En hizli web tarayicisi yillardir tarayici firmalarinin dilinden dusmeyen cumledir. Peki bu iddiali cumlede hakli olan taraf kim?Tarayicilar dunyasinda en hizli , en iyi , en guvenli olmak gercekten onemlidir. Gerek internetin gunumuzdeki onemi gerekse web tarayicilarin rekabeti her gecen gun daha yeni ve daha hizli tarayicilari biz kullanicilara sunmakta.
Bagimsiz bir sitenin* Opera'nin " En hizli tarayici Opera'dir. " sozunden sonra bagimsiz bir websitesinin bircok kategori uzerinde yaptigi testlerden sonra Opera'nin bu sozlerinin dogrulugu tartisma konusu oldu.
Test yapilan bilgisayarin konfigurasyonunu ve test edilen tarayici surumlerini yazarak baslayalim.
İşletim Sistemi Windows 7 Ultimate (64-bit)
CPU AMD Athlon 64 X2 3800+ @ 2.0 GHz (dual core)
Anakart Biostar NF61S-M2 TE
Bellek 4 GB DDR2 @ 800 MHz (2 x 2 GB)
Ekran Kartı Evga Nvidia GeForce GTX 260 (896 MB GDDR3), PCI-E 1.0
Depolama Western Digital Caviar WD400, 40GB EIDE, 7,200 RPM
Optical Asus DVD-RW 1814-BLT-BULK-BG
Güç Kaynağı Corsair TX750W (750W Max)
Test edilen tarayicilar ve surumleri :
Tarayıcı Sürüm
Apple Safari 4.04
Google Chrome 4.0.249.78
Microsoft Internet Explorer 8
Mozilla FireFox 3.6
Opera 10.50Vakit kaybetmeden tarayici test kategorilerine goz atalim :
1 . Acilis Suresi :Quantcast'in en populer 100 internet sitesi listesinden ilk sekiz internet sitesini testlerinde kullananlar tek tab, bes tab ve 8 tab olmak uzere 3 ayri bolumde acilis hizi testini yapmislar. Tabi ki bu testler beser kez tekrarlanip her seferinde tarayici onbellekleri temizlenip sistem yeniden baslatilmis. Goreceginiz sonuclar 5 testin ortalamasi olarak alinmistir.
]
2. Bellek Kullanimi :Bellek kullanim testi de acilis suresi testi gibi tek tab, 5 tab ve 10 tab uzerinden ayni sartlarla yapilmis.
3. Sayfa Yukleme Sureleri : Sayfa yukleme testlerinde " Webmonkey Tarayici Yukleme Kronometresi" adli javascripti kullanan sitemiz, Quantcat Top100 listesinden sectigi en populer 4 internet sitesi uzerinden testlerini yapmis.
Bu siteler : Craigslist, Facebook, Yahoo ve Youtube.
Test sonuclari asagidadir.
4. HTML CSS ve Tablo Testleri :HTML ile yapilmis basit arayuzlu websitelerinin acilis sureleri bu testte karsilastirilmis. Sonuclar asagidadir.
5. JavaScript :Belkide sonuclarini en merak ettigim testlerden birisiydi. Piyasada kac adet tarayici testi var ise bir o kadarda javascript testi mevcut. Nedeni her tarayici firmasinin kendine ozgu javascript testlerinde galip cikmasi. Bakalim bagimsiz kuruluslarin testlerinde tarayicilarimiz nasil ter dokmusler.
6. Peacekeeper, Acid3 ve DOM Testleri :Bu tarayici testlerini internet baglantisi ile bagimsiz olarak sadece tarayici uzerinden yapildigini hatirlatmakta fayda var. Bakalim sonuclar bize neler gostermis :
Opera ve Internet Explorer, Dom Query portition testleri sırasında iki kez kilitlendi. İki tarayıcıda test sırasında ufak bir duraksama yaşadı ancak bu duraksamanın ardından testte devam edebilediler. Performans ölçümü için yaptığımız üç testte de Opera ve İE yine aynı yerde duraksama yaşadı.
7. Flash, Java ve Silverlight :Sonuclarini merak ettigim bir diger test kategorisi. Hemen sonuclara gecelim.
Son adim : Analiz ve Sonuc :Kategori ve Testlere gore kazanan listesi :
Kategori / Test Kazanan
Açılış Süresi Opera
Bellek Kullanımı Firefox
Sayfa Yükleme Süresi Firefox
HTML Safari
CSS Safari
Tablolar Safari
JavaScript Chrome
PeaceKeeper Opera
Acid3 Chrome
DOM Chrome
Flash Opera
Java Opera
SilverLight Firefox / Internet ExplorerBu tablo sadece birincileri gösteriyor. Bu tabloya baktığımızda sanki Opera, Chrome'dan daha iyi bir iş çıkarıyor gibi gözükse de bu tablo Opera'nın kaç kez Chrome'u kıl payı farkla geçtiğini göstermiyor. Ayrıca, bu tabloya bakarak Safari'nin üçüncü sırada olduğunu ve Firefox'un dördüncü sırada kaldığını anlayamayız.
Chrome Hizli yukselisine devam ediyor. Basit arayuzu, performansi ile gelecegin tarayici olmaya aday gozuken Chrome'u Kutluyoruz