bilgisayar toplamanın tüm inceliklerini öğreneceksiniz.
Topladığımız bilgisayarda kullandığımız örnek bileşenleri bir sonraki
sayfada sıraladık, ancak hatırlatmak gerekir ki siz hangi bileşenleri
kullanırsanız kullanın, montaj adımları hemen hemen aynı olacaktır. 48
adımlık resimli montaj rehberini de bu yazının ilerleyen sayfalarında
bulabilirsiniz.
KULLANILAN BİLEŞENLER
Intel Core i7 965 Extreme işlemci: Intel’in yeni nesil Core i7 ailesinde yer alan işlemcimiz şu anda piyasanın en yüksek performanslı modeli olma özelliğine sahip. 3.2 GHz saat hızı ve 8 MB önbelleğiyle yüksek performans sunan işlemci 45 nm teknolojisiyle üretildiğinden fazla ısınmıyor ve yüksek bir overclock potansiyeline sahip. Dilerseniz ek soğutma sistemleriyle işlemciyi çok daha üst bir hıza yükseltebilirsiniz. Ayrıca performansı otomatik olarak artıran “Turbo Mode” ya da enerji tasarrufu sağlayan “Speed-Step” özelliklerini de kullanabilme şansınız var.
ECS X58B-A anakart: Intel’in Core i7 ailesindeki işlemciler için üretilmiş en makul fiyatlı anakartlardan biri olan ECS X58B-A aynı zamanda ülkemizde satışına başlanan ilk X58 yonga setli anakart olma özelliği taşıyor. Anakartta isteğe bağlı olarak ATI’ın CrossFire ya da NVIDIA’nın SLI teknolojilerini kullanabilmek mümkün. Ayrıca sunulan bellek yuvaları sayesinde dilerseniz 24 GB’ye kadar DDR3 bellek çalıştırabilme şansınız var. “Black Series” olarak adlandırılan ailede yer alan model gerek soğutma sistemi, gerek yuvaların ve arabirimlerin dizilimi açısıyla oldukça başarılı.
A-Data DDR3 1600G 3 GB bellek kiti: Intel’in yeni nesil Core i7 işlemcileriyle birlikte sadece DDR3 tipinde bellekler kullanılabiliyor. Ayrıca yeni mimaride belleklerin üç farklı kanal üzerinden erişilebilmesini sağlayan bir teknolojinin de kullanımına geçiliyor. Dolayısıyla işlemcilerden en yüksek performansı alabilmek adına üç kanal bir bellek kiti kullanmalısınız. Gerek soğutucuları, gerekse uyumluluğuyla beğenimizi kazanan A-Data DDR3 1600G bellek kiti açığa çıkarttığı yüksek performans ve kullanıcı dostu fiyatıyla konumuz boyunca bize eşlik etti.
In Win GunDam kasa: Performans sınıfındaki sistemimiz için soğutma sistemi güçlü ve sessiz bir kasa olarak In Win GunDam’i tercih ettik. Kasanın önünde ve arkasında iki adet 120 mm çapında fan bulunuyor. Ek olarak özellikle grafik kartına ihtiyaç duyduğu taze havayı sağlayan kapaklı bir fan kiti de kasa içerisinde sunulmuş. Tüm donanımlarımızı vidasız olarak montajlayabilmemizi sağlayan In Win GunDam görünüşü açısından da performans seviyesindeki bir sisteme oldukça uyum sağlıyor. Bir kasadan bekleyeceğiniz her şey özenli şekilde sunuluyor.
Thermaltake Toughpower 750W güç kaynağı: Sistemimizin güç ihtiyacını sorunsuz bir şekilde karşılayan Thermaltake Toughpower 750W, sökülüp takılabilen modüler kablo yapısıyla kasanızın içerisinde gereksiz kalabalık oluşturmuyor. Uzun süreli kullanımlarda bile ısınma ve ses gibi sorunlar ortaya çıkarmayan ürün bunu kuşkusuz 140 mm çapındaki soğutucu fanına borçlu. Fan güç kaynağını soğutmanın dışında kasa içerisinden emdiği sıcak havayı da sistem dışına gönderme görevini üstleniyor. Daha fazla sessizlik için silikon contayı da montaj sırasında kullanabilirsiniz.
