[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Panorama oluşturun
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Microsoft Image Composite Editor (ICE) adlı bu yazılım, birkaç resminizi bir araya getirerek geniş ekran bir dünya oluşturmanızı sağlıyor. Manzara resimleri, uzun nesnelerin dikey resimleri, sahne performansları ve genişliğin sorun olduğu her türlü resim için harika bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Kullanımı hayli kolay yazılım, resimlerin nasıl birleşeceğini kendi kendine tahmin ederek panoramalarınızı birkaç fare tıklamasıyla düzenleyebilmenize olanak tanıyor. Image Composite Editor, hemen hemen her seferinde kaliteli sonuçlar verebilecek bir teknik yeterliliğe sahip.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Mozaik yaratın
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Foto-Mosaik, bir klasördeki fotoğraflarınızı küçük resimler halinde birleştirerek büyük ve tek bir resimden oluşan mozaik yaratmanıza yardımcı olur. Sihirbaz tabanlı bir yazılım olan Foto-Mosaik’e kaynak resimleri nerede bulacağını söylemeniz, her resmin kaç kez kullanılacağını belirtmeniz ve işlemin sonunda elde edilecek resmi seçmeniz yeterli. Yatay, dikey veya kare olarak talep edebileceğiniz sonuçların g öz alıcı olduğunu fark edeceksiniz.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Toplu resim sayfası
Küçük resimlerden oluşan toplu resim sayfaları (contact sheet), resimlerinizi kontrol etmek ve basılmaya değer resimleri seçmek için harika bir yöntemdir; fakat bazı programlarda toplu resim sayfası hazırlamak deveye hendek atlatmaktan daha zor olabilir. İşte PhotoFiltre, bu işlemi ücretsiz bir eklentisiyle kolaylaştırmakta. photofiltre.free.fr adresinden PhotoFiltre’yi indirip kurduktan sonra git.pcnet.com.tr/108 adresinden “Contact sheet” eklentisini indirin ve zip dosyasını Program Files\PhotoFiltre\Plug-ins klasörüne genişletin. Programı yeniden başlattıktan sonra Tools menüsünden Plug-ins menüsüne girip Contact sheet’i seçin. Son olarak dâhil etmek istediğiniz fotoğrafları, satır ve sütun sayısını, küçük resim boyutunu ve arka planı seçerek işlemi tamamlayın.
Portrelerinizi rötuşlayın
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]CleanSkinFX, portre fotoğraflarınız için bulabileceğiniz en başarılı rötuşlama araçlarından biri. Büyük bir surat fotoğrafını yazılıma verdiğinizde saç, göz, arka plan gibi detayları koruyan yazılım cildinizi güzel bir şekilde yumuşatmayı başarıyor. Yazılımın başarılı bir sonuç verebilmesi için beyaz tenli olmanız, suratınızın gölgede olmaması ve en az 1200×700 ölçülerinde bir resme sahip olmanız gerekiyor.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Fotoğraf bilgilerini edinin
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]EXIF bilgileri, fotoğraf makinesinin modelinden pozlama süresine ve F durağına kadar, fotoğrafları oluştururken kullanılan ayarların bir özetini içerir. Opanda IExif, herhangi bir fotoğrafa sağ tıklayarak bu gizli bilgileri görmenizi sağlayan bir Windows Gezgini uzantısı. Bu bedava yazılımı kullanarak iyi bir fotoğrafı meydana getiren teknik özelliklerle kötü bir fotoğrafın sahip olduğu özellikleri birbirinden ayırabilirsiniz. Yalnız bir noktaya dikkat etmenizde fayda var: Programı yüklediğinizde ücretli profesyonel sürümünün deneme versiyonunu yüklemeye çalışacaktır, bedava sürüm sizin işinizi göreceği için bu seçeneği iptal ederek uyarıları göz ardı edebilirisiniz.
