Eğer fotoğraf çekiyorsanız, niye internet üzerinden para kazanamayasınız ki? Bu yazıda sizler için derlediğimiz fotoğraflarınızdan para kazanabileceğiniz sitelere yer verdik.
Devir internet devri. Haliyle son yıllarda internet üzerinden para kazanabileceğimiz birçok sektör gelişti. Kimisi internet siteleri geliştirerek para kazanırken, kimisi mevcut sitelere içerik ekleyerek para kazanıyor. İçerik ekleyerek para kazanma meselesi, rekabetin sıkı bir düzeyde yaşandığı bir yöntem. Fakat para getirmiyor değil.
İnternet üzerinden para kazanmak kolay. Fakat en başta küçük paralar kazanabiliyorsunuz ve bu paralar belli bir kotayı doldurmadığı sürece o paraya erişemiyorsunuz. Düzgün bir şekilde para kazanabilmek için, her işte olduğu gibi bu işte de büyük emek harcamanız gerekiyor.
Gelin o zaman size çektiğiniz fotoğrafları hangi sitelerde pazarlayabileceğinizi söyleyelim...
Getty Images
Eğer fotoğraflarınızı satarak para kazanmak istiyorsanız, stok fotoğraf sitelerinden yararlanmanızı tavsiye ederiz. Stok fotoğraf sitesi ne demek? Fotoğrafları depolayarak arşivlerinde saklayarak bu fotoğrafları başkalarına satan kuruluşlara denir.
Popülerlik ve arşiv konusunda hayli başarılı olan Getty Images, aynı zamanda sektörün bir diğer önemli ismi iStockPhoto'nun da sahibi. Getty Images'in geliştirici firması, 2006 yılında iStockPhoto'yu 50 milyon dolar karşılığında satın almıştı.
Getty Images'in diğerlerinden farkı ise, daha basit bir arayüze ve kullanıma sahip olması. Bu sitede fotoğraflarınızı satışa çıkarmak daha kolay. Ama iyi paralar kazanmak istiyorsanız, oldukça başarılı fotoğraflara sahip olmanız gerekiyor.
Aslıdna Getty Images, bu alanda iStockPhoto'yu da satın aldıktan sonra en güçlü platformlardan biri haline geldi. Birçok stok fotoğraf sitesinin altında Getty Images ismi var.
Site İçin:
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]iStockPhoto
Stok fotoğrafçılığın en popüler sitelerinden birisi de iStockPhoto.com'dur. Bu sitenin oldukça büyük bir arşivi bulunmaktadır ve dolayısıyla müşterileri de hayli fazladır. Yani para kazanmak için en kısa yol bu siteden geçiyor gibi gözüküyor.
Fakat şunu da unutmamak gerekir ki, her fotoğrafı kabul etmiyorlar. Üyelik kabul şartları, kullanıcıyı oldukça zorlayabiliyor. İnce eleyip sık dokuyorlar anlayacağınız. Fotoğraf başına %20'ye varan komisyonlar verebiliyorlar. Özetle; eğer fotoğraflarınıza güveniyorsanız ve kendi fotoğraflarınızın sanal reklamını iyi yapabileceğinizi düşünüyorsanız, iStockPhoto'ya göz atmalısınız.
Site İçin:
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]DeviantArt
DeviantArt, stok fotoğraf sitesi değil, bir sosyal ağ aslında. Bu sosyal ağda fotoğraflarınızı bütün dünya ile paylaşabilir, herkesin görüşlerini alabilir, albümler oluşturup gruplara katılarak diğer fotoğrafçılarla tanışabilirsiniz. Site, bunların dışında bir de baskı imkanı sunuyor ve stok fotoğraf konusunda kullanıcıya destek veriyor.
DeviantArt'ı tercih etmenizdeki avantaj ise, fotoğraflarınızı sadece pazarlama değil de, galeri halinde sunma imkanına sahip olmanız. Bu siteden para kazanmak ise diğerlerine göre oldukça zor.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Fotozade
Stok fotoğraf siteleri arasında hangisini seçeceğinize karar veremiyorsanız; bir Türk sitesini tercih etmeyi deneyebilirsiniz. Kullanıcı kitlesi kısıtlı olsa da; bir Türk müşteri için de daha kolay alıcı bulunabileceğini unutmayın. Yani Türk sitesini tercih ettiniz diye daha az para kazanacağınızı düşünmeyin. Her halükarda, fotoğraflarınız ne kadar profesyonel ve iyiyse, para kazanma ihtimaliniz de o kadar artar.
Fotozade'de şu an için 1000'e yakın fotoğrafçı ve 10bin'e yakın fotoğraf bulunuyor. Bu arşiv de giderek büyüyor. Fotozade'de yeteri derecede kategori bulunuyor. Fotoğrafınızı yüklediğiniz anda onay sürecine giriyor. Yöneticiler tarafından onayı aldıktan sonra, satış için de uygun hacme ulaşıldığında fotoğraflarınızın satışını site otomatik olarak başlatıyor.
Fotoğraflarınızı satma amacıyla üye olmak ise ücretsiz. Satış başı komisyonunuz da en az %35. Parayı ise aylık EFT yöntemi ile banka hesabınıza alabiliyorsunuz.
Site İçin:
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]İmajal
Yine tamamen yerli yapımı olan İmajal.com, tamamen Türk fotoğrafçılık sektörüne yönelmiş durumda. Türk fotoğrafçılarına da; "İstenilen standartlarda olduğu sürece fotoğraflarınızı satmaya hazırız" diyor. Avantajı ise, sitenin, hep birlikte büyüme ideali olması. Yani Türk fotoğrafçılar ile birlikte popülerliğe ulaşmayı hedefliyorlar.
Örneğin İmajal; bir portre fotoğrafına ihtiyacınız olduğunda, ve bu fotoğrafın, kullanacağınız alanla uyumlu olması gerektiğinde, yerel olmayan sonuçlar elde edebilmeyi amaçlıyor.
Site İçin:
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]ShutterStock
Getty Images kadar popüler olan bir diğer stok fotoğraf sitesi ise ShutterStock. Bu sitede özellikle grafik tasarım öğrencilerinin oldukça başarılı işleri mevcut. Ayrıca üyelerine haftalık ücretsiz fotoğraf indirme imkanı sunuyor. ShutterStock'un dezavantajı ise, bazı ülkelere ödemeyi 90 gün geç yapması denilebilir. Tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor.
Site İçin:
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]BigStockPhoto
BigStockPhoto'nun kullanıcı profili biraz daha iStockPhoto'ya benziyor. Kategorilere ayrılan fotoğraflar, daha çok endüstriyel sektörden alıcı bekliyor. Tıpkı iStockPhoto'nun Getty Images ile aynı firmaya sahip olması gibi, BigStockPhoto da ShutterStock ile aynı firmaya bağlı.
Mikro stok adı verilen bir kategoride incelenebilecek olan site, gelişmiş arama yapma özelliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor.
Site İçin:
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Stock Photo
Joel Day adlı bir girişimci tarafından kurulan Stock Photo, stockphoto.net üzerinden satış yapıyor. Burada fotoğraflarınızı satışa çıkarmak bir hayli kolay. Avantajı ise ajans temelli çalışıyor olması. Yani tek başınıza bir kullancıysanız, Stock Photo üzerinden fotoğraf satmak için bazı bürokratik engellere takılabilirsiniz. Ajans bünyesinde çalışıyorsanız Stock Photo sizin için biçilmiş kaftan diyebiliriz.
Site İçin:
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]