Garanti Bankası'nca düzenlenen Garanti Gelecek Zirvesi'ne konuşmacı olarak katılan dünyaca ünlü iki uzman geleceğin ekenomisi ile ilgili değerlendirmelerinde global kriz ile birlikte 3. Dünya'nın sonunu geldiğinin altını çizerek oluşacak yeni düzende Asya'nın ağırlığına dikkat çektiler
Küresel Değişimin İzinde konulu konferansta, küresel kriz sonrası dönem ve dünyanın yeni düzeni tartışmaya açıldı. Konferansa dünyaca ünlü iki uzman, Financial Times Gazetesi Köşe yazarı ve Baş Ekonomi Yorumcusu Martin Wolf ve Singapur Ulusal Üniversitesi 'nden Prof. Dr. Kishore Mahbubani konuşmacı olarak katıldı.
Konferansta açış konuşmasını yapan Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, dünyada sosyal, politik ve ekonomik dengelerin tüm ülkeleri etkileyecek şekilde değiştiğini belirterek, "Zirvede dünyanın geleceğini ele almak, değişimlere nasıl ayak uyduracağımızı tartışmak üzere geldik.
Türkiye ekonomisinin yüksek potansiyeli sayesinde bu dönüşüm sürecinden daha da güçlenmiş olarak çıkacağına gönülden inanıyorum. Hala yaşanmakta olan kriz değişen dengelerin bir sonucu mu? Dünyanın, Avrupa'nın ve Euro'nun geleceği ne olacak? Bu sorulara cevap arayacağız" dedi.
Uzun yıllar diplomat olarak çalışan ve Singapur'un Birlleşmiş Millletler'deki daimi temsilciliğini de yürüten Prof. Dr. Mahbubani, zirvedeki konuşmasında global güç dengesinde meydana gelen değişimi ortaya koyarak, 2009 yılının 3. dünyanın sonunun geldiği bir yıl olarak tarihe geçeceğini söyledi. Değişen güç dengeleri ile birlikte dünyanın artık çok kutuplu hala geldiğini kaydeden Mahbubani, sözlerine şöyle devam etti:" Batı hakimiyetinin artık sonu geldi. Tabii bu Batı'nın ortadan kalktığını göstermiyor. Ancak Asya'nın gücü dünya siyaseti ve ekonomisinde daha etkin hala gelecek. Bundan sonra Asya'nın geri dönüşüne tanık oluyoruz."
"Asya'ya niye dönüş yapıyoruz?" sorusunu ile "Bu stratejik ve uzun vadeli bir düşüncenin ürünüdür" diye cevaplayan Mahbubani, AB, Euro Bölgesi ülkeleri ve ABD'de yaşananların kötü bir stratejinin ürünü olduğunu, yapılan hataların eksenin Doğu'ya kaymasını hızlandırdığını da dikkat çekti.
ASYA NİYE GERİ DÖNÜYOR?
Asya toplulukların Batı'nın anlayışını artık anlayıp sindirdiklerini, Batı Bilgeliği'nin 7 önemli sütununa hakim olduklarına açıklık getiren Prof Dr.Kishore Mahbubani, serbest piyasa ekonomisinin Asya ülkeleri tarafında özümsenmesinin yükselişe katkıda bulunduğunu söyledi.
Kishore, Asya ülkelerinde serbest piyasa ekonomisine olan inancın yükseldiğini ancak bu inancın Avrupa ve ABD'de zayıfladığını hatırlatarak, bilim ve teknolojiye ayrılan bütçenin Avrupa ve ABD'yi geçmesinin Asya'nın yükselişine destek verdiğini söyledi.
ASYA'NIN GELİŞİ DURDURULAMAZ
Asya'nın henüz kullanılmamış beyin havuzuna sahip olduğunu, bu yetişmiş beyin gücünde patlamalar yaşanmasının da yükselişte önemli olduğuna işaret eden Kishore, eğitime verilen önemle birlikte Asya'nın sömürge ülke ezikliğini artık üzerinden attığını ve kendi gücünün farkına vardığını belirterek" Geçmişte bizim farkımızda olmayan Batı, Doğu'yu yeniden keşfediyor. Gelecek artık Asyalı gençlerin"
AVRUPA HATA ÜSTÜNE HATA YAPIYOR
Konuşmasında Avrupa'nın krizden çıkış sürecinde hata yapmaya devam ettiğine değinen Kishore, şunları söyledi:
"Avrupa ve ABD'nin uzun vadeli stratejilere odaklanırken kendi içi sorunları ile uğraşamaz oldu. Bu nedenle Avrupa zorluklar aşamaya devam edecek. Avrupalı liderler AB ve Euro'nu geleceği için yeni düzenlemeler ve denetlemeler konusunda hala kararsızlar. Ancak ABD konusunda iyimserim. ABD'nin tekrar eski güçlü ve dinamik ülke olasılığını yüksek buluyorum."
