin yerini alacak WirelessHD adlı bir bağlantı standardını piyasaya sürmeye hazırlanıyorlar. Intel ise WiDi adlı çok daha basit ve ucuz teknolojisiyle taşınabilir PC pazarında ciddi bir sarsıntı yaratmaya hazırlanıyor.
Kablosuzluk! Ve yeni arabirimler
Kablosuz Elektrik
Son bir kaç yıldır pek çok firmanın üzerinde çalıştığı kablosuz enerji aktarımı sağlayan ürünleri yavaştan piyasada görmeye başladık. Çok yakında kendi standartlarına da kavuşacak olan bu teknolojinin, kısa sürede yayılması bekleniyor. Ancak bunun için öncelikle donanım üreticilerinin ön ayak olmaları, cihazlarını hantal ve pahalı adaptörlere ihtiyaç duymadan enerji aktarımı yapabilecek biçimde tasarlamaları gerekiyor.
Yeni Arabirimler
Dokunmatik ekranları kullanıcının gündemine şüphesiz iPhone soktu. Her ne kadar rakiplerinin tasarımları henüz Apple kadar başarılı olmasalar da, gittikçe daha fazla sayıda firma dokunmatik ekranlı telefon ve hatta dizüstü modeli sunuyor. Windows 7'nin de bu teknolojiye tam destek vermesi şüphesiz üreticileri cesaretlendiriyor. Ancak yeni nesil kumanda arabirimleri dokunmatik ekranlarla sınırlı kalacak gibi görünmüyor.Natal gibi farklı projeler ve hatta holografik lazer projeksiyon cihazları da şimdiden hayli ilgi çekiyorlar.