Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın, uzayın haritasını çıkarmayı amaçlayan en yeni uzay teleskobu, sadece 6 ay içinde daha önce görülmemiş 25 bin göktaşı tespit etti.
NASA, WISE adı verilen teleskobun ilk uzay tam taramasını yarın tamamlayacağını, ardından da yeni görüntüleme turuna başlayacağını bildirdi.
Yeni tespit edilen göktaşlarından sadece 95’inin "Dünya yakınında" olduğunun düşünüldüğünü belirten yetkililer, bunlardan hiçbirinin yakın zaman içinde Yer için bir tehlike oluşturmadığını kaydetti. Astronomide "dünyaya yakınlık" ifadesi Yer’e 48 milyon kilometre mesafe içindeki göktaşları için kullanılıyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bilim adamı Richard Binzel, çoğu teleskobun evrende en sıcak ve en parlak nesnelere odaklandığına dikkat çekerek, WISE’ı farklı kılanın, uzayın görünmez nesneleri olarak adlandırılan soğuk ve karanlık nesneleri belirleme konusundaki hassasiyeti olduğunu ifade etti.
Yerden 500 kilometre yükseklikte uzaya yerleştirilen ve 320 milyon dolara malolan WISE projesinde, teleskobun yıl sonuna kadar milyonlarca yeni bulunmuş nesneyle kozmik sayım yapması planlanıyor. Yeni bulunan nesnelerin gezegenler, yıldızlar ve galaksilerle ilgili sorulara yanıt bulunmasında yardımcı olması bekleniyor.
WISE’IN gözlemi sırasında 15 yeni kuyruklu yıldızın yanı sıra birbirine çarpan galaksilerden oluşmuş ve 10 milyar ışık yılı ötedeki çok parlak bir galaksiyi de tespit ettiği kaydedildi.
WISE’ın 16 inçlik teleskobu Utah Devlet Üniversitesi’nin Uzay Dinamiği Laboratuvarı’nda yapılmıştı. Teleskop her 11 saniyede uzayın görüntüsünü alıyor.