Resimlerinize filigran ekleyin
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Web, beğendiğimiz bir resmi kolayca bilgisayarımıza kaydetmek için gereken imkânları bize sunmakta. Resimlerinizin herkes tarafından görülmesini ama bir yandan da kolayca araklanmamasını istiyor olabilirsiniz, kaldı ki bu en doğal hakkınız. Bu durumda resimlerinizi sitenizin adresini ya da adınızı açıkça gösteren bir filigran eklemeniz en doğru yöntem olacaktır. İşte bu işlemi PicMarkr adlı bedava web tabanlı uygulamayla gerçekleştirebilirsiniz. Uygulamanın birinci adımında filigran eklemek istediğiniz resmi siteye yüklemeniz, ikinci adımda da filigranınızı oluşturacak yazıyı ya da resmi (örneğin şirketinizin logosunu) seçmeniz yeterli olacaktır.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Cazibeli bir dokunuş
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Ücretsiz Glamour programını kullanarak resimlerinize cazibeli bir parlaklık katabilirsiniz. Programı açıp Load düğmesiyle resminizi yükledikten sonra Add Glamour düğmesine basıp parlaklık düzeyini seçmeniz, resminize yumuşak bir odaklama ve parlaklık eklemek için yeterli olacaktır. Glamour’ın hem basit hem de etkili bir program olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Resim gürültüsünü azaltın
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]En kaliteli “bas ve çek” tipi dijital fotoğraf makineleri bile resimlerde “gürültü” oluşmasına yol açabilir. Genellikle karanlık ortamlarda çekilen fotoğraflardaki karlanma efekti olarak ifade edebileceğimiz gürültü, pek çok güzel fotoğrafın tadını kaçırabilir. İşte bu problemden Noiseware Community Edition’ı kullanarak kurtulabilirsiniz. Program; manzara, portre, gece sahnesi gibi 14 farklı ön ayarın yanı sıra elle düzeltme yapmak için manuel ayar seçeneği de sunuyor. Gürültülü bir resmi düzeltilmiş haliyle karşılaştırmak için bir resim yükleyip ön ayarlardan birini seçerek uygulayabilirsiniz. Noiseware’in ücretsiz sürümünde toplu düzeltme yapma ve TIFF olarak kaydetme yok ama ücretsiz özelliklerin pek çok kişi için yeterli olacağına inanıyoruz.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Flickr yüklemelerinizi hızlandırın
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Online fotoğraf paylaşım servisi Flickr’a fotoğraf göndermenizi sağlayan bir sürü araç var, ama bunlar arasından en sade ve hızlı olanı bizce Sendto Flickr. Windows Gezgini’nin Gönder menüsüne eklenen Sendto Flickr sayesinde fotoğraflarınızı Flickr’a yüklemek size bir sağ tıklama ve Gönder > Flickr komutunu vermek kadar yakın. Programı yüklediğinizde bir kereye mahsus olmak üzere Flickr’da oturum açmanız ve yazılımın Flickr hesabınıza erişmesine izin vermeniz gerekecek. Bundan sonra fotoğraflarınızı tek tıklamayla yükleyebileceksiniz.
Sıkıştırma kalitesini artırın
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]JPEG’lerin kalitesini düşürerek kaliteli bir resimle düşük boyut arasındaki dengeyi sağlamak genellikle deneme-yanılma yöntemine bakan bir iştir. JPEG Express adlı yazılım işte bu işi sizin için kolaylaştırıyor. Yazılımı kullanarak orijinal fotoğrafla sıkıştırılmış sürümünü yan yana koyup aradaki kalite farkını görebilmeniz ve basit bir sürgüyü kullanarak dosya boyutunu düşürmeniz mümkün. Dosya boyutunu düşürdükçe oluşacak yeni JPEG resminizin kalitesini de canlı olarak takip edebilirsiniz.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Poster yazdırın
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Rasterbator adlı ücretsiz yazılım, resimlerinizi kocaman posterlere dönüştürmenize yardımcı oluyor. Yazılım, yakından bakıldığında pek bir şey ifade etmeyen ama uzaktan bakıldığında devasa bir resmi açığa çıkaran büyük noktaları kağıtlara yazdırıyor. Böylece yan yana birkaç A4 kağıdı yapıştırarak elde edebileceğiniz harika görünümlü posterleriniz oluyor. Bunun için programı çalıştırdıktan sonra sırasıyla kaynak resmi, kâğıt boyutunu, kâğıt sayısı cinsinden genişliği, nokta boyutunu ve renk modunu seçmeniz yeterli oluyor. Siyah-beyaz bir poster istemiyorsanız Color mode seçeneklerinden Multi-color’ı seçmeyi unutmayın.