Google ile Bing arasında bir tür soğuk savaş yaşandığından bahsediliyor. Geçtiğimiz Haziran ayında yüzde 3.24 ile Yahoo'nun ardından 3'ncü sırada bulunan Bing, sayfasına kazandırdığı lokal adreslere ulaşabilme gibi özelliklerle Amerikalı kullanıcıların dikkatini çekmeyi başardı. Google, elindeki nakitin bir bölümüyle kendisini lider tutabilecek strat up'lar satın almaya bakıyor. 'Arama Devi'nin, geçtiğimiz ay 700 milyon dolara, Microsoft'un Farecast'ına benzer ITA'yı almasının arkasında da bu neden yatıyor.
Arama motoru savaşı, Google'ın tartışmasız dominant konumuna rağmen kızgın bir biçimde devam ediyor. İlk olarak, 2009 yılının Mayıs ayında Bing'i duyuran 'Yazılım Devi'nin, bu segmentten büyük beklentileri var. Net Applications'ın verilerine göre Bing, geçtiğimiz Haziran ayında yüzde 3.24 ile Yahoo'nun ardından 3'ncü sırada bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Yahoo Japonya'nın aramalarda Google ile işbirliğini duyurması Microsoft'u fena halde kızdırmıştı. İşbirliğinin, arama pazarını tek bir şirketin inisiyatifine bırakacağını belirten Microsoft, ikilinin anlaşmasını "anti-rekabetçi" olarak tanımlamıştı.
Microsoft, bu alanda rakibine "şapkayı ters giydirecek" çıkışlar arıyor. Örneğin, ABD'de, Bing üzerinde yapılan aramalarda lokal adreslere ulaşabilmek mümkün. Google'ın ise benzer bir özelliği bulunmuyor. Bu tür ayrıcalıkları fark eden Amerikalıların bir süreliğine de olsa Bing'i Google'a tercih ettikleri belirtiliyor. Bu, dünya arama pazarının önemli bir bölümünü elinde bulunduran Google'a "rağmen", 'Yazılım Devi' için bir başarı olarak nitelendirilebilir. comScore'un, araştırmalarına göre Bing, ABD'de yüzde 12.7 ile küçük bir porsiyona sahip bulunuyor.
Gözlemciler, Google'ın, 'Yazılım Devi'nin pazardaki agresif tavrını yakından takip ettiğini ve yaptığı inovasyonları "taklit etmeye" çalıştığını belirtiyorlar. Bu çerçevede Google, elindeki nakitin bir bölümüyle kendisini lider tutabilecek strat up'lar satın almaya bakıyor. Google, sayfasına Bing'in, arka planda renkli imge kullanma özelliğini de yansıtabiliyor.
Her iki şirketi de takip eden Caris & Company isimli şirketin internet ve yazılım analisti Sandeep Aggarwal, ikili arasında yaşanan bir soğuk savaşın varlığından bahsediyor. Aggarwal, Bing'in bazı alanlarda Google'ı köşeye sıkıştırmaya çalıştığını ifade ederken, Google yetkilileri, gelişmeleri sadece izlemediklerini belirtiyorlar.
Milyarlarca dolarlık yatırımla dünyanın farklı lokasyonlarına veri ve sunucu merkezleri kurarak, "arama pazarında ben de varım" diyen Microsoft'un işi pek o kadar kolay olmayacak gibi görünüyor. 'Yazılım Devi'nin, sadece geçtiğimiz yıl online servisler departmanının 2.2 milyar dolarlık gelire karşı 2.36 milyar dolar zarar açıklaması, işlerin o kadar da kolay olmadığını tescil ediyor.
Microsoft yetkilileri, rekabetin artmasına paralel olarak çok daha iyi arama sonuçlarının oluşturulduğuna dikkati çekiyor. İkilinin rekabeti, arama segmentlerinde de kendini gösteriyor. Bing'in, hava taşımacılığı alanına yatırım maksadıyla 2 yıl önce Farecast'i almasının ardından, Google, geçtiğimiz ay 700 milyon dolara benzer yazılımlar geliştiren ITA'yı alacağını duyurmuştu.
Bir tarafta bulunduğu konumu bırakmaya pek niyetli olmayan Google, diğer yandaysa "bu pazarda ben de olacağım!" diyen Bing. Gelecekte çok daha büyüyeceği anlaşılan pazar, daha uzunca bir süre çetin mücadeleler yaşayacak gibi. Google, geçtiğimiz yıl açıkladığı, algoritmasını takviye eden 500'e yakın yenilik ve kişiselleştirilebilir arama özellikleri ile niş pazar oluşturabileceğini gösteriyor. Pazardaki kıyasıya mücadele en çok kullanıcılara yarayacak gibi görünüyor.