Bedava Canadian Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Bedava Canadian Forum


 
AnasayfaAnasayfa  PortalPortal  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 İnternetten Alışveriş Yapmanın Güvenli Yolu

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Dark Death
ForumdiziniAdmin
ForumdiziniAdmin
Dark Death


Mesaj Sayısı : 1763
Puan : 4514
Kayıt Tarihi : 23/03/10
Cinsiyet : Erkek

İnternetten Alışveriş Yapmanın Güvenli Yolu Empty
MesajKonu: İnternetten Alışveriş Yapmanın Güvenli Yolu   İnternetten Alışveriş Yapmanın Güvenli Yolu Icon_minitimePerş. Mayıs 20, 2010 6:56 pm

Güvenlik konusunda belki de görüp görebileceğiniz en hassas servis olan PayPal, online para ödeme çözümleri arasında dünyanın en güvendiği servislerin başında geliyor. Peki PayPal'ın iç dünyasında neler var, bir bakalım...

İnternetten alışveriş yapma konusunda öyle ya da böyle bir deneyim sahibi olmuşsanız, PayPal isimini duymamış olma ihtimaliniz yoktur. Zira dünya çapında kabul gören, internetten alışveriş yapmanın en güvenli yolu olarak gösterilen PayPal, yıllardır bu sektörde satıcılara ve alıcılara hizmet vermektedir. Diğer bir deyişle, PayPal sadece alıcı için değil, satıcı için de güvenilir bir bankadır diyebiliriz.

İnternetten Alışveriş Yapmanın Güvenli Yolu Gs11274292014
İnternetten alışveriş yaparken, bu logoyu görürseniz içiniz rahat olsun.
Gördüğünüz bu logo, "bu alışverişte Paypal kuralları geçerli" anlamına gelmektedir.

Paypal'ın tercih edilmesindeki tek sebep güvenliği değil. Paypal fonlarından bankalara aktarılan paraların işlenme konusunda da Paypal, alternatiflerinden çok daha fazla imkan sunuyor kullanıcıya. Paypal'ın ne olduğu konusuna açıklık getirelim önce. Paypal, online para ödeme çözümüdür diyebiliriz. 1998 yılında Kaliforniya merkezli Palo Alto firması tarafından kurulan servis, şimdilerde bol ödüllü bir internet fenomeni haline geldi.

Kısa Paypal Tarihi

Firma, hizmete başladıktan 4 sene sonra, 2002 yılında online ikinci el alışveriş sitesi eBay tarafından tam 1.5 Milyar Dolar'a satın alındı. Bu olaydan sonra da Paypal'ın popülerliği iyice arttı. Gün içerisinde binlerce ürünün satıldığı eBay, tüm para akışını Paypal üzerinden gerçekleştirmeye başladı. Alıcılar, paralarını Paypal aracılığıyla satıcılara aktarırken, satıcılar da hem güvenli hem de rahat bir şekilde paralarını tedarik edebilir hale geldiler.

Online bankacılık sistemi yetersiz miydi ki Paypal'a ihtiyaç duyuldu? Bu soruya evet diye cevap verebiliriz. Online bankacılık sisteminin yetersizliği, özellikle iki farklı ülke arasında alışveriş yapılırken daha da ön plana çıkmaya başlamıştı. Bankalar arasındaki uyumsuzluk, fon aktarımında yaşanan sorunlar, hesaplardan kesilen komisyonlar gerek alıcının, gerekse de satıcının canını bir hayli sıkmaya başlamıştı. Bu dönemde devreye giren Paypal'a herkes kurtarıcı gözüyle baktı diyebiliriz.

Türkiye ve Paypal

Tüm dünya, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan kullanıcılar, Paypal'ın avantajlarından yararlanırken, Türkiye açısından ise durum biraz daha farklı gelişti. Türkiye'de bu sistem uzun süre kullanılamadı. Paypal'ın bünyesindeki para aktarım yöntemleri ile Türk bankaları arasında yaşanan sorunlar, uzun süre Türk internet kullanıcılarının, bu servisten yararlanamamasına sebep oldu. Bu sorun, 2004 yılında kısmen aşıldı. Kısmen diyoruz zira ilk aşamada sadece sorunların bir kısmı aşılmıştı.

İnternetten Alışveriş Yapmanın Güvenli Yolu Gs21274292087
Paypal kullanıcı ekranı arabirimi. Alım/Satım ile ilgili
tüm işlemlerinizi bu sayfa üzerinden yapabiliyorsunuz.

Sisteme 2004 yılında dahil edilen Türkiye, tam entegrasyonu ise 1-2 sene sonra sağlayabildi. Türk kredi kartlarını Paypal'da kullanamayan kullanıcılar, Paypal üzerinden internetten alışveriş yapabiliyor, fakat kendileri bir ürün sattıklarında ya da başka şekilde bir hesaptan kendi banka hesaplarına Paypal üzerinden para aktardıklarında, bu parayı nakit olarak bankadan tedarik edemiyordu. Bu sorun, uzun süre Türk kullanıcılarının canını sıksa da, özellikle alıcı konumunda olduğunuz sürece Paypal, Türk internet kullanıcılarına oldukça pratiklik sağladı.

Sorunlara Hızlı Çözüm

Ülkemiz kullanıcılarıyla yaşanan sorunların temelinde ise, Paypal'ın, fonlarından yerel bankalara para aktarımına izin vermediği ülkeler adına bir listeye sahip olmasıydı. Sizin de tahmin ettiğiniz gibi, Türkiye de bu listedeki ülkeler arasında yer alıyordu.

