Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), radyasyon uygulamalarının yürütüldüğü yeri, tesis ve çevre alanlar ile radyasyon kaynakları radyasyon güvenliği ve emniyeti yönünden inceleyecek.
TAEK, resmi tatil günleri de dahil olmak üzere yılın herhangi bir günü ve günün herhangi bir saatinde haberli veya habersiz olarak denetim yapabilecek.
TAEK'in Radyosyan Güvenliği Denetimleri ve Yaptırımları Yönetmeliği'nin Birinci Bölümü, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmelik ile radyasyon uygulamalarının denetimi ve yaptırımlara ilişkin hususlar düzenlendi.
Yönetmeliğe göre, Kurum, yapacağı denetimleri önceden bildirmekle yükümlü olmayacak. Denetim, kapsamına göre en az iki denetim görevlisi tarafından yapılacak. Radyosyan uygulamalarının yürütüldüğü yer, tesis ve çevre alanlar ile radyasyon kaynakları radyasyon güvenliği ve emniyeti yönünden incelenecek.
YAPTIRIMLAR
Denetim sırasında, radyasyon güvenliğinin sağlanamadığının saptanması ve durumun acil müdahale gerektirmesi halinde, denetim görevlileri yürütülen radyasyon uygulamasına ilişkin yetkileri sınırlandıracak veya yetkileri askıya alarak radyasyon uygulamasını durduracak. Radyoaktif kaynağın emniyetinin sağlanması için gerekli önlemleri aldıracak.
Yönetmelik, bugünden itibaren yürürlüğe girdi.