Antalya Büyükşehir Belediyesinin kent içi trafik sorununu çözmek için hazırladığı Akıllı Trafik Sistemi Projesi'nin ilk etabı Mevlana Kavşağı'nda uygulandı.
Antalya Büyükşehir Belediyesinin Konyaaltı'daki İl Sağlık Müdürlüğü Kavşağı'ndan Lara'daki Laura Alışveriş Merkezi Kavşağı'na kadar 16 kavşağın birbiriyle haberleşerek kent trafiğinin rahatlatılması amacıyla oluşturacağı ''ritmik akışkanlık koridoru''nun en önemli düğüm noktası olan Mevlana'da trafik sorunu çözüldü.
Akıllı Trafik Sistemi kapsamında yapılan geometrik-fiziki düzenlemeler ve sinyalizasyon sistemi ile Mevlana Kavşağı'nda bir sürücünün 540 saniye olan bekleme süresi 55 saniyeye, Kızılırmak Caddesi'nden kavşağa katılan bir sürücünün bekleme süresi 350 saniyeden 60 saniyeye, Mevlana Caddesi'nden kavşağa katılan sürücülerin bekleme süresi de 320 saniyeden 60 saniyeye indirildi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Mevlana Kavşağı'ndaki düzenlemelerle ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Antalya trafiğinde yanlış planlama, hesaplama ve kurgulamadan kaynaklanan bazı sorunlar, çözümsüzlükler var'' dedi.
Bu sorunların temel olarak raylı sistemle ilgili olduğunu belirten Akaydın, kentte trafikte en çok sıkışmanın yaşandığı yerlerden biri olan Mevlana Kavşağı'nda trafik uzmanı ekiple çalışarak verimli çözüme ekonomik olarak ulaştıklarını söyledi.
Mevlana'nın ardından Kızılırmak, Burhanettin Onat (Meydan) ve Şarampol'deki kavşaklarda da aynı düzenlemeleri yapacaklarını kaydeden Akaydın, daha sonra optimizasyona geçerek tüm kavşakları senkronize edeceklerini ifade etti.
Akaydın, ''Öyle bir şey olabilecek ki günün bir saatinde bir tarafa ağır bir trafik geliyorsa bir önceki ve bir sonraki kavşaklarla senkronize olarak sinyalizasyon anında çözüm üretecek. Sürücüler, minimum bekleme zamanlarıyla kavşakları terk edecek. Vatandaşlarımızın da ruh sağlığı düzelecek'' diye konuştu.
-BİLİMSEL ÇÖZÜM-
Tramvayın geçişinden kaynaklanan gecikmeleri de düzenleyeceklerini, kavşak düzenlemesinin 12 bin dolara mal olduğunu belirten Akaydın, şunları söyledi:
''Antalya'nın çok sıkıntılı kavşaklarını -birisi aşağı yukarı bitti, diğer üçünü gündeme alıyoruz- hem geometrik düzenleme hem sinyalizasyon hem optimizasyonla çok daha akılcı, çok daha ekonomik, köprülü kavşak yapmadan, yurt dışında örnekleri görüldüğü gibi şehri çirkinleştiren üst geçitler yapmadan rahatlatacağız. En yoğun olduğu saat trafik şıkır, şıkır. Bu kadar basit. Üstten geçişler, viyadükler, trilyonlar, hiçbirine gerek yok. İddia ediyorum, düzenlemelerin sonunda bütün köprülü kavşakları kapatsanız bundan daha iyi çalışır trafik ama bunun arkasında değilim. Böyle bir şey yapmayı düşünmüyorum. Akılcı, basit, bilimsel, uzmanlık gerektiren, bilgisayar teknolojisini kullanan bir düzenleme. Bunun arkası geldiği zaman şehir trafiğinde gayet akıllı, kontrollü bir hızlı seyir de sağlayacağız.''
Akaydın, eskiden kavşaktan saatte geçen araç sayısının düzenlemeyle bin 400'den 2 bine yükseldiğini bildirdi.
Ulaşım master planının paket paket gerçekleştirileceğini, tümevarım yöntemiyle birleştirileceğini söyleyen Akaydın, tramvay hattı olan bölgelere 12 besleme hat oluşturulacağını kaydetti.
''Antalya'da toplu ulaşım A'dan Z'ye kadar sakat'' diyen Akaydın, bunun nedenini şöyle açıkladı:
''Neden? Güzergahlar çok yanlış belirlenmiş. Güzergahlarda dolaşan araç sayısı çok yanlış planlanmış ve neden yapıldıysa, zeka özürlü bir hareket ama, gereğinden fazla koltuk üretilmiş ulaşımda. Şöyle bir mantık olabilir mi? Minibüslerin yarısı bir gün, yarısı öbür gün çalışıyor. Bunun Antalya toplu ulaşımının ciddi şekilde maliyetini artıran, pahalı hale getiren bir sonucu var. Toplu ulaşımın en sakat taraflarından biri.''
Ulaşımda kullanılacak kart sisteminin hazır olduğunu bildiren Akaydın, duraklar ihale edilmediği, turnikeler yapılmadığı için raylı sistemi toplu ulaşıma senkrone edemediklerini kaydetti.
-SİSTEMLE NELER YAPILDI?-
Sistemle kavşağın tüm yönlerine sayısal analiz yapan akıllı kameralar yerleştirildi. Akıllı kameralarla 3 hafta süreyle alınan görüntüler ve sayısal veriler özel bilgisayar yazılımıyla yorumlandı. Bunun sonucunda Mevlana Kavşağı'nın trafik sinyalizasyonunun en optimum sonucuna ulaşıldı. Akıllı kameralardan alınan görüntülerin incelenmesiyle kavşakta yapılması gereken geometrik fiziki düzenlemeler de tespit edildi. Bu kapsamda Kızılırmak Caddesi ve Adnan Menderes Bulvarı refüj kaldırım düzenlemeleriyle birer şerit genişletildi.