Future Technologies Group, kapılarını ziyaretçilere açtı
Intel'in geleceğin teknolojilerini tasarladığı Intel Labs bünyesindeki Future Technologies Group, kapılarını ziyaretçilere açtı. 10 yıl sonra kullanacağımız teknolojiyi şimdiden görmeye ne dersiniz?
Intel Labs bünyesinde bir grup olan Future Technologies Group'taki araştırmacılar önümüzdeki 10 ya da 15 yıl içerisinde standart olarak kullanacağımız teknolojileri geliştirmek için çalışıyorlar.
Future Technologies Group geçtiğimiz günlerde Intel'in ABD, Kaliforniya'da bulunan merkezindeki araştırma tesisinin kapılarını ziyaretçilere açarak, yakın gelecekte kullanacağımız teknolojileri tanıttı.
10 yıl sonrasına bakmaya hazır mısınız?
Gelişmiş yüz tanıma
Günümüzdekinden çok daha başarılı bir yüz tanıma sistemi geliştirmeye çalışan araştırmacılar, bunun için hem çevredeki, hem de yüzdeki anlık değişikliklerin grafik sunumunu gerçek zamanlı olarak güncelleyen bir algoritma geliştirdiler.
Böylece yüz tanıma uygulamalarında sadece belli bir surat ifadesi kullanmak zorunda kalınmıyor.
Dijital aura
Intel araştırmacılarının yakın gelecek için üzerinde durdukları en önemli şey giyilebilir cihazlar. Bu cihazların ortak bir ağa bağlanmasını ve kullanıcılara göre günlük planlar yapması hedefleniyor.
Hatta ortak ağa bağlı olan bu cihazlar, kullanıcıların birlikte yapması gereken işleri bile planlayabilecekler. Intel araştırmacıları hedeflerinin, herkesin birer "dijital aura"ya sahip olup, dijital ortamda çevresiyle sürekli bir etkileşim halinde olması olduğunu belirtiyorlar.
Giyilebilir cihazlar
Bir önceki sayfada bahsettiğimiz fikri hayata geçirmek için birkaç konsept tasarım hazırlanmış.
Giyilebilir cihazlar arasında üzerinde en çok durulanlardan biri yüksek çözünürlüklü ve geniş açılı kameralar. Bu kameralarla elde edilen görüntüler hemen işlenerek, önümüzde ne ve kim olduğu kullanıcıya bildirilecek.
Eğitim projeleri
Intel, eğitim projelerine de el atmış durumda. Artan öğrenci sayısına karşılık, eğitim bütçelerinin düşük kalması farklı arayışların doğmasına neden olmuş.
Intel araştırmacıları ClassmateAssist adını verdikleri proje ile kişisel birebir eğitim olanaklarını araştırıyor.
Yazıyı sese çeviren yazılım
Intel'in hedeflerinden biri de mükemmele yakın bir şekilde çalışan bir yazıyı sese çevirme yazılımı. Günümüzde bu tip yazılımlar mevcut fakat bunların pek bir işe yaradığı söylenemez.
Intel, metinleri çok kısa bir süre içerisinde eksiksiz ve hatasız bir şekilde sesli bir şekilde okuyan, hatta gerektiğinde metnin sadece özetini ya da ana hatlarını anlatan bir yazılım üzerinde çalışıyor. Yani hedeflenen şey okuduğunu anlayan bir yazılım geliştirmek.
Moorestown platformu
Atom işlemcileri ile büyük bir başarı yakalayan Intel, yakın gelecekte de bu işlemcilerden faydalanmaya devam edecek.
Atom tabanlı bir işlemciye sahip olan Moorestown platformu, akıllı telefon ve benzeri taşınabilir cihazlardaki kameraların çektiği görüntüleri işleyip, bunlar hakkında internet üzerinden elde ettiği detaylı bilgiyi kullanıcıya aktaracak.