Bir güvenlik yetkilisi, 100 milyon Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerini internette yayımladığını duyurdu.
Ron Bowles adındaki adam, bir kod kullanarak kullanıcıların mahremiyetini koruyan güvenlik ayarlarını aştı ve kullanıcıların bilgilerine ulaştı.
İnternette dosya paylaşım sitelerinden indirilebilen listede, 100 milyon kullanıcının isimleri ve kişisel bilgilerinin bulunduğu URL adresleri bulunuyor. Bowles, listeyi yayımlamasının nedeninin güvenlik açığına dikkat çekmek olduğunu belirtti. Facebook ise yayımlanan bilgilerin zaten kamuya açık olduğunu savundu.
Bowles’un internete yerleştirdiği dosyanın hızla yayıldığı belirtildi. Dosyayı indiren kullanıcılar listeyi inceledikten sonra durumun “inanılmaz ve biraz korkutucu” olduğu yorumlarında bulundu.
Facebook, BBC’ye yaptığı açıklamada internete koyulan listedeki bilgilerin zaten herkese açık ve bedava olduğunu belirtti. Açıklamada, “Facebook kullanıcıları bilgilerinin sahibidir ve istedikleri insanlarla ve istedikleri zaman bilgilerini paylaşma hakkına sahiptir” denildi.
Ancak uluslararası güvenlik denetim şirketi Privacy International uzmanı Simon Davis, BBC’ye Facebook’un bu tür bir şey yaşanabileceğine dair çok kez uyarıldığını söyledi. Davis, “Şirket bu tür olayı önceden öngörmeli ve çoktan önleyici bir mekanizma oluşturmalıydı” yorumunu yaptı.
Davis, yüzlerce mühendise sahip şirketin bu olayın önüne geçmeyi başaramadığını ve ortaya büyük bir güvenlik karmaşası çıkabileceğini belirtti. Davis, kullanıcıların da güvenlik ayarlarından yeterince anlamadığını ve sonuçta böyle bir açık verildiğini söyledi.
Bir Facebook yetkilisi insanların zaten bu bilgileri kullanmak için siteye üye olduğunu ve bilgilerin bir telefon rehberindeki gibi herkese açık olduğunu belirtti.