Bedava Canadian Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Bedava Canadian Forum


 
AnasayfaAnasayfa  PortalPortal  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Sitelerimizin internette yayınlanması

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Static
GOLD Üye
GOLD Üye
Static


Mesaj Sayısı : 954
Puan : 1958
Kayıt Tarihi : 27/04/10
Cinsiyet : Erkek

Sitelerimizin internette yayınlanması Empty
MesajKonu: Sitelerimizin internette yayınlanması   Sitelerimizin internette yayınlanması Icon_minitimePaz Haz. 20, 2010 12:51 pm

Web tasarıma gönül veren tüm dostlarım için Bu bölümde;
• Sitemizi İnternette yayınlamak için hangi yöntemleri kullanacağımızı,
• Sunucudan Alan Adı tahsis etmeyi,
• FTP Programlarını kullanmayı,
• Başka başlıklar altındada mevcut ama affınıza sığınarak FTP'nin ne oldugunu ,
• Sitenizi arama motorlarına nasıl kaydedeceğimizi öğreneceğiz.
♠️ WEB Sitenizi Yayınlamak için Hangi Yöntemleri Kullanabilirsiniz?
Hepiniz bu konuyu okuyorsanız, büyük uğraşlar vererek yoğun bir özveri göstererek web sitenizi bitirmiş olmalısınız . Ellerinize sağlık İster Frontpage kullandınız ister ASP ister PHP bir şekilde yolun sonuna geleceksiniz ve hatta bu konuma göz atıyorsanız yolun sonuna gelmişsinizdir.Artık sıra sitemizi internette yayınlamaya geldi. Bunun için bir kaç yöntem vardır. Aşağıda paragraflar halinde bunlardan bildiklerim dahilinde bahsetmeye çalıştım.
Öncelikle hangi yolu izleyerek sitenizi tamamladığınızı belirtmelisiniz. Çünkü internet siteniz için alan almadan önce sayfalarınızın uzantıları ve içerdiği dosyalar son derece önemlidir. Örneğin sitenizi Frontpage veya Dreamweaver programlarından biri ile tasarlamışsanız işiniz oldukça kolay demektir.Ancak herhangi bir script dilini kullandıysanız (ASP,PHP veya PERL'den birini) sitenizi her serverda yayınlayamazsınız. Yayınlayamazsınız dedim ama yayınlamasına yayınlarsınız fakat sitenize girenler web sayfanızı değil de sayfanızın kodlarını görürler.
Biraz serverlar hakkında bilgi verirsem sanırım yukarda anlattıklarım netleşecek.İnternette server olarak kullanılan 3 tane işletim sistemi mevcuttur.Bunlar Windows,Unix ve Macintosh'dur. Bu 3 serverdan en sık rastlanılan Windows ve Unix serverlardır. Macintosh sunucular oldukça az, sitelerinizi bu sunucuda yayınlamakta bir hayli zordur.Şimdi durum biraz açıklık kazandı sanırım bu durumda biz sitelerimizi yayınladıgımız zaman ,sayfalarımızı ziyaretçilerimize gösterebilmemiz için 2 işletim sistemi kullanılıyor olacaktır. Windows ve Unix isimleri tanıdık geliyor değil mi .Konumuzu biraz daha açalım öyleyse;
• WİNDOWS işletim sistemi Microsoft tarafından üretilen bir programdır. ASP'de microsoftun olduguna göre eğer ASP ile sayfalarınızı tasarladıysanız Windows sunucu kullanalıan bir serverda sayfalarınız yayınlanacaktır.Pekala PHP kullandıysanız ne olacak? Korkmayın bir şey olacağı yok.Onlarda Unix işletim sistemi kullanan bir serverda internete açılacaktır.Yeterince netlik kazandırdık olayımıza sanırım. Eğer sizlerde benim gibi düşünerek script dili beni bağlamaz,ben işime geleni kullanırım derseniz ve sitenizin yarısını ASP ile kalan yarısınıda PHP ile tasarladıysanız ne olur?. Tabiki sitenizi internete koymadan önce gereken testleri bilgisayarınızda yaptınız ve hatasız çalışıyor. Bilgisayarınız hem ASP hemde PHP dosyalarını çalıştıracak şekilde konfigüre edilmiş.Peki böyle bir server bulabilecekmisiniz? Son zamanlarda hosting firmalarının reklamlarında her iki dilide destekleyen server'lar görüyorum.Bunlardan birini sizde kendi siteniz için kiralayabilirsiniz.Ancak bu özelliklere sahip ücretsiz bir host bulmak kolay değildir. Zaten Windows kurduğunuz zaman ASP'yi destekler biçimde çalışmaya başlar.Sizin ekstra birşey yapmanıza gerek yoktur.Dolayısıyla server yöneticileri dolarların ucunu gördükleri zaman PHP desteğini de vermeyi tercih ediyorlar .
Durum şu anda netlik kazandı. Özetle eğer html uzantılı olarak sitenizi tasarladıysanız probleminiz yok demektir.Unix ya da Windows işletim sistemlerinden birini kullanabilirsiniz. Şimdi Server'da kullanılan işletim sistemleri ve tasarladığımız sayfaların uzantıları hakkındaki sorunu çözdüğümüze göre sıra geldi sitemizi nasıl yayınlayacağımıza.
Öncelikle sayfanızın yayınlanma amacını belirtmelisiniz.Yani bu site, size özel br sitemi yoksa şirketinizin sitesimi olacak. Eğer kendi siteniz ise ücretsiz bir alan adı alıp burada stenizi yayınlayabilirsiniz.Ancak şirketinize ait olacaksa ücretli bir alanadı satın alıp sitenizi burada yayınlayabilirsiniz.
Ne yapacağımıza kararımızı verdik. Sayfalarımıza uygun bir server'da bulduk. Şimdi Ne yapacağız görelim;
Sitenizi bir server'da ücretsiz yayınlamayı düşünüyorsanız öncelikle bir alan almanız gerekliydi. Alan adı almak için sitenin anasayfalarında anlatılanları izleyerek gerekli bilgileri girmeniz istenecek. Alan alırken alanınızın isminin nasıl olacagı sorulacaktır.İstediginiz ismi girip işlemlere devam edersiniz.Alan alırken webmaster siz oldugunuza için dosyalar server'a aktarılmadan önce server sizden bir şifre isteyecektir. bu şifre tabikide sizin alan adı alırken vermiş oldugunuz şifredir.Bu şifreyi hiç unutmayın.Aksi durumda dosya gönderimi sırasında server sizden şifre isteyeceği için sitenize dosya gönderemez ve güncellemeler yapamazsınız. Aklınızın bir köşesinde bulunsun*.
Alan adını da aldık. sonra yapmamız gereken işlem,önceden hazırladığınız dosyaları server'a yollamaktır.Hemen hemen tüm serverların kendi upload sayfaları mevcuttur. "UPLOAD" kendi sayfalarınızı server'a göndererek adapte etme işlemidir.Peki upload sayfaları yoksa ? O zaman bizde upload programları kullanırız Bu tür upload programlarına FTP Programları deniyor. FTP'yi şimdi karıştırmadan devam edelim.

