New York Times gazetesinin ünlü yazarı Maureen Dowd, cep telefonunu eskiden zararları bilinmeyen sigaraya benzetti. Dowd, bugünün teknoloji kölesi gençleri, gelecekte kendi çocuklarına "cep telefonunun zararlarını anlatıyor olabilir" dedi.
New York Times gazetesinin ünlü köşe yazarı Maureen Dowd, cep telefonlarının etkileriyle ilgili olarak ilginç bir tartışma ortaya attı. Dowd, bugünkü köşesinde "Cep telefonları yeni sigara mı?" sorusuna yanıt aradı.
İnsanların yeni çıkan cep telefonu modellerini satın almak için kapılarda sıraya girdikleri bir dönemde (iPhone 4 için ABD'deki kuyrukları kastediyor) bunları tartışmanın tam zamanı olduğunu savunan Dowd, şu görüşleri aktarıyor:
"İnanın ya da inanmayın. Bugün kanser yapıcı etkisi kanıtlanmış olan sigaranın eskiden zararı olduğunu bilen kimse yoktu. Aileler çocuklarının sigara içmesi konusunda bir kısıtlamaya gitmiyordu.
Bugün yine inanın ya da inanmayın, aileler çocuklarının cep telefonu ile konuşmalarına kısıtlama getirme konusunda kendini sıkmıyor. Ancak bugün cep telefonu kullanan çocukların ilerde kendi çocuklarına cep telefonunun zararlarını anlatıyor olma ihtimali var.
Bugün hala kimse cep telefonunu başınrızın yanına yerleştirip saatlerce konuşmanın zararları konusunda net bir fikir sahibi değil.
Teknoloji kölesi olmanın fiziksel ve psikolojik etkilerini bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey, teknolojinin bir narkotik haline geldiği. Bir sis bulutu içinde, zorlanarak, iletişimimizin kopacağından korkarak yaşıyoruz.
Öyle ki, bugün bilim insanları bize "Yazmaya devam ederseniz kollarınız kopacak" dese, yine de bilgisayarda yazmaya devam edeceğiz.
San Fransisco, ABD'de cep telefonu perakendecilerinin radyasyon seviyelerini gösterme zorunluluğunu getiren ilk şehir oldu.
Farklı cep telefonu modelleri, kilogram başına 0,2 watt ile yasal limit olan 1.6 watt arasında bir radyo dalgası yayıyor.
Radyo dalgasının vücuda girerek beyne yaptığı etkili ölçen birime Spesifik Emme Oranı (SAR) deniliyor.
İsveç'te yapılan bir araştırma, 10 yıl boyunca cep telefonu kullanan gençlerin karşılaştığı beyin tümörü vakalarının yüzde 400 arttığını ortaya koyuyor."
Dowd, yazısında ayrıca, birçok cep telefonu kullanıcısının ve sosyal kesimlerin görüşlerine de yer veriyor. Ancak ortaya atılan tartışma Türkiye'de de tartışma yaratacağa benziyor...