Video oynatıcı programlar artık o gerekli ki, kendinize yeni bir işletim sistemiyle birlikte illaki bu yazılımlardan birini de kuruyorsunuz. Sizin için en iyi media player programları yarıştırdık.
Bundan sadece 10 yıl önce bilgisayardan film izlemek zahmetli ve tercih edilmeyen bir işti. Küçük bilgisayar ekranları ve zamanın filmlerinin kötü kalitesi nedeniyle, insanlar bilgisayardan film izlemek istemiyordu.
Ancak zamanla gelişen DivX teknolojisi ve ekranların giderek kaliteli hale gelmesi bu ön yargının yıkılmasını sağladı.
Şu anda dijital medya olarak edinebileceğiniz filmler, HD kalitesine bile ulaştı. Durum böyle olunca yeni bir sistem kurulduğu zaman ilk tercih edilen programlardan biri de medya player'lar oluyor. Sizin için piyasadaki en iyi 10 medya oynatıcı programı bir biriyle yarıştırdık.
İşte artısı ve eksileriyle media player programlar.
Numara 10
Total Video Player, başka bir codec gerektirmeden istediğiniz videoyu açmanızı sağlıyor. Yaklaşık 4MB yer kaplayan yazılım, başlıca önemli video formatlarının hemen hepsini destekliyor.
Müzik çalmak içinde kullanılan program aslında herkesin aradığı özelliklere sahip. Tabii ki, eğer güçlü bir sisteminiz varsa, çünkü eski model PC'lerde programın performansı düştüğünü gözlemledik.
Numara 9
Son dönemin popüler video oynatıcılarından biri de All Player diyebiliriz. Gerek ismi gerek ise teknolojisi sayesinde birçok forumda bu programı tavsiye olarak alabilirsiniz.
Medya oynatıcı donanımda üreten bir firmanın ürünü olan All Player şu sıralar 4.3 versiyonuyla piyasada rakipleriyle yarışıyor.
Yazılımın en büyük artıları cep telefonu, PSP gibi birçok farklı platformda çalışması. 10 MB yer kaplayan yazılım hala gelişme aşamasında olduğu için bazı performans sorunlarına sahip. Önümüzdeki yıllarda daha iddialı bir program olacağı ise kesin.
Numara 8
Winamp adı çoğunlukla MP3'le bir anılır. Herkesin mutlaka bir dönem kullandığı bu program gelişen rakipleriyle yarışmak için video oynatma özelliğine de sahip oldu.
İlk başlarda hiçbir işe yaramayan bu özelliği zaman içerisinde gelişti. Performans konusunda sorun olmayan Winamp bilgisayarında tek program kullanmak isteyenler için ideal. Ancak, yazılımın codec sorunları onu iyi izleyicilerden uzak tutuyor.
Numara 7
Her Windows kullanıcısının mutlaka bir süre vakit geçirdiği Windows Media Player kendi önünü kesen bir program. Ücretsiz olan bu yazılıma sadece Windows yükleyerek sahip olabiliyorsunuz. WMP 11 sürümü ise oldukça iddialı özelliklere sahipti.
Ancak tatmin edici performansı ve codec'lerle uyumlu çalışmasına rağmen Microsoft'un bu ücretsiz yazılımı satış stratejisinin bir parçası haline getirmesi Windows Media Player'ın önünü kesti. Her isteyen 11 sürümünü kullanamadığı için kullanıcılar bir süre sonra alternatif yazılımlara yöneliyor.
Numara 6
Zoom Player Professional DivX forumlarının bir diğer gözdesi de bu program. DVD ve BluRay dahil birçok video formatını bu programla açmanız mümkün. Üstelik Zoom Player, resim dosyalarını bile açıyor. Codec ihtiyacı olmayan programda fazla detaylı ayarlar da yok. Ancak Zoom'un önünü bu artılar tıkıyor.
Çünkü programın bu kadar fazla içeriği desteklemesi ve görselliğe önem veren menü sistemi her bilgisayarda eşit performans verememesine neden oluyor. Bu yazılım performans sorununu çözerse ilk üçteki yerini alacak.