•TRİPOD'dan ALAN ALMA; Tripod daha önceleri tripod.com adresi ile hizmet vermekteydi. Ancak Lycos ile birleşerek tripod.lycos.com adresi ile hizmet vermeye başladı adresi browserinize yazın ve enter'a basın. Sayfa açıldı Tripod için yeni bir kullanıcı oldugumuz için ekranın sol üstünde bulunan "Sign Up" linkine tıklayalım.Karşımıza gelen ekrandan "Tripod Free " yi seçelim ve alttaki Continue butonuna tıklayalım.Dikkat ettiyseniz Tripod ücretli alanda vermekte, daha büyük bir alanınız olması için ücretli alanı kullanabilirsiniz Seçim sizin Razz . Yani siz içinde tripod kelimesi geçen bir alan adı alırsınız ama daha büyük bir disk alanına ihtiyaç duyarsınız.Size verilen alan yetersiz gelebilir.örneğin 50 Mb 'lık bir alana gereksinim duyarsınız.Bunun için belirtilen seçeneklerden birini seçip ücreti ödedikten sonra geniş bir alanınız olabilir.Ancak bizim amacımız beleş bir alan almak oldugundan biz herşeyin FREE sini severiz . Karşımıza bir ekran gelecek.Bu ekrandaki formun doldurulması zorunludur.Formda istediğiniz alan adı ve şifresini yazdıktan sonra formun en altında bir " Enter Confirmation Code" bölümü bulunmaktadır. Burada verilen kodu yan tarafındaki küçük kutucuga yazmayı unutmayın.Kodu da yazdık Sonra "I Agree" butonuna tıklayarak devam ediyoruz.Bir sonraki ekran "Step:2 Confirmation" yazısı içeren ekrandır. Bu ekranda alan adını aldıgınızı belirtilir.Ekranda bulunan " Continue to Build Page" linkine tıklayalım.Sitemizi zaten hazırladık dosyaları Tripodun elverdiği biçimde sunucuya aktaralım.şimdi karşımızda yeni bir ekran belirdi bu ekran size sitemizi tasarlamak veya dosyalarımızı upload etmek için yardımcı olacaktır.Ekranda sitemizle ilgili 3 seçenek sunulmaktadır. Bunlar "Site Builder" , "HTML Editor" ve "File Manager"dir. Bu noktada Site Builder linkine tıklarsanız Tripod'un sunmuş oldugu hazır site formatlarından birini kullanarak size verilen şablonlardan birini seçerek sitenizi inşa etmeye başlarsınız. Biz webmasteriz tabikide emek verip yaptıgımızı kullanıcaz Yine de tercih sizin.İkinci seçenek HTML Editor'dur Adından da anlaşılacagı gibi HTML kodlarını yazarak kendi sayfanızı tasarlarsınız. Ama biz kendi dosyalarımızı yayınlamak istiyoruz o halde bunlarla işimiz yok Bize lazım olan File manager linki. Tripod'un File Manager ekranı karşımıza geldi bu ekran ile hazırladıgımız dosyaları servera göndeririz. Peki bunun neler yapacagız. Ekranda New Directory isimli bir butonun yanındaki Pull down menüden Upload 8 i seçtiğimizde dosyaları servera göndereceğimiz 8 bölümlü ekran açılacak. Bu bölümlerin her birinde Browse butonu bulunmaktadır. Bu butonu kullanarak kendi bilgisayarımızdaki dosyalarımızı seçerek gönderecegiz.Ekranın altındaki Upload butonuna tıklamanız yeterlidir.Dosyalar gönderildikten sonra UPLOAD OK yazan bir ekran karşınızda olacak.Bu dosyaları editleyebilir New Directory butonu ile yeni dizinler oluşturabilir ve ayarlarınızı değişikliklerinizi bu sayede yapabilirsiniz.

