Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik sistemi çerçevesinde, 25 ilde yatırımcılara tahsis edilecek 289 hazine taşınmazın belirlendiğini bildirdi.
Bakan Şimşek, düzenlediği basın toplantısında, ''Hazine taşınmazlarının yatırımcılara tahsisi ve kamuya ait sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılması'' çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şimşek, yatırımcıların istikrar ve hukuksal altyapısı sağlam bir zemin aradığını, Türkiye'nin de bu anlamda oldukça büyük bir mesafe katettiğini hatırlattı.
Dünyada büyük bir krizin yaşandığı 2009 yılında, Türkiye'nin, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar sonucunda 8 milyar dolarlık doğrudan yatırım çektiğini kaydeden Şimşek, hükümet olarak daha fazla yatırım ve daha fazla istihdam yaratma çabası içinde olduklarını vurguladı.
Geçen yıl yeni bir teşvik sisteminin uygulamaya konulduğunu hatırlatan Bakan Şimşek, ''Bu sistemle en radikal ve en cömert teşvikleri getirdik. Bunların neticelerini da almaya başladık. Yılın ilk 5 ayında 28,8 milyar liralık teşvik belgesi verildi. Teşvik belgelerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 433 düzeyinde artış oldu. Bu da teşvik sisteminin ne kadar başarılı olduğunu göstermektedir'' dedi.
YATIRIMCILARA ARAZİ TAHSİSİ
Maliye Bakanı Şimşek, yeni teşvik sistemiyle organize sanayi ve endüstri bölgelerinde yapılacak yatırımlar için tahsis edilecek boş parsel bulunmaması veya bu bölgeler içinde yapılamayacak türde yatırımların Türkiye'de gerçekleştirilebilmesini sağlayabilmek amacıyla ilk aşamada 25 ilde 289 taşınmazın yatırımcılara sunulduğunu da bildirdi.
Toplam 36 milyon 404 bin 386 metrekare yüz ölçüme sahip bu taşınmazlar için yatırımcıların beklendiğini ifade eden Bakan Şimşek, 81 ilde bölgesel ve sektörel teşvik sistemi uygulamaları kapsamındaki hazine taşınmazlarının sınıflandırılması çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.
Bakan Şimşek, Ekim ayı itibariyle sonuçlandırılacak ilave yeni yatırım yerlerinin de yatırımcılara duyurulmasının planlandığını kaydetti.
FİLYOS SERBEST BÖLGESİ
Bakan Şimşek, teşvik sisteminin öngördüğü büyük proje yatırımları kapsamında Zonguldak Çaycuma'daki Filyos Irmağı havzasında bulunan 19 milyon 298 bin 916 metrekare yüzölçümlü 5795 adet taşınmazın Filyos Serbest Bölgesi olarak tanımlandığına işaret ederek, bu alanın yüzde 71'inin Hazine taşınmazından, yüzde 29'unun ise şahıslara ait taşınmazlardan oluştuğunu belirtti.
Bakanlık olarak bu bölgede kamulaştırma işlemlerini başlattıklarını anlatan Bakan Şimşek, bütçede 85 milyon liralık kamulaştırma ödeneği ayırdıklarını, söz konusu işlemin tamamlanmasıyla çok önemli bir yatırım bölgesinin Türkiye'ye kazandırılacağını söyledi.
Filyos Serbest Bölgesi faaliyete geçirildiğinde, buranın ''İç Anadolu'nun limanı'' vasfını da kazanacağını ifade eden Bakan Şimşek, ''Proje ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı koordinasyonunda büyük ölçekli yerli ve yabancı yatırımcılara yatırıma hazır büyük parseller sunulacaktır. Böylece ülkemize ileri teknoloji ve sermaye yoğun yatırımların hızla kazandırılması sağlanacaktır'' diye konuştu.
SOSYAL TESİSLERİN SATIŞI
Maliye Bakanı Şimşek, sosyal tesislerin satışı konusunda da açıklamalarda bulundu. Hükümetin Acil Eylem Planı kapsamında, kamu harcamalarının azaltılması, kaynakların etkin ve verimli kullanılması ve gelirlerin artırılması amacıyla kamunun elindeki sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılmasının kararlaştırıldığını kaydeden Şimşek, 2002-2010 yılları arasında 32 adet sosyal tesisin satışından 36,3 milyon lira gelir elde edildiğini bildirdi.
Türkiye genelinde Hazine mülkiyetinde olup genel bütçeli kamu idarelerine tahsisli 779 sosyal tesis bulunduğunu belirten Mehmet Şimşek, şöyle devam etti:
''Sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılması konusunda bakanlığımız ile ilgili diğer bakanlıklar arasında koordineli çalışmalarımız sürmektedir. Hükümetimizce satışa yönelik alınan bu karar kapsamında Maliye Bakanlığı, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına öncülük ederek, kendi kullanımında bulunan sosyal tesisleri öncelikle satışa çıkarmaktadır. Aşmalı olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesislerinin de satışa çıkarılması planlanmaktadır. 2-6 Ağustos tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Muğla ve Bursa illerinde tahmini bedeli toplam 152 milyon lira olan bakanlığımızın kullanımında 12 tesisin satışı gerçekleşecektir. Bu tesisler yer, konum ve kapasite ve değer olarak en önemlilerden oluşmaktadır.''
KÖYLERE KAYNAK
Milli emlak gelirlerinin bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artığını belirten Bakan Şimşek, basın toplantısında, TBMM'de bulunan ve ''Torba Kanun'' olarak adlandırılan tasarıdaki Milli Emlak ile ilgili düzenlemeler hakkında da bilgi verdi.
Bu hafta içinde Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen düzenleme ile köy sınırları içinde yer alan hazine taşınmazlarından elde edilen ecri misilin yüzde 5'i ve kira gelirlerinin yüzde 10'unun ilgili köy tüzel kişiliğine aktarılmasının sağlanacağını kaydeden Şimşek, bu şekilde köylere önemli tutarda gelir sağlanacağı bildirdi.
Şimşek, kira gelirlerinin yüzde 10'unun köy tüzel kişiliğine aktarılması suretiyle, hazine taşınmazlarının kiralama yöntemiyle değerlendirilmesinin özendirilmesinin amaçlandığını söyledi.
Mehmet Şimşek, söz konusu düzenleme ile ecri misil bedellerine itiraz edilmemesi halinde yüzde 20, peşin ödenmesi halinde ilave yüzde 15 indirim sağlanarak, davaların azaltılması ve tahsilatların artırılmasının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.
Maliye Bakanlığı, kamuya ait sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılması çerçevesinde 12 sosyal tesisi satışa çıkardı.
Maliye Bakanı Şimşek'in ''Hazine taşınmazlarının yatırımcılara tahsisi ve kamuya ait sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılması'' çalışmaları hakkında düzenlediği basın toplantısında, Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya da, Bakanlık sosyal tesislerinin satışına ilişkin bilgi verdi.
Maliye Bakanlığına ait 12 sosyal tesisin Ağustos ayı içinde ihalesinin yapılacağını bildiren Kaya, 165 bin 320 metre kare büyüklüğe sahip bu tesislerin takribi değerinin 151 milyon 919 bin 640 lira olarak belirlendiğini söyledi.