Dünya Varlık Raporu sonuçlarına göre geçen yıl Türkiye’deki dolar milyonerlerinin sayısı yüzde 6.4 artarak 35 bin 900’e ulaştı. Artışta borsanın piyasa değerini ikiye katlaması ve düşük faiz rol oynadı
Merrill Lynch küresel varlık yönetimi birimi ile Capgemini tarafından bu yıl 14’üncüsü açıklanan “Dünya Varlık Raporu”na göre 2009 yılında, Türkiye’de dolar milyonerlerinin sayısı bir önceki yıla kıyasla 2 bin 200 artarak 35 bin 900’e yükseldi. Raporda oturdukları konut, sahip oldukları koleksiyonlar, dayanıklı ve diğer tüketim kalemleri dışında yatırıma yöneltilebilir net aktiflerinin değeri en az 1 milyon dolar olan kesim, “varlıklı kişiler” olarak kabul ediliyor. Kısaca “dolar milyonerleri” olarak adlandırılabilecek bu grup, Merrill Lynch’in raporuna göre Türkiye’de 2009’da sayıca yüzde 6.4 arttı.
Reel gayri safi yurtiçi hasılada yaşanan yüzde 4.7’lik daralmaya rağmen dolar milyonerlerinin artmasını Milliyet’e değerlendiren Merrill Lynch’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesi varlık yönetimi yatırım başkanı Bill O’Neill, “İMKB’nin toplam piyasa değeri 2009’da yüzde 97.8 arttı, bankalar arası faiz oranı ise bu dönemde yüzde 16’dan yüzde 9.5’e geriledi. Bu da birikimlerin değerinin artmasında rol oynadı” sözleriyle açıkladı. O’Neill, Türkiye’deki dolar milyonerlerinin varlıklarının yüzde 50 oranında değer kazandığını belirtirken toplam birikimin ne olduğuna ilişkin bilgi vermedi.
Lira güçlü kalır
O’Neill, Türk Lirası’nın euro’daki değer kaybının sürdüğü senaryonun geçerli olması halinde dolar karşısında 2011 sonu itibariyle 1.6 seviyesinde kalmasını beklediklerini aktardı. Enflasyon baskısının azaldığını, bunun da Merkez Bankası’nın faiz artırma olasılığını önemli ölçüde azalttığını belirten O’Neill, “Birçok yatırımcı Doğu Avrupa ülkesine baktığında Türkiye’nin diğerlerinden çok daha iyi olduğunu görüyor. Bu nedenle gelecek yılki seçimler bir miktar siyasi risk oluştursa da Türkiye yatırımcıların gözünde tercih edilir durumda. Ancak şunu unutmamalı, özellikle hisse senedi piyasaları Türkiye’nin ekonomik performansı ve mali disipliniyle ilgili iyi haberleri bir miktar fiyatladı” dedi.
Şirket tahvili ilgi çeker
O’Neill, Türkiye gibi ülkelerin Asya-Pasifik bölgesindeki sermayeyi çekmek için ne yapması gerektiğine ilişkin soruyu ise, “Asyalı yatırımcılar gayrimenkule, özellikle de kendi bölgelerindeki lüks konuta büyük yatırım yapıyor. Geçen yıl toplam servetlerinin yüzde 28’ini bu alana yatırdılar. Bu, dünya genelinde en yüksek oran. Ancak önümüzdeki dönemde onlar da yatırımlarını çeşitlendirmek isteyecektir. Ben yine de yatırımların büyük kısmının kendi bölgelerine olacağını öngörüyorum. Şirket tahvilleri ve hisse senetleri Asyalı yatırımcıları çekmek için iyi yöntem olabilir” dedi.
Dünya Varlık Raporu’na göre Asya-Pasifik bölgesindeki dolar milyonerleri, 2009’da servetlerinin yüzde 64’ünü yine kendi bölgelerinde değerlendirdi. Bunu yüzde 19 ile Kuzey Amerika, yüzde 9 ile Avrupa izledi.
Asya’da servet büyüdü ama Ortadoğu eridi
“Dünya Varlık Raporu”, Küresel krize rağmen Japonya hariç Asya-Pasifik bölgesinin servet birikiminde Avrupa’yı solladığını, Türkiye’nin sermaye girişi açısından önemsediği Ortadoğu’nun ise 2007 seviyesinin de gerisinde kaldığını ortaya koydu. Dolar milyonerleri küresel ölçekte 2009’da hem sayıca, hem de varlıklarının toplam değeri açısından 2007 seviyesine döndü. Asya-Pasifik’teki varlıklı kişi nüfusu 2009’da 3 milyona ulaşırken ilk kez Avrupa’daki nüfusu yakaladı. Asya-Pasifik’teki varlıklar ise yüzde 30.9’luk hızlı bir artışla 9.7 trilyon dolara çıkarak hem 2008’deki kayıplarını fazlasıyla geri aldı, hem de Avrupa’daki 9.5 trilyon dolarlık birikimi geride bıraktı. Ortadoğu ülkelerindeki dolar milyonerlerinin varlıkları ise 2009’da 1.5 trilyon dolarla 2007’deki 1.7 trilyon doların da gerisinde kaldı. O’Neill, Asya’daki zenginleşmenin hem ekonomide güçlü büyümeye hem de finans piyasalarının olumlu seyrine bağlı olduğunu belirtirken, “Asya-Pasifik bölgesi bu anlamda dünyanın geri kalanından ayrıştı. Adeta mükemmel bir bileşim oldu. Gelecek dönemde de bu bölgede hem servetin büyümesi hem de diğer bölgelerdeki yatırımcıların varlıklarını bu bölgede değerlendirme oranının artmasını bekliyoruz” dedi.