Bir grup gökbilimci, bir galaksi kümesi üzerinde yaptıkları gözlemler sonucu, evrenin muhtemelen sonsuza dek genişleyeceği sonucuna vardı.
Gökbilimciler araştırmalarında, Abell 1689 adındaki galaksi kümesini bir 'çekimsel mercek' gibi kullandılar. Albert Einstein "çekimsel mercek" diye tanımladığı etki nedeniyle, uzaydaki cisimlerin ışığı bükebileceklerini ve bir gözlemcinin tek bir kaynağa ait çok sayıda görüntü gözlemlemesinin mümkün olduğunu öne sürmüştü.
California'daki NASA laboratuarında araştırmayı yürüten ekip, evrendeki karanlık enerji miktarını belirleyebilmek için çalışmalar yaparken, galaksi kümesi Abell 1689'u bu şekilde kullanarak uzak yıldızlardan yayılan ışıktaki bükülmeleri incelediler.
Karanlık enerjinin, tam olarak açıklanamayan bir güç olsa da, evrenin bütününün yükselen bir hızda genişliyor oluşunun nedeni olduğu düşünülüyor.
Bu enerjinin dağılım biçimini anlamaya çalışan bu son araştırma, evrenin genişlemeye devam edeceğine işaret ediyor.
Araştırmayı yürüten uluslararası ekibin başındaki Profesör Eric Jullo, bulgularını bilim dünyasında önde gelen Science dergisinde yayımladı.
Evrenin dörtte üçünü oluşturduğu düşünülen ve tümüyle görünmez olan karanlık enerjinin varlığı, ancak evrenin genişlemesindeki etkileri üzerinden ortaya konuyor.
Hubble Uzay Teleskobunu kullanan bilim adamları, karanlık enerjinin evrende nasıl dağıldığını anlayabilmek için, uzak yıldızlardan yayılan ışığın Virgo takım yıldızında bulunan ve bugüne kadar bilinen en büyük galaksi kümelerinden biri olan Abell 1689 üzerinde nasıl büküldüğünü gözledi.
Işığın bu çekimsel mercek üzerinde bükülmesi üç faktöre bağlı: Işık yayan nesnenin uzaklığı, Abell 1689'un kütlesi ve karanlık enerjinin dağılımı.
İlk iki faktörü ölçebilen bilim adamları, bu bulgular üzerinden, karanlık enerjinin dağılımıyla ilgili hesaplamalar yapabildi. Bu dağılıma ilişkin bilgiler de Evrenin genişlemesinde bir yavaşlama olmayacağına ve muhtemelen sonsuza dek genişleyeceğine işaret ediyor. Bu genişlemenin bir aşamasında evrenin soğuk ve tümüyle ölü bir yıldızlar mezarlığına dönüşeceği ve ısının, bilimadamlarının 'mutlak sıfır' olarak adlandırdığı -273.15C'ye kadar düşebileceği tahmin ediliyor.
Dünyanın önde gelen gökbilimcilerinden ve bu çalışmanın yazarlarından olan Yale Üniversitesi'nden Profesör Priyamavda Natarajan, araştırma sonuçlarının en sonunda "Evrenin kaderinin tam olarak ne olacağını" ortaya koyduğunu söyledi.