Türkiye'de internetsiz yaşayan geniş kesimin yarısına yakını, 'pahalı' bulduğu için internet bağlatmıyor.
Ipsos KMG araştırma firmasının TTNet desteğiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre Türkiye'de hanehalkı nüfusunun sadece üçte birinin internet bağlantısı var. ''PC ve İnternet Penetrasyon Çalışması''na göre nüfusun yalnızca yüzde 41'nin bilgisayarı var, yüzde 32'si internet bağlantısına sahip. Bağlantısı olmayanların yarısına yakını, gerekçe olarak ücretlerin pahalılığını gösteriyor.
38 ilde 24 bin 800 hane ve iş yeri ile yüz yüze görüşülerek yapılan araştırma, 1,7 milyon hanede bilgisayar bulunmasına karşın internet bağlantısı bulunmadığını ortaya çıkardı. Toplam 2,6 milyon hanede ise bilgisayar ve internetin yok ancak en az 1 tane bilgisayar kullanıcısı var.
Açıklamaya göre 6 milyon aboneye ulaşan TTNET, sabit genişbant erişim teknolojilerinden DSL bazında yüzü aşkın ülkeden 317 internet servis sağlayıcının değerlendirildiği listede, abone sayısı sahipliğinde 2010 birinci çeyrek itibariyle 10. sırada.
Türkiye'de 18 milyon 50 bin civarında hane olduğunu belirten TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, bunlarda 7,4 milyon bilgisayar, iş yerlerinde ise 1,1 milyon bilgisayar göründüğünü açıkladı. Yılmaz'ın verdiği rakamlara göre internet bağlantısı olan hane sayısı 5,7 milyon, iş yeri sayısı ise 1 milyon. 2,6 milyon hanede bilgisayarı olmamasına rağmen interneti kullanan insan var. 8 milyon hanede ne internet bağlantısı ne de bilgisayar bulunuyor.
Kentlerde bilgisayar penetrasyon oranının yüzde 53 olduğunu söyleyen Yılmaz, kırsal alanlarda bu oranın yüzde 19'e düştüğünün altını çizdi. İnternet bağlantısı oranlasıysa kentlerde ve yarı kentsel bölgelerde yüzde 40, kırsal alanlarda yüzde 17.
İnternet erişimi ve bilgisayar sahipliği konusunda Türkiye'de bölgeler arasındaki farkların ciddi boyutta olduğunu vurgulayan Yılmaz, ''Türk insanı interneti nasıl kullanıyor? Evinde internet bağlantısı olan kullanıcılar interneti sohbet ve sosyal ağları için yüzde 77,8 oranında, araştırma için yüzde 54,5, e-posta kontrolü için yüzde 38,1 ev ödevi-okul projeleri için yüzde 13,6, e-devlet işlemleri için 4,6, gazete okuma için yüzde 36,2, oyun oynama için yüzde 33,6, film indirme için yüzde 18,6, internet bankacılığı için yüzde 9, yemek tarifi araştırması için yüzde 5,7 oranında kullanıyor'' diye konuştu.
Yılmaz, internet bağlantısı sahipliğini engelleyen sebeplere bakıldığında ''çok pahalı'' diyenlerin oranının yüzde 45 olduğunu belirterek, bunu izleyen nedenlerin yüzde 37 oranıyla ''ihtiyaç duyulmaması'', yüzde 30 oranıyla ''bilgisayar sahibi olmama'', yüzde 9 oranıyla ''çocukların internete bağlanmasını istememe'' şeklinde sıralandığını bildirdi.
Önümüzdeki dönemde ''wifi'' adının daha çok duyulacağını dile getiren Yılmaz, IP TV için de izin başvurusu yaptıklarını, izin çıkar çıkmaz bu servisi uygulamaya koymaya başlayacaklarını bildirdi.