"YÜZÜNÜZÜ SADECE BATIYA DÖNMEYİN"
Türkiye'nin batıya ( Avrupa- ABD) çevirdiğini ancak yönünü değişen dünya dinamiklerini dikkate alarak yeni arayışlara girmesi gerektiğini belirten Mahbubani, " 21. yüzyıl dünyasında değişikliklere uydurmalıyız. Türkiye'yi çok iyi tanımıyorum. Ancak, Türkiye büyümesini sürdürecek" dedi.
KARINCALAR ÜRETİYOR, ÇIRÇIR BÖCEKLERİ TÜKETİYOR
Son 10-12 yılda dünyada yaşananları Karınca ve Ağustos Böceği hikayesine benzeterek konuşmasına başlayan Financial Times Gazetesi Baş Ekonomi Yorumcusu Martin Wolf, " Karıncalar üretiyor, ağustos böcekleri tüketiyor, üterim yapmıyor. Dünyada ekonomisinde duraklamanın nedeni budur.Tüketiciler üretime geçmediği sürece düzelmede zor olacak,yavaş olacak" dedi.
Wolf, dünya ekonomisinin düzelmem sürecine girdiğini ve krizdn çıkış sürecinde gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere göre dah hızlı büyüdüğünün artık bilindiğini vurgulayarak, ABD'de de durumun sanıldığından daha iyi olduğunu ancak Avrupa'daki gelişmelerin Türkiye'yi etkileyebileceğinin altını çizdi.
ÇİN DEVASALAŞIYOR
Gelişmekte olan Güney ve Doğu ülkelerinin önüzmüdeki yıllarda daha fazla büyüceğine dikkat çeken Wolf, E7 ülkelerinin de önemli bir yükseliş görüleceğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:"Çin devasallaştı.Diğer ülkelerde büyümede fark atacaklar. Geçmişte ABD'ye göre 20/1 olan kişi başına gelir Çin'de şu an 5/1 civarında. Asya ülkelerinin sahip oldukları doğal kaynaklarla geçmişte kaybettiklerini çok hızlı geri almalarını sağlayayacak."
EUROZONE: FELAKET
Euro Bölgesi'nde yaşananları " Felaket ve müthiş bir çöküş" olarak adlandıran Martin Wolf, krizin Almanya'ya kriz yaşattığını ve Almanya tarafında açmaz olarak görüldüğünü kaydederek," Bu yaşananlar Avrupa'da derin izler bırakacak. Yunanistan borcunun yeniden yapılandırılması gündeme gelebilir. Ancak, Yunanistan'ın rekabetçilikten uzak duruşu buna engel" dedi.
Avrupa'da ülkelerinin kamu borçları ile dış açıklarının kapatılmasının kemek sıkma gibi modellerle çözülmesinin zor olduğunu savunan Wolf, " Avrupa'da azalan rekabetçilik anlayışı telafi edilmeli " şeklinde konuştu.
HİNDİSTAN SONRA TÜRKİYE
Konuşmasında kriz sürecinde Türkiye'nin çok iyi bir performans çizdiğini de değinen Martin Walf, büyümede Çin ve Hindistan'ın Türkiye'nin önünde olduğunu ancak Türkiye'nin de Brezilya, Meksika ve Rusya'ya göre çok önde olduğunu belirterek şunları söyledi:"IMF verilerine göre Türkiye'nin ekonomik büyümesi yüzde 4-5 arasında olacak. Ancak yapısal dezavantajı olan ulusal tasarrufların düşük olmasına önlem almalı.Ulusal tararrufların artması ile birlikte daha hızlı büyüme gerçekleşebilir."
BATI HAKİMİYETİ ÇAĞI BİTTİ
Dünyanın yeni normalinde, Batı'nın hakimiyet çağının bittiğine dair artık hiçbir şüphenin kalmadığını söyleyen Martin Wolf, " Yeni dünyada Asya'nın yükselişine tanıklık edeceğiz" dedi. Wolf, dünya ülkelerinin istikrar ve özel sektöre bağlı sürdürülebilir büyüme de zorlanacağına da belirterek, " Yeni normal " Anormal" bu böyle devam edecek" şeklinde konuştu.