Ücretsiz Alan adı veren tek site Tripod değildir;
Geocities Fortunecity adreslerindende alan adları alabilirsiniz.

Fazla yer işgal etmemek adına FTP konusunu es geçiyorum.Ayrı bir başlık altında ilerleyen zamanlarda üzerinde dururuz.
•SİTEMİZİN ARAMA MOTORLARINA KAYDEDİLMESİ;
Siteyi hazrlayıp herhangi bir serverda ziyarete açmakla iş bitmiyor.Daha fazlasını da yapmalısınız.Sizler gibi internette site yapıp yayınlayan pekçok kişi var tabiiki. Ziyaretçilerin sizin sitenizden haberdar olmaları gerekiyor.Sokakta bas bas bağırarak sitenizi tanıtamazsınız. Yapacağınız en mantıklı iş sitenizi arama motorlarına kaydetmektir. siteowner.com adresini browserimize yazıp enterlayarak başlayalım.
Sayfa karşınıza geldiginde Your URL kutucuguna sitenizin adresini, hemen altındaki kutucuğa da kendi e-mail adresinizi yazın.Kutucukların altında sitenizin hangi arama motorlarına kaydedileceği işaretlenmiştir. Buraya hiç dokunmayalım.ne kadar çok arama motoruna kaydolursak bizim için o kadar iyidir. Submit It butonuna tıklayalım. Ekranda "Submission Complete !" yazısını görüyorsanız işlemi başarıyla tamamladınız demektir. Arama motorlarına kayıt yapmak için kullanacagınız tek site bu değildir.


alıntı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Sitelerimizin internette yayınlanması
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» İnternette Görünmez Olma
» İnternette tarihi değişiklik
» İnternette yapmamanız gerekenler!
» İnternette derbi geyikleri
» İnternette herşeyi izleyebilirsiniz

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bedava Canadian Forum :: Arşiv :: Eski Konular :: Webmaster Bilgi-
Buraya geçin: