Sudaki Ayak İzinizi Ölçün
Sudaki ayak izi kavramı, üretim ve tüketim süreçlerinde kullanılan toplam su miktarını ifade eder. Bir ülkenin sudaki ayak izi ise o ülkenin bütün üretim ve tüketim süreçlerinde kullandığı suya denk gelir. Türkiye'nin sudaki ayak izini ve bu izi küçültmenin yollarını öğrenmek için tıklayın .
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Sudaki ayak izinizi merak ediyor musunuz? ölçmek için tıklayın .
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Su tüketiminizi azaltmak için:
*Musluk ve sifonlarınızı daima bakımlı tutun. Bozuk olanları hemen onarın. Çünkü saniyede bir damla su, yılda 3 ton tüketim demektir.
*Çamaşır ve bulaşık makineleri bir defada ortalama 40 litre su tüketir. Makineleriniz tam dolmadan çalıştırmayın ve düşük ısılı, kısa programları tercih edin.
*Küvet yerine duşu tercih edin. Bir küvette ortalama 150 litre su harcanırken, duşta bu ortalama 50 litredir.
*Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre %60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Rezervuarların boyutunu küçültün. 12-20 litrelik yerine 6-7 litrelik ve kademeli rezervuarları tercih edin.
*Sifon çekildiğinde suyu renklendirsin ve temizlesin diye tuvalete asılan maddeleri kullanmayın. Bunlar kanalizasyona karışarak kirliliğe sebep olur.
*Tıraş olurken, ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken, bulaşıkları sabunlarken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur. Bu işleri yaparken musluğu ihtiyacınız olduğu kadar açın.
*İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışın. Sebze ve meyve yıkadığınız suyla çiçekleri ve bahçeleri sulayabilir, temizlik yapabilirsiniz.
*Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte nehirlere karışır. İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanın.
*Otomobilinizi ve balkonlarınızı hortumla yıkamak yerine silerek veya kova ve sünger kullanarak temizleyin. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir.
*Su basmasını engellemek için evden çıkarken ana vanayı kapatmayı unutmayın.
*Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür.
*Çamaşır suyunu olabildiğince az kullanın.
*Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine süpürge kullanın.
*Bahçenizi sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edin.
*Suyu kireç ve bakterilerden arındıran filtreler kullanın.