Bu yazıcının görevi ne metinleri basmak, ne de resimleri... Onun görevi insan dokularını basmak!
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Damar üretilmesi bile çok büyük bir gelişme.
Klinik test aşamasında olan yeni bir teknoloji; doktorların, hastaların kendi hücrelerini kullanarak özel olarak geliştirilmiş "3D yazıcılar" sayesinde yeni insan dokusu üretmesini sağlayor.
San Diego'dan bir şirket olan Organovo'nun yeni teknolojisi sayesinde, yağ dokusundaki veya kemik iliğindeki hücreler kullanılarak yeni doku üretilecek. Teknolojinin patentinin alınması ya da tam anlamıyla kullanılabilmesi için de önümüzde uzun yıllar var ve kullanılmaya başlandığı zaman da çok küçük alandaki dokular veya yeni damarlar üretilebilecek. Yani tamamen yeni bir karaciğer üretebilmek hala çok uzaklarda. Ama yine de bu bile tıp dünyasını çok heyecanlandırmaya yetiyor.
Yeni bir doku üretmedeki en büyük zorluklardan biri dokuya kan akışını sağlamak. İşte Organovo'nun teknolojisi de herhangi bir organın oluşabileceği o damar yatağını dizayn edip "basmaya" odaklanmış.
"3D yazıcı" da neyin nesi?
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Organovo'nun teknolojisi "biyolojik yazılımın" grafikle anlatımı.
Organovo CEO'su Keith Murphy teknolojilerini bir monitörün ya da televizyonun piksellerle yansıtılmasına benzetiyor; " Öncellikle herhangi bir dokunun 3D piksellerini tasarlıyoruz. Daha sonra her pikselde hangi hücre tipi varsa onları yerleştiriyoruz ve bu hücreleri hazırladığımız matrise yerleştiriyoruz."
İşlemin kilit noktası, Organovo'nun talimatlarıyla Avusturalyalı firma Ivetech'e hazırlatılan "3D yazıcılar." Bu yazıcılar biriktirilmiş hücreler içeren biyolojik bir mürekkep kullanıyor. Murphy, yazıcısını da "paintball silahı"na benzetiyor; "Yazıcı birbirine kenetlenmiş hücreleri sıraya diziyor tıpkı bir paintball silahı gibi. Daha sonra doktorun çok basit bir şekilde belirttiği üzere nazikçe biriktiriyor."
Teknoloji şimdilik yalnızca damarlara, tüp şeklinde oluşan ve ince çeperleri olan dokulara odaklı. Çünkü çeperler kalınlaştıkça ortaya dizilen hücrelerin oksijen ihtiyacı karşılanamadığından, hücreler ölüyor.