Sanayi ve Ticaret eski Bakanı AKP’li Ali Coşkun’un ortak olduğu şirketin, AOÇ arazisindeki akaryakıt istasyonlarını ihalesiz olarak kiraladığı öne sürüldü. Coşkun ise, ‘’800 bin lira zarar ettik, ortaklıktan ayrıldım’’ dedi.
Sanayi ve Ticaret eski Bakanı AKP’li Ali Coşkun’un da ortakları arasında bulunduğu petrol şirketinin, Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği arazisinde bulunan iki akaryakıt istasyonunu ihalesiz olarak kiraladığı öne sürüldü. Coşkun ise GAZETEPORT’a, “Ortaklığım vardı, orası çöp içindeydi. İstasyonları kiraladık ama 800 bin lira zarar ettik, ben ortaklıktan ayrıldım’’ dedi.
TBMM KİT Komisyonunda, AOÇ hesapları ele alınırken, Başbakanlık Teftiş Kurulunun bu konudaki ‘’Özel İnceleme Raporu’’ da gün ışığına çıktı. Raporda, AOÇ arazisinde bulunan iki akaryakıt istasyonunun kiralama sözleşmesinin ihalesiz olarak 11 yıl uzatılması nedeniyle kamunun zarara uğratıldığı belirtiliyor.
Komisyon üyesi ve CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, bu iki akaryakıt istasyonunun eski Bakan Ali Coşkun'un da ortak olduğu ''Yeşil Enerji Teknoloji Petrol Şirketlerine (YETO 1 ve YETO 2) kiralandığını, kira süresinin ihalesiz uzatıldığını, bu firmanın da aylık çok daha yüksek bir bedel ile bu istasyonları başka bir şirkete kiraladığını ve AOÇ'nin zarar ettirildiğini söyledi. Bu işlem nedeniyle kurumun 2007 yılı hesapları ibra edilmedi.
2004 YILINDAKi KİRALAMA
Rapordaki bilgilere göre, AOÇ arazisi içinde Anadolu Bulvarı üzerinde bulunan 7 bin metrekarelik alandaki iki akaryakıt istasyonu, 1985 yılında, kamu kuruluşu olan POAŞ'a 20 yıl süreyle kiralandı. Kira sözleşmesi devam ederken, POAŞ özelleştirildi.
Kira sözleşmesinin bitmesine bir yıl kala kamu kurumu niteliğinde Türk Petrol Dağıtım Şirketi, bu akaryakıt istasyonlarının ''3 milyon dolar bayrak bedeli, ayrıca yıllık satış karının yüzde 25'i karşılığı 12 yıllığına kendisine kiralanması'' yönünde AOÇ Müdürlüğü ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığına teklifte bulundu.
Bu teklif dikkate alınmazken, POAŞ'ın kiralama sözleşmesi, ''1 milyon 180 bin dolar bayrak bedeli ve aylık 12 bin lira KDV'' ile 11 yıl uzatıldı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, Türkiye Petrol Dağıtım Şirketinin önerisinin dikkate alınmayarak, devletin 672 bin dolar zarara uğrattığını savundu.
COŞKUN: BEN AYRILDIM
AKP’li eski bakan Ali Coşkun ise, GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada şirkette hissesinin olduğunu doğruladı ve ‘’Yüzde 30 hisse payım vardı ama ayrıldım’’ dedi ve şunları söyledi:
"Daha önce orayı kötü işleten bir firma olmuş. 2-3 yıl mühürlü kalmış, her yer çöp ve mezbelelikti. POAŞ burayı milyonlarca lira harcayarak yeniden düzenledi, YETO firması da iştirak etti. Petrol Ofisi yeniden orayı devredip kiralayınca, biz işletmesini yaptık. Usulsüzlük görmediğim gibi orayı bataklıktan kurtardık. Ama neticede 800 bin liradan fazla zarar ettik. Ben ortaklıktan ayrıldım. Yeni bir anlaşmayla süre uzatıldı. Eski sözleşmede günün rayicine göre anlaşma yapılır maddesi vardı bu uygulandı."