Sparkle Calibre GeForce 9800 GTX ekran kartı: Önde gelen NVIDIA grafik işlemcili kart üreticilerinden Sparkle, Calibre serisinde overclock ve referans dışı soğutma sistemleriyle öne çıkıyor. Tercih ettiğimiz GeForce 9800 GTX modelinde grafik işlemci 761 MHz ve belleklerse 2232 MHz hızında görev yapıyor. Grafik işlemciye katılmış fizik ve Cuda destekleriyle multimedya dünyasında daima yanınızda olmayı hedefleyen kartta bellek miktarıysa 512 MB seviyesinde. Tercih edilen özel soğutucu, kartın görevini yük altındayken bile sessiz olarak yerine getirmesini sağlıyor.
Asus MyCinema PS2-100 televizyon kartı: PCI arabirimini kullanan televizyon kartımız hem dijital hem de analog yayınları alabiliyor. Dijital yayınlarda tercih üstelik DVB-S standardından yana yapılmış. Yani geçerliliği her yerde olmayan DVB-T yayınları yerine çanak antenle tüm DVB-S yayınları alabilirsiniz. Dilerseniz gerekli uydu ayarlarınızı yaparak HD kalitesinde yayın yapan kanalları da alabilme şansınız var. Kuracağımız sistem ne de olsa gerek işlemci, gerekse grafik kartı olarak HD videoların donanımsal olarak hızlandırılmasını destekliyor.
Asus Xonar DX ses kartı: Kutusundan gelen Low-Profile bağlantı aparatı sayesinde kısa boylu yatay kasalara da uyum sağlayan Asus Xonar DX ses kartı bilgisayarınızdan 7.1 ses çıkışı alabilmenizi sağlıyor. Dijital bağlantı sayesinde altı kanal aktarım şansı tanıyan kartın 2.1 ses sistemlerinden sanal olarak çevresel ses yayılımı sağlamak gibi benzersiz özellikleri de bulunmakta. PCI Express x1 arabirimini kullanmasıyla standartların dışına çıkan ürün son derece pratik kullanılabilen bir konsola sahip ve multimedya dünyasından alacağınız keyfi artırmayı hedefliyor.
LG GGC-H20L optik sürücü: Tercih ettiğimiz optik sürücü piyasada eşi benzeri zor bulunur ürünler arasında kendisini gösteriyor. Ürün aslında alışılagelmiş bir “DVD yazıcı” değil. Sadece okuma görevi tanımlanmış fakat ayırt edici olan nokta DVD’lerin yanı sıra yeni nesil optik depolama formatları olan Blu-ray ve HD-DVD tipindeki medyaların da okunabilmesi. HD-DVD teknolojisi her ne kadar ömrünün sonuna gelmiş olsa da piyasada DVD fiyatına HD-DVD filmler bulabilirsiniz. Ürünümüz sisteme SATA arabirimi üzerinden bağlanıyor ve LightScribe etiketlemeyi destekliyor.
Samsung Spinpoint HD103UJ sabit disk: Sessizliğiyle bilinen Samsung Spinpoint ailesinin HD103UJ model koduna sahip 1 TB’lik modeli sistemimizin depolama ihtiyacını karşılıyor. 1000 GB devasa depolama alanıyla sizi uzun zaman boyunca depolama sıkıntısından uzak tutacak olan üründe 32 MB seviyesinde bir önbelleğe yer verilmiş. Tüm disklerde olduğu gibi Samsung’da da 7200 rpm hızla dönen bir motor tercih edilmiş. Öte yandan bilgisayarla olan bağlantı da tahmin edebileceğiniz gibi SATA II arabirimi üzerinden gerçekleşiyor. Kapasitenin yanında performans da ihmal edilmemiş.
LG Flatron W2242T LCD monitör: Gerek şıklığı, gerekse sunduğu geniş çalışma alanıyla beğenimizi kazanan LG Flatron W2242T tam 22 inç boyut ve 1680 x 1050 çözünürlük sunuyor. Çalışma alanı, yaklaşık olarak iki adet A4 kâğıdın dikey şekilde yan yana tutulması ile ifade edilebilir. Monitörün analog sinyalin yanı sıra DVI bağlantıyı desteklemesi de takdire değen bir yönü. Öte yandan kasasındaki VESA bağlantı desteği sayesinde ürünü bir duvara ya da düz bir zemine monte ederek de kullanabilmek mümkün. LG Flatron W2242T bir LCD monitörden beklenenleri başarıyla sunuyor.
Logitech X-230 ses sistemi: Piyasadaki performanslı ve kaliteli 2.1 ses sistemleri arasında kendini gösteren Logitech X-230, toplamda 32W RMS ses gücüne ulaşabiliyor. Seti oluşturan her bir uyduda iki adet sürücüye yer verilmiş. 6W gücündeki her bir uydu yüksek ve orta frekans seslerde tatminkâr sonuçlar ortaya koyuyor. Ses, güç ve kulaklık girişi de kolay erişilebilen bir yerde sunulmuş. 20W gücünde ahşap bir subwoofer içeren sistemde bas seslerin netliği de kulak doldurmaya yetiyor. Dilerseniz uydular özel tasarımları sayesinde duvara asılabiliyor.
Logitech Cordless Desktop MX5500 Revolution klavye-fare seti: Konforlu bir bilgisayar kullanımı için tasarlanmış olan Logitech Cordless Desktop MX5500 Revolution set bilgisayarınızla Bluetooth teknolojisi üzerinden haberleşiyor. Sette yer alan fare tam da “olması gerektiği gibi”. Uzun saatler boyunca bilgisayar kullanan kişilerin tüm rahatlığı düşünülmüş. Yine ergonomik olarak tasarlanan klavyedeyse standart kalıpların dışına çıkılarak bir LCD ekrana yer verilmiş. Ekran sayesinde sistem durumu, çalan müziklerin etiket bilgileri, saat, oda sıcaklığı ve çeşitli bilgiler görülebiliyor.
Yan Başlık: Logitech QuickCam Pro 9000 web kamera: Web kamerasının geldiği son nokta olarak gösterilen Logitech QuickCam Pro 9000’de üstün görüntü kalitesi adına hiçbir noktadan kaçınılmamış. Gerçek 2.0 MP algılayıcının tercih edildiği kamerada lensleri bile bir dünya markası olan Carl-Zeiss üretmiş. İnterpolasyon sayesinde 8.0 MP kalitesinde fotoğraf çekebilen üründe video kayıt kalitesiyse 960 x 720 @ 30 fps. Ayaklık tasarımıyla dilediğiniz yerde kullanıma imkân veren Logitech QuickCam Pro 9000, bir video kamera kadar olamasa da alanının en başarılı ürünlerinden biri.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Donanım editörümüz Pamir Kızıltuğ, bil bilgisayarı sıfırdan
toplamayı anlatıyor.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1. Sistemi oluşturmaya anakarttan başlıyoruz. Temel olarak tüm
anakartlar için uygulayacağınız adımlar birbirine benzer. Biz montaj
sırasında ECS’nin en güncel X58B-A modelini kullanıyoruz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 10. Bellek olarak A-Data’nın üç kanal mimarisine uygun ve 1600 MHz
hızındaki 3 GB DDR3 kitini tercih ettik. Dilerseniz aynı kitin 6 GB olan
daha üst bir seçeneğini tercih edebilirsiniz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 11. Belleklerin montajı sırasında yine dikkat etmeniz gereken bir
çentik var. Ayrıca anakart üzerindeki aynı renkleri tercih ederseniz
işlemcinin üç kanal ihtiyacını da karşılamış olursunuz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 12. Bellek kitimiz ve işlemcinin montajından sonra sıra kasaya
geliyor. Gördüğünüz gibi montajın ilk aşamasını kolay bir şekilde
atlattık. Şimdi anakartı monte edeceğiz takacağız.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 13. Kasa tercihimiz ferahlığı ve kullanışlı tasarımıyla beğenimizi
kazanan In Win GunDam’den yana oldu. İlerleyen aşamalarda da kasanın
oldukça kullanışlı olduğunu göreceksiniz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 14. Kasamızın önünde şık ve alüminyum malzemeden üretilmiş bir kapak
var. Kapak sayesinde kasanın önündeki kalabalık gizleniyor ve şıklık
daima korunuyor. Şimdi kasanın içine gelelim.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 15. Mandallı yapı sayesinde kasanın kapağını açıp kapatmak son
derece kolay. Kasaya bağlı olan işlemlerde elimize tornavida değmeyecek.
Tabii bu sizin tercihinize göre değişebilir.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 16. Heyecanla hemen anakarta sarılmayın. Öncelikle anakartınızın
kutusundan gelen arka plakayı kasanızdan gelenle değiştirin. Aksi halde
montaj sırasında birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 17.Arka plakayı unutmanız durumundaysa kasanın içine toz girmesi
kolaylaşır. Tozdan sebep bir süre sonra gürültüler ve ısınmalar baş
gösterir. Arka plaka son derece önemli bir nokta.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 18. Anakartı kesinlikle doğrudan kasa içerisindeki alana
montajlamaya kalkmayın. Kasayla birlikte gelen vida poşetindeki özel
vidaları kullanarak anakartı metal olan tepsiden yükseltin.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 19. Anakartınızdaki deliklere uygun adette ayaklığı tepsiye
taktıktan sonra biraz bilek hamlesiyle anakartı kasaya
sabitleyebilirsiniz. Öncelikle arabirimleri arka plakadan geçirmeye
bakın.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 2. Donanımlarla iletişimi sağlayan veri kabloları mutlaka anakart
kutusu içerisinde yer alır. Öte yandan kutudan kullanma kılavuzu,
yazılım medyası, arka plaka ve çeşitli aksesuarlar gelir.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 20. Temeli inşa etmiş bulunuyoruz. Bundan sonrası çok daha kolay…
Artık tercihe bağlı ekstra donanımları ve sürücüleri kasaya
bağlamalıyız. Sabit diskten yola koyulabiliriz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 21. Sabit diskimizi tam 1000 GB kapasiteye sahip Samsung Spinpoint
HD103UJ’den yana tercih ettik. 32 MB önbelleği ve 7200 devir motoruyla
disk kendisinden bekleneni fazlasıyla sunuyor.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 22. Öncelikle anakartımızın kutusundan gelen SATA veri kablosunu
ilgili çıkışa bağlıyoruz. Kablonun ucuna dikkatle baktığınızda takmak
için tek bir seçenek olduğunu kolayca görebilirsiniz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 23. In Win GunDam ile montaj yapmak gerçekten büyük kolaylık.
Sürücülerin montajı için de tornavidaya dokunmayacağız. Özel kızaklar
sayesinde tüm sürücüler vidasız olarak takılabiliyor.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 24. Gördüğünüz gibi sabit diskimizi kasadaki ilgili alana
yerleştirdik. Veri kablomuzu yine takıyoruz. Yine aynı adımları
izleyerek sonradan ikinci bir sabit disk ekleyebilirsiniz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 25. Donanımların montajına geçmeden evvel kasamızın ön panelinde
bulunan USB, FireWire, e-SATA, kulaklık ve mikrofon gibi arabirimlerin
anakartla bağlantısını sağlamamız gerekiyor.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 26. Şayet bu adımları es geçerseniz ön panelden bir USB bellek
bağlamayı unutun. Her seferinde kasanızın arkasına uzanmak yerine bu
zahmete bir kere katlanmak daha mantıklı.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 27. Geldik sistemimizin kalbine; güç kaynağına. Donanımlarınızın
ihtiyacına bağlı olarak ürün seçmenizde fayda var. Her üründe kaliteden
kaçabilirsiniz ancak güç kaynakları hariç.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 28. Modüler kablo yapısına sahip bir güç kaynağı sayesinde kasanızın
içini kablo kalabalığından kurtarabilir, böylece hava akışının daha
sorunsuz gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 29. Güç kaynağı montajı için tekrar tornavidaya sarılıyoruz. Tüm güç
kaynakları fanı, kasa tabanına bağlanacak şekilde montajlanır. Dört
vida sıktıktan sonra bu adımı da geçebiliriz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 3. Karşılaşacağınız tüm anakartlar genelde ATX yapısındadır.
Kullanacağımız ECS de bu standarda uygun. Televizyon ve ses kartı gibi
takılabilecek ek donanımlar için de fazla fazla yuvamız var.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 30. Beslenme zamanı! Şimdi anakartın ihtiyaç duyduğu güç
bağlantılarını sağlayacağız. Öncelikle işlemciniz için gerekli olan dört
ya da sekiz pin’li bağlantıyı gerçekleştirin.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 31. Anakartın besleneceği güç kablosuysa kendisini doğrudan belli
edecek bir yapıda olur. Bu koca fişi de tırnağına dikkat ederek yuvaya
oturtun ve “klik” sesini duyana kadar bastırın.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 32. Sistemimizde bizi multimedya dünyasına götürecek bir optik
sürücü kullanıyoruz. LG GGC-H20L popüler olan Blu-ray ve HD-DVD
formatlarının ikisini de okuyabiliyor.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 33. Kasamızın tasarımı doğrultusunda optik sürücü montajı için
öncelikle ön kapaklardan birini söküyoruz. Tırnakları kasa dışından ya
da ön paneli tamamen sökerek görebilirsiniz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 34. In Win GunDam’in ön paneli iskelete gizlenmiş tırnaklar
esnetildiğinde kolaylıkla çıkıyor. Yer olarak en üstü tercih ettik.
Kapağın iskeletten ayrılması için yine bir alet kullanamadık.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 35. Optik sürücümüzü de tıpkı sabit diskte yaptığımız gibi kızakları
kullanarak ve vidasız olarak yuvasına yerleştiriyoruz. Unutmayın, ön
paneli sökmeden kızakları asla yerleştiremezsiniz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 36. Yeni nesil optik sürücüler artık SATA arabirimi kullanıyor.
IDE’yi yavaş yavaş uğurluyoruz. SATA arabirimi sayesinde veri transferi
arttığı gibi inatçı IDE kablolarından da kurtuluyoruz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 37. Güzel bir multimedya sistem elbette ek ses kartı olmadan olmaz.
Aslında anakartımızda da entegre ses kartı var fakat mesele duymak
değil, “hissetmek”. Bu nedenle Asus Xonar DX’i seçtik.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 38. Asus Xonar DX, PCI Express x1 arabirimini kullanıyor. Böylelikle
anakartınızdaki boş bir PCI Express x1 yuvasını tercih edebilirsiniz.
Dilerseniz yuva PCI Express x4 bile olabilir. Tercih sizin!
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 39. Televizyon kartı olarak üst bir model tercih ettik. Asus
MyCinema PS2-100 sayesinde analog ve dijital (DVB-S) yayınlarına tek bir
kartla kavuşuyoruz. FM radyo yayınları da cabası.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 4. Intel’in LGA 775 ve LGA 1366 işlemci yuvası görülebileceği gibi
çerçeveli bir yapıda. Bir mandal yardımıyla çerçeve açılabiliyor.
İşlemci montajından önce yuvadaki koruyucu çıkarılmalı.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 40. Anakartımızda tek bir tane PCI arabirimi var. Siz yine
anakartınıza uygun olan yere kartı takın ve kilitleyin. Dikkat
edebileceğiniz gibi klipsli yapı sayesinde yine tornavidaya
dokunmuyoruz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 41. En heyecanlı bileşenlerden biri olan grafik kartını en sona
bıraktık. Sparkle’ın GeForce 9800 GTX+ çekirdekli Calibre modeli NVIDIA
kartlar arasında seçilebilecek en başarılı modellerden biri.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 42. Sparkle Calibre GeForce 9800 GTX+’ın gördüğünüz gibi özel bir
soğutma sistemi var. Dilerseniz fanları yükselterek kart üzerindeki
diğer bileşenleri de soğutabiliyorsunuz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 43. Anakartımız SLI ve CrossFire teknolojilerini destelediğinden
birden fazla sayıda PCI Express x16 arabirimine sahip. Kartı soğutmadan
etkilenmesi adına en üstteki yuvaya takmalısınız.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 44. Grafik kartının güç kablolarını da taktıktan sonra kasayı
kapatabiliriz. Sistemimiz hazır. Şimdi diğer bileşenlere bir göz atalım.
Web kameramız Logitech’in QuickCam Pro 9000 modeli.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 45. Klavye-fare setimiz de kablosuz yapısıyla belki de en fazla
rahatlığı sağlayan Logitech Cordless Desktop MX5500 Revolution modeli.
Fare özel bir şarj standıyla kolayca şarj oluyor.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 46. Ses kartımız 7.1 destekli ancak bu şekilde bir sistem kurmak
için ses sisteminizi ayaklıklarla desteklemelisiniz. Biz bu çalışma için
fazla kalabalık yaratmayan Logitech Z-230’u tercih ettik.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 47. Çalışmamız boyunca LG’nin dijital görüntü desteği de bulunan 22
inç Flatron W2242T modeli yanımızdaydı. Şık görüntüsüyle dikkat çeken
monitör sistemimiz ile de uyum sağladı.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 48. Gördüğünüz gibi bir bilgisayarı “sıfırdan” bir araya getirmek
hiç de zor değil. Sadece birkaç saatinizi ayırarak hem bütçenizi
koruyabilir, hem de eğlenceli donanım dünyasına merhaba diyebilirsiniz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 5. İşlemcimizin kutusundan sadece kendisi ve standart koşullarda
ihtiyacını karşılayabilecek performansta bir fan geliyor. Tercih
ettiğimiz işlemci Intel Core i7 965 Extreme.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 6. İşlemciyi yuvasına takarken çerçeve kısmında yer alan çentiklere
dikkat edin. Ayrıca işlemcinin ve yuvanın bir köşesinde üst üste gelmesi
gereken yerler küçük üçgenlerle belirtilir.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 7. İşlemci yuvaya oturduğunda neredeyse hiç oynamaz. Doğru montaj
yaptığınıza eminseniz çerçeveyi mandal yardımıyla kilitleyebilir ve
soğutucunun montajına geçebilirsiniz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 8. Montaj öncesinde soğutucunun tüm ayakları saat yönüne çevrili
olmalı. Böylece anakarta kilitlenebilirler. Sökme işlemi içinse tüm
ayakları saat yönünün tersine çevirmek gerekir.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 9. Ayakları “klik” sesi gelene kadar bastırın ve anakarta
kilitleyin. Tüm ayaklardan aynı sesin geldiğine emin olun. Hatta
anakartın arkasını çevirerek sabitliği bir kez daha kontrol edin.