Listede toplam 20 ülke vardı ve bu ülkelerde yaşayan kullanıcılar, Paypal hesaplarında biriken paralarını, kendi bankalarındaki hesaplarına aktaramıyor, kısacası Paypal bünyesindeki paralarını nakit olarak kullanamıyorlardı. Geriye ise sadece internet üzerinden harcama seçeneği kalıyor. Neyse ki özellikle birkaç özel bankanın bu konuda sağladığı kolaylıklar ile bu sorunlar da zaman içerisinde çözüldü.

İnternetten Alışveriş Yapmanın Güvenli Yolu Gs31274292165
Geçtiğimiz aylarda Ankaralı bir eBay kullanıcısı, eBay'de Paypal üzerinden tank bile satmaya çalışmıştı

Çözüm olarak Paypal, kullanıcının kredi kartına parayı yatırarak, nakit çekim ile elde etme imkanı sundu. Tabii bu işlem ilk aşamada her bankanın kredi kartını kabul etmedi. Diğer taraftan bu işlemde bile firma, fonlarından hesabınıza yatırdığı paradan %2.9 gibi bir komisyon almayı uygun gördü.

Zaten Paypal'ı güvenli ve pratik yapan konulardan biri de, alıcılar değil de satıcılar üzerinden para kazanmaya odaklanması diyebiliriz. Neyse ki günümüzde Paypal, Türk bankalarıyla tam entegre bir şekilde çalışabiliyor ve satıcı da, parasını tedarik ederken geçmiş yıllarda yaşanılan sıkıntıları yaşamak zorunda kalmıyor.

Güvenlik Hassasiyeti

Paypal, güvenlik konusunda belki de görüp görebileceğiniz en hassas servis. Paypal üyesi olan bir kullanıcı, kullanıcı hesabını başkasına çaldırdığı takdirde tüm Paypal hesaplarını engelletebiliyor. Hatta Paypal yöneticileri, kullanıcı hesabınızı kurtarmanız halinde bile aylarca kullanıcı hesabınıza ulaşmaya izin vermeyebiliyor. Bu esnada hesabınızdaki paralara da ulaşamıyorsunuz haliyle.

Fakat korkmayın, Paypal hesabınızı çaldırmanız, eğer şifrenizi direkt başkasına kaptırmadıysanız gerçekten imkansıza yakın. Güvenlik önlemleri had safhada. Şifre oluşturmak için bile dakikalarca kafa patlatmanız gerekebiliyor. Bu tabii ki iyi bir tercih, fakat kimi zaman katı güvenlik koşullarından dolayı kullanıcı da zor durumda kalabiliyor.

eBay'ın Paypal aracılığıyla satıcılar üzerinden elde ettiği kazanç, kimi zaman satıcı konumundaki bireylerin %7'lere varan kesinti yaşamasına sebep olabiliyor. eBay tarafından alınan komisyonun ayrı, Paypal tarafından alınan komisyonun ayrı olduğunu gören satıcı, bu aşamada gönlü razı olmasa da bu komisyonu iki servise de veriyordu. Paypal da eBay'in bünyesinde olduğundan dolayı ise eBay, toplamda %7'lere varan bir komisyon elde etmiş oluyordu

Düzgün Bir Sistem

Paypal'ın, kullanıcıların kredi kartlarının kendilerine ait olduğunu onaylatabilmesi için farklı yollar da izlediği oluyor. Bunlardan biri de; kredi kartınızdan 2 Dolar'a yakın para çekilmesi ve kredi kartı ekstrenizde yer alan Paypal yazısının yanındaki kodu kendilerine ulaştırılmasını talep etmeleridir.

Bunun gibi sıradışı yöntemlere sahip servis, kullanıcıdan onayı aldıktan sonra, kredi kartından çektiği meblağı ilgili kartın hesabına geri yatırıyordu. Her ne kadar tüm bu anlatılanlardan Paypal'ın paragöz bir firma olduğu sonucu çıksa da, özellikle internet üzerinden yüklü miktarlarda para alışverişi yapan kullanıcılar için en iyi çözümlerden biri olduğunu unutmamak gerekir. Firma, 1000 Dolar'a kadar paranıza tam güvence veriyor.

Ayrıca servisin kendi bünyesinde döndürdüğü bir döviz kurları var ve ödemeleri bu kurlara göre yapar. Tabii ki bu kurlar, gerçek kurların çok da ötesinde değil. Fakat olağandışı durumlarda yaşanan anlık kur artımı gibi durumlarda Paypal'dan daha yüksek paralar talep edemiyorsunuz. Alıcı ile satıcı arasında köprü kuran servis, ayrıca para ödeme konusunda sıkıntı yaşanması durumunda olaya el koyarak, iki tarafın taleplerini inceliyor ve avukatlarının aracılığıyla haklı bulduğu tarafa ödemeyi yapıyor.

Kısacası, adamlar her şeyi düşünmüş.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
İnternetten Alışveriş Yapmanın Güvenli Yolu
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» İnternetten alışveriş artıyor
» Şifrelerinizi Saklamanın En Güvenli Yolu
» Daha Güvenli Bir Bilgisayar İçin (Güvenli İnternet)
» Oyuncak Alışveriş Oyuncakdenizi.com
» Hem alışveriş hem kazanç bu fırsat kaçmaz

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bedava Canadian Forum :: Arşiv :: Eski Konular :: Haberler :: Teknoloji-
Buraya geçin: