Ankara Üniversitesi Rasathanesi, Başkentlilere, Güneş'in gökyüzünde maksimum yüksekliğe çıktığı 21 Haziran günü, teleskoplarla Güneş lekelerini gözleme fırsatı verecek.
AA muhabirinin Ankara Üniversitesi Rasathanesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Galileo 1610 yılında teleskobuyla Güneş'e baktığı zaman o günkü inanışın tersine yüzeyinin kusursuz değil, siyah lekelerle kaplı olduğunu keşfetti.
Yapılan çalışmalar Güneş lekelerinin Güneş'in manyetik aktivitesi ile ilgili olduğunu ortaya çıkardı.
Ankara Üniversitesi Rasathanesi, Kuzey Yarım Küre'de yılın en uzun gündüzünün yaşanacağı 21 Haziran Pazartesi günü düzenleyeceği etkinlikte, Başkentli gökyüzü meraklılarına, Güneş'in manyetik etkinliğiyle ilişkili olduğu düşünülen Güneş lekelerini gözlemleme imkanı verecek.
Katılımcılar etkinlik boyunca ayrıca Güneş etkinliklerinin yörüngede dolanmakta olan uyduları nasıl etkilediği, hatta Dünya iklimiyle olan ilişkisinin nasıl olduğu konusunda da bilgi sahibi olacak.
Saat 12.00'de başlayacak ve Güneş batana kadar sürecek etkinlikte, Güneş gözleminin yanı sıra uzman kişilerle Güneş hakkında söyleşiler de yapılacak.
Bu söyleşilerde katılımcılar bir yıldız olarak Güneş'in temel özelliklerini öğrenme, iç yapısından atmosferine kadar pek çok konuda merak ettikleri konular hakkında sohbet etme şansına sahip olacak.
Teleskoplarla gözlem deneyimi yaşayarak gözlem araçlarının ve bir rasathanede kullanılagelen aletlerin zaman içinde nasıl değiştiğini ve geliştiğini görmek isteyenler için de Rasathane Müzesi etkinlik boyunca açık kalacak.