Numara 5
Birçok kullanıcının Windows Media Player'a olan isim ve görüntü benzerliği sayesinde tanıştığı Media Player Classic bir dönemin en popüler video oynatıcısıydı. Ortaya yeni yeni çıkan codec'lerle müthiş bir uyumu olan bu program DivX altyazılarına verdiği destek sayesinde kullanıcıların favorisi oldu.
Ancak yazılımın her yenilikle birlikte performansı da düşmeye başlayınca insanlar yeni programların arayışına da geçti. Şu anda Media Player Classic Home Cinema adını taşıyan bu yazılım Türkçe dil desteği ve ortalama performansıyla birlikte video oynatıcısından fazla özellik beklemeyenler için ideal.
Numara 4
BS Player piyasaya sürüldüğü ilk dönemlerde herkes tarafından tercih edilen başarılı bir programdı. Düşük sistemlerde bile performans göstermesi, altyazı ve farklı dillere verdiği destek bu yazılımın DivX severler tarafından tercih edilmesini sağladı.
DVD filmleri göstermesi, görüntü kalitesini değiştiren ayarlar ayrı codec yüklemeye gerek kalmaması BS Player'ı önemli bir yere getirmişti.
Ancak program geliştikçe performans sorunları da yaşatmaya başladı. Ayarlarının profesyonel kullanıcılar için yeterli gelmemesi ve programın rakiplerinin bu açıkları kapatan hamleleri nedeniyle BS Player eski popülerliğini kaybetti. 2.52 sürümü orta seviye bilgisayarlar için ideal bir performans sunuyor.
3.Sıra
Bazı programlar vardır ki, sadece belirli tecrübenin üzerindeki kullanıcılar tarafından tercih edilir. GOM Player'da bu durumun en büyük örneklerinden biri.
Yazılım dost tavsiyeleri sayesinde yaygınlaştı. Codec ihtiyacı bulunmayan program, altyazı desteği tüm favori video oynatma dosyalarını desteklemesi sayesinde de kullanıcılar tarafından sevildi.
Ancak GOM Player sürekli çizgisini koruyan ve bu konuda ilerlemeyi tercih eden bir program olduğu için sürümünün özelliklerine göre 2,3 ve 4. sıralar arasında gidip gelecek. Orta seviye bilgisayarlara uygun olsa da eski model PC'lerde de çalışan GOM ayar yapmayı sevmeyen kullanıcılar için faydalı bir yazılım.
2. Sırada
Son yıllarda başta MKV olmak üzere yüksek görüntü kalitesi sunan görüntü formatları internet üzerinde yaygınlaşmaya başladı. İşte bu döneme diğer tüm video oynatıcılar hazırlıksız yakalandılar. Klasik oynatıcılar standart formatları daha kaliteli göstermek için yarışırken KM Player, büyük dosyaları sorunsuz çalıştırmak için tasarlandı.
Bu programla 10 GB'lık filmleri bile rahatça oynatabiliyorsunuz. Programda o kadar çok performans ayarı var ki, tüm bunları çözmeniz saatler alabilir. Filmden altyazıyla birlikte bölüm kesme, çoklu dil desteği ve özel filtreler sayesinde KM Player sinema sevenlerin aradığı özellikleri sunuyor. Ancak programın orta ve üstü seviyedeki bilgisayarlara yönelik olması KM Player'ın en büyük eksisi.
Listenin birincisi
Listemizin birincisi aslında birçok kullanıcıyı şaşırtacak bir yazılım. VLC Player hiç beklenmedik şekilde birinci. Bu programın bu unvanı ne kadar çok hak ettiğini ofisimizde yaptığımız testte de gördük.
Farklı formatları diğer video oynatıcılarda denerken VLC'nin düşük sistemler de bile iyi performans gösterip her türlü videoyu çalıştırdığına şahit olduk.
Sistemi yormayan bu program basitlik iyidir felsefesinin ürünü. Herkesin anlayacağı bir yapıya sahip olan VLC son zamanların en iyi video oynatıcısı.