Dünya çapında yüz milyonlarca kullanıcıya ulaşan internetteki sosyal paylaşım siteleri artık personel seçimlerinde de kullanılmaya başlandı.
Online kariyer sitesi Monster Türkiye'nin yaptığı 'Online İtibar Araştırması'na göre işverenlerin yüzde 64'ü, adayları değerlendirirken online profillerini de göz önünde bulunduruyor. Türkiye'nin önde gelen 155 şirketinin insan kaynakları yöneticisi ve 2 bin 100 adayla yapılan araştırmada işverenlerin büyük bölümünün iş görüşmelerinden önce veya sonra internette adayların profillerini incelediği ortaya çıktı.
İşverenlerin, adaylar hakkında bilgi almak için inceledikleri siteler arasında Google, Facebook, Linkedln ve Twitter yer alıyor. Bu gibi sitelerde profili bulunan adayların online itibarları işe alımlarda önemli etki yapıyor. Monster.com.tr üzerinden, adaylara bu konudaki fikirleri sorulduğunda ise işverenlerin tam tersi bir durum ortaya çıktı. Adaylara internet üzerindeki online profillerinin işverenler tarafından dikkate alınıp alınmadığı sorusuna, katılımcıların yüzde 32'si 'evet' cevabını verirken, yüzde 68'i işverenlerin profillerine bakmadığını düşündüğünü belirtti.
Türkiye'de internet kullanıcıları, zamanın büyük bir kısmını sosyal mecralarda geçirirken, adaylar ve işverenler, iş arayış ve işe alım süreçlerinde sosyal medya kanallarına sıklıkla başvuruyor. Monster'ın uzmanları, araştırmada ortaya çıkan çelişkili durumu adayların lehine çevirecek önerileri de şöyle sıralıyor: "Kendinizi Google'layın. Google ve Yahoo gibi popüler arama motorlarına kendi adınızı aratın. Karşınıza, itibarınıza zarar verebilecek bilgiler çıkarsa, bilgilerin yer aldığı siteyle iletişime geçip kaldırılmasını sağlayın. Sosyal networking sitelerindeki profillerinizi, kişisel web sitenizi ve blogunuzu gözden geçirin. Sosyal networking servislerinin size sunduğu her çağrıyı kabul etmeyin. Profilinizi düzenleyin."
İSTANBUL AA
ZAMAN