Kanadalı Rob Spence bir tanesi yapay olan gözünün yerine bir kamera yerleştirdi. Böylece dünyayı nasıl gördüğünü canlı video bağlantısı aracılığıyla herkese gösterebilecek.
Toronto doğumlu yönetmen Rob Spencer, sağ gözünü yıllar önce büyükbabasının çiftliğinde kaza kurşunuyla kaybetti. Şimdi 36 yaşında olan Spencer, birkaç yıl önce yapay gözünün yerine minyatür bir kamera yerleştirmeye karar verdi.
Minyatür kameranın prototipi geçtiğimiz yıl tamamlandı ve Time dergisine göre 2009 yılının en iyi icatlarından biri. Spencer'ın yapay gözünün yerinde şimdi 3 voltluk minik bir bataryayla çalışan kablosuz bir video kamera var. Yapay kameranın beyinle bir bağlantısı yok ve Spencer'a görme yetisini tekrar kazandırmadı, fakat gördüğü her şeyi kaydediyor. Dahası, kablosuz bir vericisi olan göz bu sayede Spencer o anda ne görüyorsa bilgisayara aktarıyor.
Şu anki model düşük çözünürlükte ve vericinin gücü zayıf olduğu için Spencer yanağının yanında bir anten tutmak zorunda kalıyor. Daha yüksek çözünürlüklü ve güçlü sinyali olan bir model üzerinde çalışmalar sürüyor.
Göz, Massachusetts Institute of Technology (MIT)'de profesör olan Steve Mann yardımıyla yapıldı. Spence'in Terminatör filmlerindekine benzeyen şekilde kırmızı LED ışıklı olan gözü de var.
Bir film yapımcısı olarak Spencer, diğer kameralara oranla bu kamera 'daha gerçekçi' anlar kaydettiği için bu yöntemi tercih ettiğini söylüyor. ''Elinizde kamerayla geldiğinizde insanlar değişiyor'' diyen Spencer insanların bu yöntemle ancak konuşma bittikten sonra kayda alındıklarının farkına vardıklarını söylüyor. Sonrasında görüntüleri kullanma izni için de imza atıp atmamak ise onlara kalıyor.
Bu durumun etikle ilgili olduğunu, fakat sonuçta bir yönetmen olduğunu söyleyen Spencer karşı çıkanların görüntülerini belgeselde kullanmadığını belirtiyor.